Ma eldőlhet a renitensek sorsa Brüsszelben – nemzetközi lapszemle - 2017.12.07
Ahogy a brit Express, úgy a Channel NewsAsia is arról ír a Reuters alapján, hogy az Európai Bizottság ma dönt arról, megindítja-e a pert Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen a menekültkvóta elutasítása miatt. Két forrás is megerősítette az értesülést, ami Brüsszel számára az egységes uniós menekültpolitika miatt vált rendkívül fontossá.
Az Express cikke felidézni, hogy az Európai Tanács határozatával szemben lépett fel a három renitens ország, s a luxembourgi bíróság elmarasztalása után aligha kérdéses a pereskedés. Az Unió bajban van, mert a kelet-európai országok annak ellenére nem akarják teljesíteni a rájuk kiszabott kvótát, hogy a 2015-ös menekültáradat óta sokkal kevesebb menekültet kellene igazságosan elosztani az uniós tagállamok között. A három ország ennek ellenére gyakorlatilag megbénította Brüsszel menekültpolitikáját.

A 16 török táncosból csak 5 tért vissza a hazájába, a többiek Magyarországon maradtak és minden bizonnyal menekültügyi státuszért folyamodtak – adta hírül a német Nachrichtenpress a DHA török hírügynökségi forrásra hivatkozva. A lap idézi az egyik magyar újság információját is, miszerint a magyar hatóságok tagadták, hogy jelentkeztek volna menekültkérelemért, sőt az érkezésükről sem tudtak. A huszonévesekből álló tánccsoport a november 5-10-ig rendezett nemzetközi táncfesztiválra volt hivatalos, de már 1-én Magyarországon voltak. Mint kiderült, a török táncszövetség intézte a vízumukat és török hírügynökség szerint nem ők az első ilyen csoport. 68 tánccsoport folyamodott hasonló vízumért az utóbbi időben, s közülük többen dobbantottak is. A Török Sportszövetség és Minisztérium is feljelentés tett ismeretlen tettesek ellen.

Többek között a Der Standard is beszámol arról, hogy az oroszoknak kémkedett és uniós intézmény ellen 21 ezer Eurós csalást követett el Kovács Béla jobbikos EP-képviselő, ami miatt vád alá helyezték azt követően, hogy mentelmi jogától megfosztották. Az Oroszországba nősült, 20 éven át Oroszországban élt Kovács a Jobbik egyik alapítója és finanszírozója volt 2005-2009 között – közli a német médium. Kovács az ellene felhozott vádakat alaptalannak tartja.

Az egykor Ronald Reagan és George W. Bush kabinetjében is dolgozott James Pinkerton a Trump elnökhöz közelálló Breibart Newsban arról ír, hogy az egykori keleti kommunista baloldali tagállamok mára sokkal konzervatívabbak lettek, mint a mindez idáig annak hírében álló nyugati országok. Így elemzi a helyzetet a publicista annak kapcsán, hogy a lengyel kormány által, a Goolag-sziget címmel közzétett videót a Google-YouTube „karanténba zárta” a menekültellenes felhangok és gyűlöletszítás okán. A Gulág szót a Google mintájára a lengyel szerzők két o-val tüntették fel. S ennek apropóján a szerző arra a következtetésre jut, hogy mind Lengyelországban, mind Magyarországon ma sokkal maradandóbbak a hagyományos család és keresztény értékek, a patriotizmus, mint Nyugaton, aminek magyarázata többek között az, hogy több mint 50 éven át a kommunizmus alatt éltek. A rendszerváltást követően dacolva múltjukkal váltak jobboldalivá, lettek nacionalisták és tették magukévá a konzervatív értékrendet.

A fölöttébb spekulatív és zavaros cikk mellett persze olyan írások fémjelzik a Breibart News zavaros és szélsőséges ideológiáját, amelyek például arról számolnak be, hogy az alabamai időközi választás közeledtével a Soros hadserege bűnözők sokaságát regisztrálja az államban, hogy demokrata többségben csapást mérjenek Roy Moore republikánus jelöltre. Csak emlékezetnénk, hogy Roy Moore-t már hat nő vádolja szexuális erőszakkal, zaklatással, sőt pedofíliával. Trump elnök pedig hivatalosan is bejelentette Roy Moore melletti kiállását és támogatását.

Simicska Lajos portréját rajzolja meg nagy ecsetvonásokkal a Politico amerikai lap brüsszeli kiadása. Annak az emberét, akinek nevét alig ismerik Magyarországon kívül, pedig 2014-ben még a Fideszen belül az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embernek számított, de mindig arra törekedett, hogy szép csendben, a háttérben maradjon. Ami sikerült is neki. Mígnem beállt a Jobbik mögé, amit a magyar adóhatóságok vegzálni kezdtek. A Jobbik megerősödése a Fideszt a szélsőjobb felé terelte, s egyes elemzők ma már egyenesen úgy fogalmaznak, hogy Magyarországon két szélsőjobb párt van. Simicska túl sokat tud a Fidesz belső ügyeiről és Orbán magánéletéről, ezért – a bennfentes információk birtokában - akár meg is akadályozhatja, hogy ismét kétharmadot csináljon a 2018-as választásokon a Fidesz. A cikk úgy gondolja, Fidesz-győzelem esetén Simicska döntés előtt áll: tovább küzd vagy leírja veszteségeit, eladja sajtótermékeit. Ha utóbbit választja, akkor Orbánt senki nem állítja meg, hogy konszolidálja hatalmát.

(Klubrádió, Csernyánszky Judit)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Nagy Nikolett
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »