A gyűlöletbeszéd megfelelő kezeléséről tanácskoztak rádiós szakemberek - 2017.10.12
Hallgassa meg
Hogyan lehet és kell a migráció, vagy éppen a mindenfajta nemzeti, vallási kisebbségek problematikájáról beszélni a médiában, mindenekelőtt a rádióban. Erről készített egy kézikönyvet és erről tartott konferenciát Brüsszelben az Európai Parlament épületében Az etikus újságírók a gyűlöletbeszéd ellen nevű szervezet. Az Esti Gyorsban brüsszeli tudósítónk, Nemes Gábor foglalta össze konferencián elhangzottakat.
Több mint 160 rádió vesz részt a projektben, ezeket a rádiókat 6-7 millió ember hallgatja - mondta Guillaume Buteau a projekt vezetője. Mint kifejtette: itt elsősorban a sztereotípiák az általánosítások elkerüléséről lenne szó, hogy például észrevegyük: nem egy, hanem több muszlim, zsidó, vagy cigány közösség él közöttünk. Vagy hogy ne csak az adott pillanatnyi helyzetről, hanem a háttérről is beszéljünk és egy migránst, vagy bármilyen kisebbséget ne tekintsük egydimenziós lénynek, mert vannak más jellemzői is. Mindezt a könyv viszonylag röviden, áttekinthetően és érthetően vázolja fel.
Pia Masurczak arról számolt be, hogy a gyűlöletbeszéd Németországban a szélsőséges sajtóból már néha átszivárog a komolyabb médiába is.
Néhány kommunikációs szakembernek feltűnt, hogy az utóbbi néhány évben a mainstream, azaz fősodorbeli, sőt a liberális média is elmozdult jobbra, a rasszista, idegengyűlölő beszéd felé. Kezdetben empátiával kezelték a menekülteket, nehéz helyzetüket, kiváló beilleszkedésüket hangsúlyozták. A kép nagyon pozitívnak tűnt. De ez is egy sztereotípia volt, amely azután átfordult az ellentétébe - hangsúlyozta Masurczak. A fordulópontot a 2015 decemberi kölni események, a nők tömeges molesztálása és kirablása jelentette – bár, hogy pontosan mi is történt ott, arról még mindig nagyon kevés tény áll rendelkezésünkre. A veszélyes hímsoviniszta muszlim férfiak képe beleégett a németek tudatába. És mert a közszolgálati média tétovázott, bizonyos híreket késve adott le, elvesztette a csendes többség bizalmát.
A megváltozott helyzetben a német médiatanács - a sajtó saját belső önirányító szervezete - jelentősen módosította ajánlásait. Korábban egy bűnténynél az elkövető nemzetiségét, származását csak akkor illett emlegetni, ha ennek valami köze volt a konkrét bűncselekményhez. Például, ha egy lengyel rabló a zsákmányt Lengyelországba vitte. Most a közvélemény elvárása olyan, hogy az újságírónak minden drámai eseménynél, pláne bűnesetnél írnia kell a származásról, vagy vallásról is.
Magyarország helyzete a migránskérdés tálalása terén eléggé speciális.
„Két valóság létezik Magyarországon. Elég sok ember attól fél, hogy vallásuk, kultúrájuk, munkájuk, házuk veszélyben van. A másik oldal meg rosszul érzi magát attól a szégyenletes ténytől, hogy Magyarország az egyetlen nemzet Európában, amely nem tanúsít semmilyen szolidaritást a szükséget szenvedő migránsokkal szemben" - mondta Vicsek Ferenc a Civil Rádióból és bemutatta a magyar migránsellenes, Soros-ellenes kampányokat, a konzultációkat, az óriásplakátokat és a mindent elöntő és sajnos hatásos kormányzati propaganda kampányt.
A konferencián jelenlévő Ujhelyi István európai parlamenti, szocialista képviselő a kialakult helyzet szomorú következményeiről beszélt. „Ha másfajta módon akarom megmutatni a migráns-, vagy menekülthelyzetet, vagy hogy Brüsszel mit szeretne Magyarországért tenni, akkor a mintegy nyolcvan százalékos részarányt képviselő kormánymédia azonnal a magyar nemzet ellenségének bélyegez engem. Ez nagyon veszélyes a választások előtt, nagyon nehéz bármilyen kampányt folytatni, és közben a valóságról, menekültekről, Sorosról, az Európa jövőjéről beszélni. Pedig Orbán kizárólag azért folytatja ezeket a kampányokat, hogy megnyerje a választásokat” - hangsúlyozta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a migráció etikus médiakezelésével foglalkozó konferencián.
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Turák Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »