Amerikai képviselők államtitkárukon kérik számon a független magyar médiatámogatás visszavonását - Lapszemle - 2018.10.11
Hallgassa meg
Huszonkét demokrata képviselő írt levelet az európai- és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárnak, Wess Mitchelnek, hogy kérdőre vonják: miért vonta vissza a magyarországi független sajtó támogatására tervezett 700 ezer dolláros pályázatot – adta hírül a brüsszeli hírportál, a Politico.

 • A levél írói a helyzet tisztázását követelik akkor, amikor az a probléma, hogy egyre szűkül a szabad sajtó élettere Magyarországon, viszont az orosz kormány szócsövének tartott Russia Today és a Szputnyik sztorijai egyre nagyobb promóciót kapnak, és tálalják azokat bőségesen a magyar olvasóknak a kormány támogatásával – írja a magyar lobbi csoport kongresszusi vezetőhelyettese, Mercy Kaptur a levélben. A független média támogatásának ötlete 2017 novemberében vetődött fel, majd azt az amerikai külügyminisztérium az idén nyáron, júliusban megtorpedózta. Magyarázat a döntésre azóta sem érkezett, s a Politico tudósítói hiába érdeklődtek, sem Wess Mitcheltől, sem a külügyminisztériumtól, sem a budapesti amerikai nagykövetségtől válasz nem érkezett.

  Korábban a külügyminisztérium nemcsak figyelemmel követte, de általában reagált is a sajtószabadságot, a demokráciát ért támadásokra Magyarországon, de a világon mindenütt. Trump elnöksége óta az általa kinevezett külügyér nem fordít gondot ezekre a kérdésekre. Sőt folytonos kritikákat kap a Trump- kormány a republikánusoktól épp úgy, mint a demokratáktól a hazai-amerikai médiát és a demokratikus intézményeket ért méltatlan támadások miatt.

  A levél emellett kitér az Európai Parlament 7-es cikkelyes szavazására is, és sorolja azokat a problémákat, amelyek aggodalommal töltik el az amerikai képviselőket. Attól tartanak a hajléktalanok, hogy most őket vette célkeresztbe Orbán Viktor – írja a brit The Guardian. Nagyon sok ország küzd a hajléktalanság problémájával, de úgy néz ki, Magyarország lesz az első, amelyik az alkotmányában is rögzíti éjszakai utcai tartózkodásuk tilalmát. Erre a jövő héten kerül sor, elsőként és egyedüliként a világban. S hajléktalanok nyíltan beszélnek arról, hogy a menekültek és a migránsok után most rajtuk veri el a poszt Orbán Viktor. Iványi Gábor metodista lelkészt idézi az írás, aki szerint nem lehet végeláthatatlan kampányt folytatni a migránsok ellen. Amúgy is, velük nem lehet egy belpolitikai kampányban hosszasan gyűlöletet kelteni úgy, hogy közben az ország nem fogadja be őket.

  Hozzátette, szinte már hozzátartoznak a hajléktalanok Budapest látványához, aminek az az egyik magyarázata, hogy nincs elég férőhely a menedékkérő intézetekben. Az érintettek pedig arról számoltak be, hogy számos hajléktalan szálló olyan piszkos, hogy gyakorlatilag hasznavehetetlen. A 47 éves Erik arról számolt be, hogy a rendőrég kesztyűt húzva gyakran elveri őket, ő 20 éve él az utcán, van tapasztalata. S ha kiűzik őket az adott kerületből, akkor a rendőrség mossa kezeit, nekik egy gonddal kevesebb. Ám ezzel semmi sincs megoldva. Kovács Zoltán védelmébe vette az október 15-én életbe lépő új törvényt, merthogy Nyugat-Európában szerinte egyetlen kormány sem költött annyi pénzt a hajléktalanokra, mint a magyar.

  Ezért teljesen abszurdnak tartja a kormányt ért kritikákat Kovács. Iványi, aki Orbán két gyerekét is megkeresztelte, azt mondja, a kormány félrekezeli a problémát, mert hajléktalannak lenni, nem választás kérdése, ezért nem lehetne büntetni sem. Több orosz és ukrán hírportál – így a Kijev Post vagy a Unian is foglalkozik a budapesti ukrán nagykövet behívásával. Akin a magyar-ellenes politikát kérik számon, ami a magyar külügyminiszter szerint az utóbbi időben megerősödött. A témáról egyébként a német nyelvű média is szép számban közölt cikkeket, mint például a Neue Zürcher Zeitung, amelyik Magyar Levente halállistás sajtótájékoztatóját idézi.

  Az APA hírügynökség anyagából megtudhatjuk, hogy Magyarország és Lengyelország példáját követve
  Ausztria sem kívánja aláírni decemberben az ENSZ menekültügyi paktumát. A Zöldek delegációja
  nevében Michael Reimon úgy fogalmazott, hogy a reakciós keleti blokkhoz csatlakozik ezzel hazája is,
  mert Sebastian Kurz kancellár mindent elkövet, hogy a bulvárlapoknak újabb és újabb témákat adva a
  médiában szerepelhessen népszerűséget hajhászva. Reimon szerint Ausztria marginalizálódik, ezért
  fontos lenne, hogy megerősödjön az Unió, amelyik folytatja a progresszív irányvonalat, és harcol az
  antidemokratikus és illiberális trendek ellen.

  (Klubrádió/ Csernyánszky Judit)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szentpéteri Nagy Richard
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »