UP-t felmentették, lehet szidni a bort - 2012.05.14
Felmentette Uj Pétert a becsületsértés vádja alól a Kúria. Az újságírót korábban megrovásban részesítették a Tokaj Kereskedőház egyik termékére használt jelzője miatt - közölte a Kúria.
Az ügy előzménye, hogy 2008 januárjában a Népszabadság portálján Kincskereső címmel jelent meg egy írás Uj Pétertől. A cikkben használt, a Tokaj Kereskedőház egyik termékére vonatkozó jelző miatt az ügyben eljáró bíróságok bűnösnek mondták ki. A 2009 novemberében jogerőre emelkedett ítélettel becsületsértés vétsége miatt megrovásban részesítették - olvasható a Kúria sajtótitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, az Emberi Jogok Európai Bíróság a 2011. október 19-én véglegessé vált ítéletével megállapította, hogy az eljáró bíróságok ítéletükben megsértették az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménynek a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó cikkét, mivel "a kérelmező által használt kifejezés ugyan sértő, az ügy tárgya azonban nem becsületsértő tényállítás, hanem értékítélet, vélemény".

Az egyezmény vonatkozó rendelkezésénél fogva "a terheltnek a felülvizsgálati indítványokkal támadott határozatok tényállásában leírt cselekménye nem bűncselekmény". A Kúria ezért a megtámadott határozatokat megváltoztatta, és Uj Pétert a becsületsértés vétségének vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette - olvasható a közleményben.

Uj Péter ezt írta 2008-ban: "Tizennyolc évvel a kommerszek után, magyarok százezrei isszák büszkén, sőt, áhítattal a szart; ez van megetetve (itatva) a sokat szenvedett néppel, és legalább kétszer (vö.: állami vállalat) meg kifizettetve vele, be van magyarázva a legsuttyóbb demagógiával, jobbról és balról is, bőven, hogy ez a nemzeti kincs."
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kovács M. Veronika
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »