A bankok feltőkésítése a megoldás Európa számára - Obama - 2012.06.08
Az európai vezetőknek sürgősen lépéseket kell tenniük az euróövezet stabilizálása érdekében, például a bankok feltőkésítése révén - jelentette ki Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama rámutatott, hogy az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere, ezért az óceán túlpartján végbemenő fejlemények óhatatlanul hatással lesznek az amerikai gazdaságra - és ezzel természetesen az újraválasztási esélyeire.


Az amerikai elnök szerint az európai vezetők tudatában vannak annak, hogy a helyzet súlyos, és ez sürgős intézkedéseket kíván, a fiskális szigort ki kell egészíteni a gazdaságélénkítés eszközeivel, különben a gazdaság negatív spirálba kerül.


Megfogalmazása szerint Washington nem kívánja megmondani partnereinek, hogy mi a teendő, de kész megosztani velük a saját tapasztalatait. Mint mondta, az amerikai bankok a 2009-2010-ben végrehajtott intézkedések következtében stabilabbak az európai pénzintézményeknél.
A küszöbönálló, megismételt görög parlamenti választással kapcsolatban kijelentette: mindenki érdeke, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon. Szavai szerint mindenki megérti majd, ha a görögök a kilépés mellett szavaznak, de a távozást követően a nehézségeik még súlyosabbá válnak.
Obama egyúttal sürgette a kongresszust, hogy fogadja el a tavaly beterjesztett munkahelyteremtő programjának eddig elutasított részeit, hogy megerősítse az Egyesült Államok helyzetét a világgazdaság nehézségei közepette. Sürgette, hogy a törvényhozás mind szövetségi mind állami szinten tegye lehetővé a közalkalmazottak foglalkoztatásának bővítését és támogassa az építőiparnak munkát adó infrastrukturális beruházásokat.


Obama hangsúlyozta, hogy 25 havi csökkenés után 27 hónapja folyamatosan növekszik a munkahelyek száma, eddig összesen 4,3 millióval. A munkanélküliségi ráta ennek ellenére még mindig 8,2 százalék, ami amerikai viszonylatban negatív mutatónak számít az újraválasztásáért harcoló elnök számára. Obama a közvélemény-kutatások szerint öt hónappal a választói döntés előtt fej-fej mellett áll valószínű kihívójával, Mitt Romney-val.


Romney válaszbeszédében ismételten a kormányzati kiadások csökkentése mellett foglalt állást, és a republikánus többségű képviselőház, ahogy eddig sem, várhatóan ezután sem fogja támogatni Obama elképzeléseit.
(MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Arató András
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »