Amerika nemzetközi megítélését már nem rombolja tovább Jeruzsálem elismerése – Ugrósdy Márton - 2017.12.07
Hallgassa meg
Igazából mindenki számított rá, hogy Trump Izrael fővárosaként ismeri majd el Jeruzsálemet, ebből a szempontból tehát programozott válaszokat láthatunk minden oldalról – ezt mondta a Reggeli gyorsban a Külgazdasági és Külügyi Intézet stratégiai igazgatóhelyettese. Ugrósdy Márton szerint az amerikai elnök számára belpolitikai hasznot hoz, hogy beváltja az egyik legfontosabb kampányígéretét, de új támogatókat nem nyer a lépéssel.
Közeledünk Trump első hivatali évének végéhez, és ilyenkor szükséges, hogy néhány kampányígéretét beváltsa az ember – mondta a külügyi szakértő, aki szerint vannak olyan nagy republikánus donorok, akik számára fontos, hogy az elnök kinyilatkoztassa álláspontját, tehát a lépés belpolitikailag is hasznos Trumpnak, bár valószínűleg új támogatókat nem fog meggyőzni ezzel.

Ugrósdy Márton szerint a lépés másik fontos aspektusa, hogy van egy mozgás a Közel-Keleten, amely az alapvetően Irán ellen szerveződő összefogás részeként most a palesztinokat leértékeli. Tehát hiába mondja azt több térségbeli szereplő is, hogy elítéli amerikaiak döntését, a gyakorlatban van számukra fontosabb ügy, mint a palesztin államiságnak a kérdése, ezért pedig adott esetben a kétállami megoldást is hajlandóak beváltani arra, hogy Iránnal szemben egy komolyabb amerikai-izraeli fellépést tudjanak elérni.

A Külgazdasági és Külügyi Intézet stratégiai igazgatóhelyettese úgy látja, az amerikaiak átgondolták az egész közel-keleti helyzetüket, és azt az egyensúlyozó felfogást, ami Obama elnöksége idején jellemző volt, egyértelműen feladták, és egy sokkal Izrael-pártibb külpolitikát láthatunk tőlük.

A külügyi szakértő hozzátette: látható, hogy Amerika nemzetközi megítélését ez alapvetően már nem rombolja tovább, mert lassan már nincsen hová.

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bálint Judit
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »