Pártpropagandával vádolják a francia kormányt az EP-választások kampányfilmje miatt - 2018.11.04
Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.
Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben (https://www.youtube.com/watch?v=2ZY27-DjzOE) - amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg - a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "Európa: unió vagy megosztottság?" felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy "2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban".
A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány "madárijesztőként" használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében. "Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk" - írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.
Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt, szintén kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti.
Laurence Sailliet, a jobbközép Köztársaságiak szóvivője a CNews hírtelevízióban úgy vélte, hogy Emmanuel Macron "közpénzből kampányol egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja". A képviselő szerint "ez nem becsületes".
"Emmanuel Macron az Európáról szóló vitát szeretné leegyszerűsíteni a populisták és az LREM (kormánypárt) párbajára. Ismételten elrontotta a stratégiát a félelmekre játszva" - vélte Valérie Boyer, szintén a jobbközép Köztársaságiak részéről.
Luc Carvounas szocialista képviselő a Twitteren azt írta, hogy "amikor a lényegről nincs mit mondanunk, akkor a félelmekre játszunk". Képviselőtársa, Rachis Temal pedig a BFM hírtelevízióban bejelentette, hogy panasszal fordul a médiahatósághoz annak érdekében, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára írják.
Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője is a klip betiltását kezdeményezte.
"A teljesen pártos tartalom, mégpedig az a hányingerkeltő felvezetés, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kellene, nem nevezhető állampolgári ösztönzésnek" - mondta Mehdi Ouraoui, a mozgalom szóvivője, kifogásolva, hogy a film a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.
Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is "választási propagandának" tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron "más államfőket sérteget" a klipben.
Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban.
"Ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely lehet, hogy túl sokáig egyértelműnek tartotta Európát. Úgy gondolom, hogy ennek a választásnak történelmi tétje van. Európa ma már széteshet. Vannak nacionalista, populista erők Európán belül, amelyek a szétrobbanást akarják" - mondta a kormánypárti képviselő Matteo Salvini és Orbán Viktor szerepeltetése kapcsán.
A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.
(MTI)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Hamvas Dániel
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »