Nem kell tartani a többi zagytározótól - 2010.10.11
Hallgassa meg
Nem kell tartani az ország vörösiszap-tározóitól – mondta el a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Farkas Béla a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója. A szakembert arról kérdeztük, hogy lehet-e máshol is gond a tározókkal.
border=0
border=0 border=0

Farkas Béla úgy fogalmazott: konkrétumot csak az almásfüzitőiről mondhat, mert azt tartozik a tatai környezetvédelmi igazgatósághoz, de egyébként már sem ott, sem máshol nincs termelés – ezért nem is kell tartani egy az ajkai katasztrófához hasonló esettől - tette hozzá.

Az ajkai baleset kapcsán elmagyarázta, hogy a vörösiszapnak csak az a része folyt ki, amelyet a technológiai víz - amit úgy hívnak, hogy retúrlúg - magával sodort. Szerinte bent maradt volna az az iszap a tározó belsejében, ha nincs az a víz, ami kisodorja.

A környezetvédelmi igazgató elmondta, hogy Almásfüzitőn például egyáltalán nincs friss iszap, ott már nem termel a vállalat, emiatt nem is fordulhat elő hasonló eset – mivel nincs a tetején víz.
Farkas Béla szerint egyáltalán nem kell máshol hasonló katasztrófától tartani, nincs több működő timföldgyár Magyarországon, így a tározókban lévő vörösiszap is csak szilárdul. Elmondása szerint ezáltal a kémhatás is kedvezőbb lesz, az idő múlásával ugyanis a lúgos kémhatás megszűnik.

A még mindig tárolt vörösiszappal kapcsolatban azt mondta a környezetvédelmi szakember, hogy az iszap hosszú távon gazdaságossá válik, mert különböző, ritka fémeket lehet kinyerni belőle – kérdés, hogy mikor. Annyi bizonyos, hogy ma Magyarországon még nincs olyan technológia, amellyel ezt végre lehetne hajtani.

A szakember elmondta, hogy a szennyezést szigorúan veszik és szigorúan vették eddig is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy eddig is és most is az állami vállalatok okozzák a legsúlyosabb szennyeződéseket – csak épp forráshiányra hivatkozva nem tudják kezelni.

(Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Turák Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »