Boszorkányüldözésről beszél Trump - 2017.05.18
Hallgassa meg
Egyik botrány a másikat követi Washigntonban. A Fehér Ház lakója mindent tagad, ami az újságokban megjelenik róla, ugyanakkor a demokraták már az elnök elmozdításáról is nyíltan beszélnek a kongresszusban.
A történelem "legnagyobb egyéni boszorkányüldözésének" nevezte csütörtökön Donald Trump amerikai elnök, hogy különleges ügyészt neveztek ki Washingtonban az orosz befolyásolási kísérlet vizsgálatára.

A törvényhozás nyomására az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette szerdán, hogy Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki "az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára.

Trump tegnap este közleményben szögezte le: a vizsgálat azt igazolja majd, hogy "nem volt összejátszás" választási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között.

Csütörtök reggeli Twitter-üzeneteiben az elnök világossá tette, hogy szomorú a kormányzatát zavaró fejlemények miatt.

"A Clinton-kampány alatt és Obama elnöksége idején történt összes törvénytelenség ellenére sosem neveztek ki különleges tanácsot!" - írta Trump elődjére, Barack Obamára és demokrata párti elnökjelölt versenytársára utalva, a helyes counsel helyett councelnek írva a tanács angol nevét.

"Ez az amerikai történelem során egy politikus ellen indított legnagyobb egyéni boszorkányüldözés!" - fogalmazott az elnök.

Előzőleg egy szerdai beszédében, még Mueller kinevezése előtt, az elnök arra panaszkodott, hogy "a történelem során még egy politikussal sem bántak ilyen igazságtalanul".

Oroszország tagadta azokat az amerikai hírszerzési következtetéseket, hogy beavatkozott volna az elnökválasztási kampányba Trump javára. A republikánus Trump mereven elutasította, hogy Oroszország szerepet játszott volna novemberi megválasztásában, és hogy a kampánycsapata és Moszkva között bármilyen összejátszás lett volna.

Demokrata párti és republikánus törvényhozók egyaránt támogatták a különleges nyomozó tanács felállítását. Charlie Dent republikánus képviselő szerint nem kérdés, hogy az oroszok belekeveredtek a választásba. A különleges nyomozó tanács célja, hogy feltárja, vajon Trump szövetségesei és az oroszok között volt-e ennek érdekében összejátszás. Remélem, hogy nem, de ha igen, annak nagyon komoly következményei lesznek" - mondta Dent a CNN hírtelevíziónak.

Joe Machin demokrata párti szenátor szintén a CNN-nek nyilatkozva üdvözölte a testület felállítását. "Nem akarok boszorkányüldözést. Tényfeltárást akarok" - mondta.

Robert Muellernek széles körű nyomozati hatalom áll majd rendelkezésére. Az előreláthatólag még hónapokig tartó vizsgálat során hozzáférhet az FBI és az igazságügyi minisztérium valamennyi titkosított dokumentumához és interjújához, vádat emeltethet, ha szükségét látja, és vádemelő esküdtszéket is összehívhat.
(MTI/Klubrádió/Csernyánszky Judit)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsahegyi Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »