Navracsics Tibor Budapesten tartaná a CEU-t – Ausztriából Magyarország lesz - Lapszemle - 2018.10.08
Hallgassa meg
Szeptemberben a magyar Operaház beregszászi előadásán az ukrán és a magyar himnuszt hallva felállt a nézősereg, azonban míg az ukrán himnusz alatt néma maradt, a magyar himnuszt diadalittasan énekelte a mintegy 3000 fős közönség - írja a New York Times helyszíni tudósításában.

Ukrajnának most két fronton kell harcolnia: nem elég keleten az oroszokkal, Orbán Viktor nacionalista politikája is befészkelte magát a nyugati határvidékre. Orbán Brüsszellel folytatott állandó harcában – többek között a migránspolitikáról - most újabb frontot nyitott, méghozzá Európa legveszélyesebb Pandora-szelencéjét nyitotta ki ezzel, meghallva a határon túli etnikai kisebbség sérelmeit. A New York Times cikkének szerzője szerint a nacionalizmus felkorbácsolásával egy időben az autokrata rendszert is igyekszik bebetonozni a magyar kormányfő, aki az európai populizmus vezetőjeként szeretné magát láttatni.

A Trianon által előállt helyzetet történelmi igazságtalanságnak beállítva valójában az ő politikai kalkulációja roppant egyszerű: legalább 1 millió határon túli magyarnak állampolgárságot adott, hogy ezzel szavazótáborát növelhesse. Beregszász polgármestere, Babek Zoltán azt mondja, neki nincs magyar útlevele, a feleségének ugyan van, de senki nem agitálta őket a konzulátuson, hogy városuk ismét legyen Magyarország része. Vaskosan jelen van a nemzetközi médiában Recep Tayip Erdogan budapesti vizitje.

A Spiegel online címében harsogja, betiltotta a magyar kormány a török elnök elleni tüntetést Budapesten, mivel nemzetközi védelem alatt álló személyről van szó, másrészről tudatja, hogy először alkalmazzák a megszigorított magyar gyülekezési törvényt. Emlékeztet arra is, hogy évekkel korábban Orbán úgy fogalmazott, hogy Oroszországgal és Kínával egyetemben Törökország az illiberális állam modelljeként szolgált a számára.

Az amerikai The Atlantic folyóirat októberi számában kénytelen volt ismét Sorossal foglalkozni, mert az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke, Chuck Grassley azzal vádolta meg az üzletember-filantrópot, hogy ő fizette le azokat a nőket, akik Brett Kavanaught, a szombaton végül megszavazott alkotmánybíró jelöltet szexuális zaklatással vádolták. Ennek kapcsán elemzi a cikk, miként lett gyűlöletes személy bizonyos körökben Amerikában is, illetve, hogy Steve Bannon, Trump egykori főstratégiája anti-Soros szövetség létrehozásán dolgozik épp most Európában. Majd pénteken az amerikai elnök is sorosozott egyet soronkövetkező tweet üzenetében. Az írás tulajdonképpen azon csodálkozik, - elemezve Orbán Viktor nacionalista és migránsellenes nézeteit, és a Sorosban való bűnbak-keresést - hogy Trumpnak miért tartott ilyen sokáig felfedeznie Sorost legfőbb ellenségének. Budapesten adott interjút Navracsics Tibor EU-biztos az Euractivnak, amelyben a kormányzati állásponttal szembehelyezkedve határozottan kijelentette, hogy fontosnak tartaná a Közép-európai Egyetem Budapesten maradását. Arra a kérdésre, hogy a 7-es cikkely megindításáról, amely Brüsszel és Budapest viszonyának mélypontja, mi véleménye, Navracsics annyit mondott, mivel ehhez a nincs köze az Európai Bizottságnak, ezért neki sem hivatalos, sem magánvéleménye sincs.

A zürichi Tages-Anzeiger, de a berni alapítású Der Bumot is említhetnénk, ahol egy-egy cikk állítja: Ausztria olyanná válik, mint Magyarország. Ismét csütörtök van szlogennel ugyanis újra tüntettek Bécsben az osztrák kancellár hivatala előtt. A szélsőjobbos egykori Jörg Haider örökösei ugyanis színre léptek, akiknek kezet nyújtott Sebastian Kurz. A cikk persze megjegyzi, az akkori koalíció nem csúszott olyan mélyre, mint a mostani. A kancellár pedig kiköpött hasonmása Orbán Viktornak, már ami a politikáját illeti. Nem tiszteli kormánya a sajtószabadságot, a demokráciát és annak intézményeit, akárcsak a civil szervezeteket, amelyek működését kontrollálja. Ráadásul az idén már négyszer találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Az orbáni módszerhez hasonlóan az utolsó pillanatban nyújtanak be a törvényeket és konszenzus illetve párbeszéd nélkül fogadtatják el azokat. Kurz ugyan támogatta a hazánk elleni 7-es cikkelyt, azonban a migránspolitika és számos egyéb területen teljes szolidaritást vállal a mini-Orbánokkal. Nem beszélve a már látható korrupcióról. Haider kevésbé volt korrupt, mint mostani utódai. Egyértelmű, Kurz az illiberális magyar modellt követi és úgy néz ki, nincs, aki megállítsa ebben.

(Csernyánszky Judit/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »