A dalai láma üzenete a magyaroknak - 2010.09.20
A dalai láma a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt üzente a magyaroknak: legyenek optimisták és dolgozzanak keményen, akkor problémáikat meg fogják tudni oldani.

"Úgy hallottam, hogy gazdasági problémákkal küzdenek, ne siránkozzanak, dolgozzanak keményen és optimizmussal, az élet nem egyszerű" - fogalmazott a tibeti vallási vezető. Azt mondta, szembe kell nézni a gondokkal. A politikusoknak is megvan a felelősségük, és ha nem jól intézik az ügyeket, az embereknek élniük kell a szólás szabadságával, bírálják őket - biztatta a magyar közvéleményt.

A  XIV. dalai láma szerint szerint a 20. század a vérontás évszázada volt, amely nem tudta megoldani a problémákat, a 21. század a párbeszédről fog szólni, amely elhozza a tartós megoldást. Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma kijelentette: "Gyakorlati megoldásra van szükség, ez pedig csak a párbeszéd útján lehetséges" - fogalmazott, és hozzátette: az elmúlt évszázadból le kell vonni a tanulságot, "a józan észre kell támaszkodnunk, a közös érdekeket kell szem előtt tartanuk".

border=0
border=0 border=0
Az indiai száműzetésben élő vallási vezető - aki az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a magyarországi tibeti buddhista szervezetek meghívására érkezett Magyarországra, ahol hetedik alkalommal jár - kifejtette: népe számára a tibeti kulturális örökség rendkívül nagy segítséget nyújt a reménység megőrzésében, a több ezer éves hagyományok olyan ősi kultúrát jelentenek, amely a mai korban is nagy jelentőséggel bír. Arra is rámutatott, a tibeti lelki erő fenntartásában éppen a kínai erőszak játszik fontos szerepet, ugyanis minél nagyobb az erőszak, "annál nagyobb a lelki erőnk és reménységünk".

A kínai kormány párbeszédkészsége kapcsán reménykeltő jelnek nevezte, hogy bár a kínai keményvonalas politikusok figyelmen kívül hagyják a nemzetközi javaslatokat, már a pekingi vezetésen belül is nagyobb nyitottság tapasztalható, "konstruktív kritika" fogalmazódik meg. Szerinte a kínai keményvonalasok félnek, azt hiszik, hogy az állandó erőszak mindent megoldhat, de "ebben tévednek". A tibeti problémát csak tárgyalásos úton lehet rendezni - szögezte le.

A 75 éves Nobel-békedíjas vallási vezető hasonlata szerint egy olyan kert lehet pompás, amelyikben többféle színű és illatú virág van, és "ezen a bolygón különféle közösségek, kultúrák léteznek (...) az egész világ számára érték a különféle identitások megőrzése". Kijelentette: "igenis van remény arra, hogy megtartsuk ezeket a kulturális önállóságokat (...) a kisebb kulturális közösségek reményteljes jövő elé nézhetnek".

A dalai láma arról beszélt: "ha pesszimisták vagyunk, ez bukáshoz vezethet, igaz ügyért kell küzdenünk, és ha ügyünk igaz, folytatni kell a küzdelmet". Egy tibeti mondást idézett, amely szerint "ha kilencszer elbukunk, kilencszer nyerünk új erőt". Azt mondtam, újból és újból neki kell feszülni, fenn kell tartani magunkban az állhatatosságot".

A XIV. dalai láma az Országház felsőházi termében arról beszélt, hogy mindig csodálta a magyar népet 1956-os hősi szabadságharca miatt. Tendzin Gyaco az Országház felsőházi termében arról beszélt, hogy mindig csodálta a magyar népet 1956-os hősi szabadságharca miatt. A tibeti vallási vezető felidézte: kínai kommunista "barátai" annak idején figyelmeztették, hogy "ha nem viselkedik jól", népe úgy járhat, mint a magyarok.

A vallási vezető - aki méltatta az Országgyűlés fenséges épületét - arról is beszélt, hogy a boldogság végső forrása a belső megbékélés, "a folyamatos gyűlölet felemészti az immunrendszerünket". "Én személyesen boldog vagyok" - mondta. A mosolygós, jókedvűnek mutatkozó vallási vezető országgyűlési képviselők és más, magyarországi és külföldi vendégek előtt a telt felsőházi teremben azt mondta, a belső béke nemcsak a buddhizmus, hanem az istenhit erejével más vallások útján is elérhető, e tekintetben minden vallás azonos lehetőségeket nyújt.

(MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
M. Dénes Tamás
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »