Kiállt az EU a Trump által vitatott iráni atommegállapodás mellett - 2018.01.11
Hallgassa meg
Az Európai Unió mindenáron meg akarja védeni az Irán atomfegyverkezését eddig hatékonyan fékező nemzetközi megállapodást. Az egyezséget garantáló európai hatalmak külügyminiszterei és Federica Mogherini, az unió külügyi főképviselője ma Brüsszelben az iráni külügyminiszterrel találkoztak. Részletek tudósítónktól, Nemes Gábortól.
Az Iránnal kötött nukleáris megállapodásnak nincs alternatívája - ezt ismételgették a külügyminiszterek iráni kollégájukkal folytatott tárgyalásuk után, de igazából nem neki, hanem Donald Trump amerikai elnöknek üzentek, aki Irán ballisztikus rakétafejlesztése és a közel-keleti térségben folytatott politikája miatt vissza akarja állítani az Teherán elleni szankciókat, ezzel felrúgva a nehezen létrehozott egyezséget.

Azt várjuk mindenkitől, hogy továbbra is teljes mértékben hajtsa végre a megállapodást. Meg kell őrizni egy olyan egyezséget, amely működik, amely biztonságosabbá teszi a világot és megakadályoz egy potenciális nukleáris fegyverkezési versenyt a térségben – fogalmazott Federica Mogherini, az unió külügyi főképviselője, és bár ő is elismerte, hogy Irán kül- és belpolitikájával vannak problémák, de úgy vélte, ezeket külön kell választani az atomfegyverkezés ügyétől.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter is azt húzta alá, hogy éppen most, amikor az atomfegyverek elterjedése komoly válságokat okoz, rendkívül rossz üzenet lenne egy működő atomstop megállapodás felmondása. Mmárpedig minden megállapodásnak két oldala van: a gazdasági szankciók mindent tönkre tehetnek. Amihez Boris Johnson brit külügyminiszter - nyilvánvalóan Trump szankciós fenyegetésének meggondolatlanságára utalva - hozzátette: lehet ötletelni, de tessék valami működő alternatívával előállni.

(Klubrádió, Nemes Gábor)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szegő János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »