Az osztrák közmédia nagyon nem akar a magyarra hasonlítani – nemzetközi médiaszemle - 2018.06.06
Hallgassa meg
Az osztrák rádió és televízió, az ORF szerkesztőinek testülete egyhangúlag elfogadott határozatban tiltakozott az ellen, hogy a szövetségi kormány büdzséjéből finanszírozzák a közmédiát, attól tartanak ugyanis, hogy ezzel kormányszócsővé alakulna át ORF.
A Der Standard című bécsi lap cikke szerint a közmédia szerkesztői úgy látják, ha nem az előfizetői díjakból, hanem kormányzati költségvetésből tartják el a közmédiát, akkor az a kormánypártoktól való közvetlen függéshez fog vezetni, és ez lehetetlenné teszi a pártokról szóló szabad és tisztességes hírszolgáltatást. Szóvá teszik, hogy a kormánypártok már most is megmutatták, hogy kevéssé érdekeltek a független ORF-ben. Egyes friss személyi döntésekhez a vezérigazgató úgymond ajánlásokat kapott az alapítvány tanácsától.

Az Unian ukrán hírügynökség – a kijevi oktatási tárca közlése alapján - építő szelleműnek minősítette azt a megbeszélést, amelyet a kárpátaljai magyarok küldöttsége folytatott az ukrán minisztérium vezetőivel az ukrán oktatási törvény nyelvi cikkének bevezetéséről. Az Unian a minisztérium közlésére hivatkozva azt írta, hogy a magyar közösség eddig elutasította a tárgyalásokat, mondván, előbb az ukrán alkotmánybíróságnak kellene minősítenie a vitatott törvényszakaszt.

A kárpátaljai magyar delegációtól származó MTI-értesülés szerint is sikerült több kérdésben előre lépni a tegnapi kijevi megbeszélésen.

Az Ukrinform ukrán kormányzati tájékoztató iroda eközben azt jelentette, hogy Ukrajna nemzetközi partnerei, így a NATO és az Európai Unió keményen dolgoznak Budapesttel együtt azon, hogy megváltoztassák a magyar kormány nem fair viszonyát Ukrajna euroatlanti integrációjával kapcsolatban. Mint ismeretes, a magyar kormány az ukrán oktatási törvény sérelmes passzusai miatt blokkolja a NATO-val, illetve az EU-val való politikai szintű ukrán egyeztetéseket.

Az Ukrinform idézte Bruno Létét, az Egyesült Államok Német Marshall Alapja elnevezésű elemző műhely brüsszeli irodájának vezető elemzőjét, aki úgy véli, hamarosan sikerül kijutni a zsákutcából. Az ukrán tájékoztatás szerint az elemző cáfolta azt a feltételezést, hogy Magyarországot az orosz kapcsolat mozgatja ebben a kérdésben. Megjegyzem: ezt a feltételezést Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes hangoztatta a minap. Bruno Lété szerint nem moszkvai hatásról van szó, hanem Magyarország radikálisan nacionalista irányvonaláról.

Az Ukrinform megfogalmazása szerint NATO-politikusok és diplomaták, valamint szakértők úgy vélik, Budapest meg fogja változtatni az Ukrajnával való tárgyalásokkal szembeni álláspontját. 

Tegnap az Európai Unió belügyminiszterei eredménytelenül keresték a kompromisszumot a bevándorlás szabályozásának reformját illetően, és a megbeszélést beárnyékolta az új, keményvonalas római kormány álláspontja, miszerint Olaszország nem lesz többé a kontinens menekülttábora – ebben összegezte a Reuters hírügynökség a tegnapi luxembourgi értekezletet. A beszámoló a New York Times internetes oldalán olvasható. A kudarcos megbeszélés után Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt mondta a Reuters szerint: „azt hiszem, húsvétra lesz kompromisszum, csak azt nem tudom, melyik évben”.
 
A Russia Today című, angol nyelvű orosz hírportál terjedelmes kommentárban támadja Soros Györgyöt. Címében a cikk még azt állítja, hogy Soros Putyint teszi felelőssé Olaszország bevándorlásellenes pártjáért. A szövegben aztán a szerző azt a konkrét kijelentést idézi állításának alátámasztására a magyar származású amerikai üzletember által a trentói gazdasági fórumon mondottakból, hogy „nem tudom, Moszkva finanszírozta-e Salvinit, de a közvéleménynek joga lenne ezt tudni”. Matteo Salvini az új olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali, keményen bevándorlásellenes Liga vezetője.

A Russia Today kommentátora szerint ha Putyin érdekelt lenne abban, hogy gyengítse az EU-t vagy az Egyesült Államokat, akkor nem azon fáradozna, hogy olyan populista politikusok kerüljenek hatalomra, akik visszaszorítják a szabályozatlan bevándorlást.

(Klubrádió, Kárpáti János)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »