Szőcs Debrecenbe vitetné a Bocskai-koronát - 2011.03.29
Szőcs Géza, az Orbán-kormány kulturális államtitkára szerint vissza kell szerezni a Bécsben őrzött Bocskai-koronát, mivel ez fontos nemzeti jelkép az erdélyi magyarság számára.

border=0
border=0 border=0
A korona nemzetközi jogi státusa majdnem száz éve vitás - jelképként pedig 400 éve is legfeljebb félig-meddig érezhettük a magunkénak - írta a Heti Válasz. Szokatlan ötlettel állt elő Szőcs Géza a 168 Órának adott interjújában.

A kulturális államtitkár elárulta, hogy a kormány több tagja - köztük ő is - vissza akarja hozatni Bécsből a Hofburg kincstárában őrzött Bocskai-koronát, és a Hajdúságban, Debrecenben szeretné elhelyezni, a fejedelem egykori szűkebb pátriájában. Erről már tárgyalásokat is kezdtek az osztrák állammal. Szőcs az akciót azzal indokolta hogy "Erdélyben a Bocskai-korona, most túlozni fogok, csaknem egyenértékű a Szent Koronával".

A Bocskai-korona tömör aranyból készült, drágakövekkel gazdagon kivert, gyöngysorokkal és liliomokkal díszített fejfedő. Egyes szakértők késő bizánci püspöki süvegnek, mások bizánci ihletésű, XVI. század végi török munkának tartják.

Nehéz lenne megmondani, 400 év elteltével volna-e bármilyen jogalapja a magyar restitúciós igénynek.A Bocskai-korona ügyében ugyanis megakadt az egyeztetés, mert Románia is benyújtotta igényét, arra hivatkozva, hogy Bocskai erdélyi fejedelem volt, így hagyatéka területi alapon Romániát illeti. Az osztrákok ebben a vitában a románok pártját fogták, és háromoldalú tárgyalásokat sürgettek, amire Magyarország nem volt hajlandó, így a korona Bécsben maradt.

A műkincsek elosztásáról végül a velencei kultúregyezmény döntött 1932-ben. Magyarország ekkor rendkívüli értékeket kapott vissza Ausztriától, többek közt a Képes Krónika eredeti példányát, 16 corvinát Mátyás könyvtárából, valamint a legkorábbi magyar bibliafordítást, a Bécsi kódexet. Bécsben maradt viszont a nagyszentmiklósi és a szilágysomlyói kincs, valamint több más műtárgy.

A velencei egyezmény kimondja, hogy a versengő román és magyar igények miatt a Bocskai-korona ügyében az osztrák kormány nem tudja figyelembe venni a magyar követeléseket. A kérdést tehát nyitva hagyták. Noha Magyarország hivatalosan soha nem tett le a korona megszerzéséről, osztrák részről komoly jóindulatra lenne szükség ahhoz, hogy a műkincsről lemondjanak - írta a Heti Válasz. A lap megemlíti, hogy a világ nagy múzeumai még az ennél egyértelműbb esetekben is vonakodnak megválni gyűjteményük egy-egy értékes darabjától.

(Heti Válasz)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szakonyi Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »