Papcsák sem lát előre holnapig - 2011.09.29
Hallgassa meg
A devizaeladósodás jogi felelősét kereső parlamenti albizottság vezetője szerint a Gyurcsány-kormánynak 2005-2007 idején lett volna lehetősége beavatkozni a devizaeladósodás megállítása érdekében. Papcsák Ferenc a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy bár még nem állnak rendelkezésére a megfelelő dokumentumok, de a PSZÁF, a külföldi bankok anyabankjai és a nemzeti bank jelezte a deviza eladósodás kockázatait a Gyurcsány-kormánynak. Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy Orbán Viktort is meg tudta téveszteni a Gyurcsány-kormány, hisz a kormányfőnek is volt devizahitele a volt elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, nem tudott a miniszterelnök hiteléről, de ne gondolja senki, hogy a politikusok rendelkeznek a bölcsek kövével és jövőbe látnak. „Én nem tudom megmondani, hogy holnap mi van” – fogalmazott a devizaeladósodást vizsgáló bizottságot vezető fideszes politikus.
Papcsák Ferenc emlékeztetett, hogy az első Fidesz-kormány idején az otthonteremtési programban forintalapú hitelt lehetett felvenni állami kamattámogatással lakásvásárláshoz később lakásfelújításra is. Papcsák Ferenc szerint azonban hiába mondják sokan, hogy itt kezdődött az eladósodottság - hisz évi 250 milliárd forintot kellett adnia kamattámogatásként - a fideszes politikus szerint a bajok nem itt kezdődtek. Papcsák Ferenc úgy látja, hogy a lavina akkor indult el, amikor a Medgyessy-kormány a sáveltolás irányába ment el, és megszüntette a kamattámogatásos hitelt és elkezdődött a bankok részéről a devizahitelezés. Mint mondta: 2002-2003 táján 300 milliárd forint volt a devizaadósság, ma 6600 milliárd. A Medgyessy kormány még tudta kezelni ezt, ám elindult egy olyan folyamat, melybe érdemes lett volna beavatkoznia a Gyurcsány-kormánynak – jelentette ki. Ezt mulasztásnak tekinti Papcsák Ferenc. Hangsúlyozta: 2005-2007 környékén lett volna lehetősége a kormánynak lépnie, hisz úgy tudja, több oldalról is kapott figyelmeztetést. Ezt kell megvizsgálni az albizottságnak. 

Bolgár György emlékeztette Papcsák Ferencet, hogy a pénzügyi felügyelet már 2001-ben, az első Orbán-kormány idején is figyelmeztette a kormányt a devizahitelezés kockázatára. Papcsák Ferenc erre úgy reagált, hogy ezt a jelentést még nem látta és szerinte nem is ez a probléma, hanem a hitelek elszabadulása. A kormánynak felelőssége az emberek figyelmét felhívni, ha kockázatot lát – mondta a fideszes politikus.
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bubnó Márk
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »