Elítélték Kisbandit, 5 év fegyházbüntetést kapott - 2017.07.07
Több száz millió forintos csalás miatt elítélték a Kisbandiként ismertté vált Lakatos Andrást és öt másik vádlottat Debrecenben, az ítélet nem jogerős.
A Debreceni Törvényszék különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményekkel elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek azt a hat vádlottat, aki 2009 és 2012 között több tucat nemzetközi fuvar szállítmányát a saját raktáraiba irányította, 355 millió forint kárt okozva a megrendelőknek. A bíróság halmazati büntetésként 3,5-5 év közötti fegyházbüntetést szabott ki, továbbá 4-5 évre eltiltotta a vádlottakat a közügyek gyakorlásától.
A hatodrendű vádlott, L. András, aki az 1990-es évek magyarországi szervezett bűnözésének közismert alakja volt, 5 év fegyházbüntetést kapott - írták.
A törvényszék fejenként 6,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt, és az érintetteknek a csaknem 1,5 milliós bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. Két vádlottat 5 évre kiutasítottak Magyarország területéről.
A bíróság történeti tényállása szerint a bűnszervezet fuvarszervező cégek szállítmányaira jelentkezett be az interneten fővállalkozóként. A cégnyilvántartásban legálisan működő cégként jelentek meg, de a fuvarozáshoz nem rendelkeztek megfelelő eszközzel. Ezért a megbízások megszerzését követően azokat olyan jóhiszemű alvállalkozóknak továbbították, akiknek megvolt a szállítási infrastruktúrájuk.
A megrendelőknek megadták az alvállalkozók járműveinek rendszámát, az alvállalkozók felrakodták az árut. Ezt megelőzően egyes esetekben hamisított szállítási okmányt küldtek az alvállalkozónak, amelyre lerakási helyként már a bűnszervezet által bérelt raktárt írták. Máskor a felrakodást követően a bűnszervezet tagjai által megbízott személyeket küldtek a felrakodás helyére, akik a sofőröket a fővállalkozó cég nevében tájékoztatták arról, hogy a lerakodási hely megváltozott, az áru így ismét a bűnszervezet raktáraiba került. Arra is volt példa, hogy az általuk igénybe vett alvállalkozót, vagy a sofőrt menet közben tájékoztatták arról, hogy megváltozott a lerakodás helye.
A bűnszervezet tagjai álnéven a megbízott képviselőjének, vagy a sofőrnek adták ki magukat, és a megrendelőkkel telefonon hamis információkat közöltek a szállítmányok aktuális helyzetéről, pozíciójáról. Sz. Zoltán Zsigmond Romániában embereket szervezett be cégek alapításához, F. István L. Andrást sofőrként szállította az országon belül és kívül, a két romániai vádlott pedig informatikai ismereteivel erősítette a társaságot.
L. András teljes körűen irányította az alárendeltségében működő további vádlottakat. A bűnszervezet tagjai részben személyesen, részben telefonon tartották egymással a kapcsolatot.
A vádlottak hazai és nemzetközi szinten is nagy nevű társaságokat károsítottak meg. Ezek között volt több ismert édesség-, tisztítószer- és gyógyszergyártó is.
A bűnszervezet budapesti raktárában rakodtak le például 24 millió forint értékű, 22 tonnányi márkás csokoládét, amelyet Belgiumból Ausztriába kellett volna szállítani. A sofőrt menet közben hívták, hogy megváltozott a lerakodás helyszíne.
Nyírbátorból Ausztria és Bécs helyett 14,5 ezer eurónyi súrolószer szintén csak Budapestig jutott. Csaknem 21 tonna fagyasztott kukorica Nyírlugosról és Debrecenből Belgium helyett ugyanúgy a magyar fővárosig ment. Hasonlóképpen "nyoma veszett" egyebek mellett mintegy 6,5 tonna gyógyszernek, 27 hűtőpultnak és 100 ezer eurónyi gumiabroncsnak.
A bűnszervezet összesen több mint 355 millió forint kárt okozott, amelyből mintegy 84 millió forintnyi térült meg.
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kárpáti János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »