A súlyosbodó tekintélyuralom jele a Soros-alapítvány távozása – nemzetközi médiaszemle - 2018.05.16
Hallgassa meg
Magyarországgal kapcsolatban a nyugati sajtó vezető híre most az, hogy távozik, átköltözik Berlinbe a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány, mert a magyar kormányzat a folyamatos politikai nyomásgyakorlással és a különböző jogi szankciók kilátásba helyezésével ellehetetlenítette magyarországi működését.
A Stop Soros jön, az alapítvány megy

A New York Times beszámolója idézi Patrick Gaspardot, az alapítvány elnökét, aki szerint a magyar kormány befeketítette és hamisan állította be tevékenységüket, és politikai haszon reményében elnyomja a civil társadalmat, olyan taktikát alkalmazva, ami példa nélkül áll az Európai Unió történetében.

A cikk szerzője a hátteret felrajzolva kitér egyebek közt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten deklarálta a liberális demokrácia időszakának a végét. Orbán a választási kampányt nacionalista, bevándorlásellenes alapon folytatta, és megtorlást helyezett kilátásba azokkal szemben, akiket ő az állam ellenségének tekint. A Stop Sorosként emlegetett törvényjavaslat-csomag belügyminiszteri engedélyhez kötné a civil szervezetek menekültsegítő tevékenységét, és a külföldi anyagi támogatást 25 százalékos adóval sújtaná. Rogán Antal miniszterjelölt hétfőn elmondta, hogy a kormány az eddig ismert tervezetnél is szigorúbb változatot kíván elfogadtatni, de a szigorítások mibenlétét nem részletezte. 


Süllyedünk a tekintélyuralomban

Az NPR, az amerikai közszolgálati rádió tudósítása kitér arra is: Orbán Viktor annak idején 10 ezer dolláros ösztöndíjat kapott arra, hogy Oxfordban folytathasson tanulmányokat. A Soros Alapítvány most bejelentett távozása azt valószínűsíti, hogy Magyarország egyre mélyebbre süllyed a tekintélyuralmi rendszerben – állapítja meg az amerikai közszolgálati rádió.

A Trump-kormányzattal nagyrészt rokonszenvező, erősen konzervatív, jobboldali beállítottságú Fox News tévécsatorna a Soros-alapítvány távozásáról az AP hírügynökség anyagát közli, amely „az egyre növekvő mértékben elnyomó jellegű környezetet” említi a döntés indokaként.


A Balkánon is „fertőz” az orbáni módszer

Magyarország illiberalizmusa megfertőzi a Nyugat-Balkánt is – ezt írja a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadásában a szerb Srdan Cvijíc, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézetének vezető elemzője. Szerinte az EU-csatlakozásra pályázó balkáni nemzetek érdeklődéssel figyelik, miként hoz létre Orbán egypártrendszert. Azt látják, hogy az európai vezetők nem lépnek fel kellő mértékben ezzel és a korrupcióval szemben. A balkáni térség erős emberei kezdik úgy hinni, hogy lehetőségük van importálni az áldemokrácia orbáni modelljét, annak retorikáját és taktikáját. Ha az EU engedi Magyarországot tovább csúszni a kleptokráciába, akkor Brüsszel biztos lehet abban, hogy a Balkán követni fogja a magyarokat – figyelmeztet az elemző.

Cvijíc úgy látja, hogy az „illiberális demokrácia” azért olyan fertőző, mert nincs szüksége egybefüggő ideológiára – elég, ha elutasít egy másikat. „A magyar miniszterelnök nem vállal más kötelezettséget, mint azt, hogy harcolni fog nem létező ellenfelekkel szemben” – olvasható a Politico által közölt véleménycikkben.

A recept a balkáni vezetők számára – írja Cvijíc – egyszerű: a barátaiddal vásároltasd fel a médiát, aztán vond pártellenőrzés alá nagyvállalatokat, a bíróságokat és a rendőrséget. Az egyetemi vezetőket, iskolaigazgatókat és a kulturális intézmények vezetőit cseréld le a párt híveivel. Végül, hogy el tudd hallgattatni a még megmaradt független hangokat, hozz olyan orosz stílusú jogszabályokat, amelyek kockázatossá teszik a működést a független nem kormányzati szervezetek számára. Hivatkozz a képzeletbeli ellenfeleidre annak érdekében, hogy bármit megmagyarázz.


Kötelezettségszegési eljárást érdemelnénk a romák miatt

Magyarország azon uniós tagállamok közé tartozik, ahol magas az aránya a szüleiktől elválasztott roma gyerekeknek – írja az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon megjelent közös cikkében két európai parlamenti képviselő, a svéd szociáldemokraták padsoraiban ülő Soraya Post roma aktivista, a feminista mozgalom egyik tevékeny alakja, valamint a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Niedermüller Péter.

Felhívják a figyelmet arra, hogy ez az elválasztás nem csupán a roma családok rossz anyagi körülményeit, 
hanem a velük szemben élő előítéleteket is tükrözi. A szerzők felhívják a figyelmet a BBC által nemrégiben bemutatott filmriportra, amely arról szól, hogy a gyermekvédelmi intézmények lakói milyen gyakran válnak szexuális erőszak áldozatává, prostituálttá, illetve kábítószerfüggővé. Ismertetik az Európai Roma Jogi Központ felmérésének az eredményét, miszerint például Nógrád megyében a szüleiktől különválasztott gyermekek között 80 százalék a romák részaránya, holott a megye lakosságán belül csak 20 százalékot tesznek ki. A két EP-képviselő az általuk diszkriminatívnak tartott gyakorlat miatt azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen ebben a kérdésben.

(Klubrádió, Kárpáti János)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Báder Tamás
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »