Számtalan a Soros elüldözését elemző külföldi tudósítás - Nemzetközi sajtó - 2018.05.17
Hallgassa meg
A vasfüggöny lebontása óta Orbán Viktor tett szert a legnagyobb hatalomra Magyarországon – közöl hosszú elemzést az utóbbi évtized viharos és rendszerszerű átalakításáról.

A Bloomberg hírügynökség,tényként közli azt is, hogy kitűzött tervének megfelelően illiberális állammá alakította át országát a kormányfő. S ezzel gyakorlatilag európai polgárháborút indított el, amelyben - miközben egyre több szövetségese lesz, addig - az Emmanuel Macronnal való éles különbség egyre szembetűnőbb. A Brexit, Kína megerősödése, a populizmus terjedése Washingtontól Varsóig mind azt bizonyítja, hogy Orbán jó úton halad. S nemcsak a kelet-európaiakat, de Nyugaton a szélsőséges erőket is inspirálta Orbán politikája. Nem beszélve a német belügyminiszterről, Horst Seehoferről vagy éppen Trumpelnök egykori nemzetbiztonsági stratégájáról, Steve Bannonról, aki egyenesen igazi hősnek nevezte őt. A cikk átfogóan értékeli eredményes gazdasági intézkedéseit, amelyek összességében növekedéshez és béremelésekhez vezettek, noha, jegyzi meg, elharapózott a korrupció. Másrészről hatalmát bebiztosította az igazságszolgáltatás és a média felől is, s eközben fojtogatja a civileket, aminek következtében Soros agyőt intett, és a minőségi egyetemi oktatást – tekintve a CEU-t – Bécsbe száműzi. S tud egyáltalán tenni valamit az Európai Unió? Lengyelországhoz hasonlóan megvonhatják a szavazati jogunkat, de ennek aligha lesz tényleges következménye, hisz az érintettek kölcsönösen megígérték, élnek vétójogukkal. Aminek hatása lehet, az a 2020-as uniós költségvetés megnyirbálása. A baj az, hogy 8 éven át aludtak az uniós volánnál ülők, és eközben Orbán akadálytalanul megvalósíthatta tervét, az illiberális társadalmat.

A The Economist Orbán varsói látogatásából vont mérleget, megállapítva, hogy míg a 18 században a magyar-lengyel két jó barát az oroszok ellen vívta közös és dicső harcát, most épp ennek a fordítottja történik, hisz együtt bontják szét a liberális demokráciát, s vívták ki az Európai Bizottság haragját. Emlékeztet Jaroslaw Kaczynsky elhíresült mondatára 2011-ből, miszerint eljön az az idő, amikor Varsóból is Budapest lesz. A szerkesztőségi cikk szerint Orbán még ennél is továbbment, méghozzá lefelé csúszva az autokrácia útján. Ami végül ahhoz vezetett, hogy Soros is jobbnak látta továbbállni, s Berlinbe áthelyezni központját. Lengyelország is efelé tart, hisz például pár napja a rendőrség egy, a Karl Marxról szólt konferenciát szállt meg ellenőrzés céljából, később a belügyminiszter bocsánatot kért. A The Economist szerint, sem a 7-es cikkely, sem az új uniós büdzsé tervezett változtatása nem hoz eredményt a két ország vétójoga miatt. S amúgy is, Orbán Viktor most aratott földcsuszamlás szerű győzelmet, a Jog és Igazságosság Pártja pedig messze a legnépszerűbb Lengyelországban. Ráadásul ők egymást is támogatják, megerősítik. Ugyan miért váltana irányt Kaczynski?

Akárcsak egykoron Richard Nixonnak, úgy most Orbán Viktornak is van egy listája az ellenségeiről – címmel ír a Newsweek elemzést arról, miként üldözték el Sorost végleg a hazájából. Nixon listájára olyanok kerültek fel, mint Paul Newman színész vagy éppen a Pulitzer-díjas Mary McGory. Orbán listájára Soros zsoldosai kerültek fel. S a Soros-ellenes kampány antiszemita felhangjait ez az írás is egyértelműsíti. Még két videó anyagot is beágyaztak a szerzők a cikkbe: az egyikben a Nyitott Társadalom Alapítvány közép-európai vezetője értelmezi nemcsak a civil szervezet, de az általuk érintett tömegek üldöztetésének hangulatát, a másikban pedig amerikai archívumból előszedték azokat a vallomásokat, amelyekből kiderül, milyen aljas eszközökkel igyekezett Nixon koholt vádak alapján lejáratni az ellenségeit. Hozzáteszi, eredménytelenül. Mindenesetre több mint szimbolikus, hogy 20 év után Soros kénytelen volt kivonulni Magyarországról. S a Newsweek tudósítójának elmondták, a magyar kormánynak egyáltalán nem fáj a szíve Soros távozása után.
Töménytelen a Soros elüldözését ismertető cikk a nemzetközi médiában, így a CNN is komoly nyomatékot adott az ügynek, megszólaltatva újságírót, politikust és kormányzati szereplőt egyaránt a hangos anyagában.

A CNN elsősorban arra a köpönyegforgatásra építette fel tudósítását, hogy a szovjetek egyik leglelkesebb üldözőjéből, Orbán Viktorból, miként lett az oroszok egyik leglelkesebb híve. Az ehhez kacsolódó írásos anyagban ellenben sokrétűen árnyalja, mi vezetett az illiberalizmus totális győzelméhez és Soros kiseprűzéséhez. Kezdve az utóbbi hónapok uniós szankcióinak várható következményeivel. A kormány szóvivője tegnap e-mailben is megerősítette a CNN-nek, hogy Soros migránsokból álló kontinenst, és migráns-Magyarországot akar teremteni. Azt a Sorost üldözték el, aki 1984 óta segíti az országot: ételt osztott iskolásoknak, az egészségügy modernizációját segítő programokat támogatott és a 2008-as globális válság idején is 8,6 millió dollárral segítette a gazdaságot. Egy olyan emberről van szó, aki 25 milliárdos vagyonából tavaly 18-at fektetett alapítványi programokba világszerte.

(Csernyánszky Judit/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Burger Lajos
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »