Gleccserszakadékba zuhanhatott Várkonyi - 2010.04.28
Az alanarnette.com internetes oldalon megjelent levélben egy szemtanú, Jamie McGuiness új-zélandi hegymászó szerint az északi nyeregből lefelé tartó két magyart az aláhulló darabok éppen eltalálták, rögzített biztosítóköteleik kiszakadtak, egyikük egy gleccserszakadékba csúszott, majd betemette a jég. Kleinről elmondja, hogy megsérült, a hátizsákja és a sziklamászó beülője elszakadt.

McGuiness hangsúlyozza, hogy jégről és nem szikláról van szó. "Nem volt nagykiterjedésű, az úton a sok hegymászóval azonban egy kisebb tömb is végzetes lehet" - olvasható a leírásban. Az alanarnette.com internetes oldalon megjelent levélben idézik Jamie McGuiness új-zélandi hegymászót, aki elmondta, hogy körülbelül 100 méteres távolságból látta, amint nepáli idő szerint április 26-án délután 12 óra 20 perckor egy kisebb jégtömb, törmeléket hullatva levált.

Mentése sikerült és eljutott az előretolt alaptáborba - derül ki a szemtanú elmondásából, amely kiegészül azzal, hogy Klein Dávid műholdas telefonján tudott a családjával beszélni. A szövegben szerepel még, hogy a csapat harmadik tagja ismeretlen okból Katmandun keresztül korábban távozott.

"Az eltűnt hegymászó feltételezhetően meghalt, de ezt eddig még véglegesen nem erősítették meg" - tudósít McGuiness, hozzátéve, hogy az intenzívebbé vált havazás, a kellemetlen időjárás és egy újabb jégomlás miatt többen elálltak attól, hogy ezt az utat válasszák, kivéve azokat, akik már feljebb voltak és sürgősen lejjebb ereszkedtek.

Öt serpa és egy kínai hegymászó kutatja a Himalájában jégomlás következtében elsodort, majd 7000 méteren eltűnt magyar hegymászó, Várkonyi László nyomát; a könnyebben sérült Klein Dávid fokozatosan ereszkedik lejjebb.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzulnak sikerült kapcsolatot teremtenie a lhászai illetékesekkel, akik megerősítették, hogy a lehetőségekhez képest igyekeznek az eltűnt magyar alpinistát megtalálni. A pekingi magyar főkonzul elmondta, hogy próbálták Kleint a műholdas telefonon elérni, de nem jártak sikerrel. A közvetítő hegymászószövetséget arra kérték, hogy segítsen a kapcsolatfelvételben.

Klein Dávid hazajuttatott üzenetében egyebek mellett ezt mondja: "Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég. Nekem a jobb karomon van több helyen zúzódás, már itt a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette" - olvasható más részletek mellett az expeditions.hu honlapon.

Klein Dávid és Várkonyi László - a Dreher 24 Everest Expedíció keretében - oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül próbáltak meg a hegy északi oldalán a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni. A csúcsot eddig több mint 4 ezerszer hódították meg, s ebből kevesebb,mint 150-szer jártak sikerrel palack nélkül. A Várkonyi-Klein páros célja az Everest első magyar oxigénpalack nélküli megmászása volt. Az expedíció honlapján indulásuk előtt ezt írták: "Természetesen legeslegfontosabb +célkitűzésünk+, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen!"

(MTI)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csákvári Géza
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »