Papcsák sem lát előre holnapig - 2011.09.29
Hallgassa meg
A devizaeladósodás jogi felelősét kereső parlamenti albizottság vezetője szerint a Gyurcsány-kormánynak 2005-2007 idején lett volna lehetősége beavatkozni a devizaeladósodás megállítása érdekében. Papcsák Ferenc a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy bár még nem állnak rendelkezésére a megfelelő dokumentumok, de a PSZÁF, a külföldi bankok anyabankjai és a nemzeti bank jelezte a deviza eladósodás kockázatait a Gyurcsány-kormánynak. Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy Orbán Viktort is meg tudta téveszteni a Gyurcsány-kormány, hisz a kormányfőnek is volt devizahitele a volt elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, nem tudott a miniszterelnök hiteléről, de ne gondolja senki, hogy a politikusok rendelkeznek a bölcsek kövével és jövőbe látnak. „Én nem tudom megmondani, hogy holnap mi van” – fogalmazott a devizaeladósodást vizsgáló bizottságot vezető fideszes politikus.
Papcsák Ferenc emlékeztetett, hogy az első Fidesz-kormány idején az otthonteremtési programban forintalapú hitelt lehetett felvenni állami kamattámogatással lakásvásárláshoz később lakásfelújításra is. Papcsák Ferenc szerint azonban hiába mondják sokan, hogy itt kezdődött az eladósodottság - hisz évi 250 milliárd forintot kellett adnia kamattámogatásként - a fideszes politikus szerint a bajok nem itt kezdődtek. Papcsák Ferenc úgy látja, hogy a lavina akkor indult el, amikor a Medgyessy-kormány a sáveltolás irányába ment el, és megszüntette a kamattámogatásos hitelt és elkezdődött a bankok részéről a devizahitelezés. Mint mondta: 2002-2003 táján 300 milliárd forint volt a devizaadósság, ma 6600 milliárd. A Medgyessy kormány még tudta kezelni ezt, ám elindult egy olyan folyamat, melybe érdemes lett volna beavatkoznia a Gyurcsány-kormánynak – jelentette ki. Ezt mulasztásnak tekinti Papcsák Ferenc. Hangsúlyozta: 2005-2007 környékén lett volna lehetősége a kormánynak lépnie, hisz úgy tudja, több oldalról is kapott figyelmeztetést. Ezt kell megvizsgálni az albizottságnak. 

Bolgár György emlékeztette Papcsák Ferencet, hogy a pénzügyi felügyelet már 2001-ben, az első Orbán-kormány idején is figyelmeztette a kormányt a devizahitelezés kockázatára. Papcsák Ferenc erre úgy reagált, hogy ezt a jelentést még nem látta és szerinte nem is ez a probléma, hanem a hitelek elszabadulása. A kormánynak felelőssége az emberek figyelmét felhívni, ha kockázatot lát – mondta a fideszes politikus.
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szunyogh Szabolcs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egy ködös, holdtalan éjjel sötét kaftánba bújtatott, borostás férfiak gyülekeztek egy csatornafedél fölött, valahol az amerikai nagykövetség melletti utcában »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »