A szankciók aligha, viszont szigorú monitoring lesz – Nemzetközi lapszemle - 2017.05.18
Aligha vezetik be Magyarország ellen a szankciókat, de a figyelmeztetés példátlan és elég kínos – így foglalható össze az Európa Parlament tegnapi szavazása nyomán, a Politico európai kiadásában megjelent cikke.

Az uniós véleménynyilvánítás azt mutatja, maguk az Európai Néppárt tagjai is rendkívül frusztráltak, hisz Orbán Viktor kormányának intézkedései – a kvóta-ellenesség, az Állítsuk meg Brüsszelt kampány, a civilek elleni törvénytervezet és a CEU-s törvény - miatt át kellett lépniük azt a kényes határt, amire a korábbi egységes szavazások során még nem akadt példa - tudósít a Politico.


Az amerikai San Francisco Gate (SF Kapuja) is beszámol a puritán tényekről az Euronews híradásából Viviane Redinget, az Európai Néppárt tagját, uniós biztost is idézve, aki így fogalmazott:
„Egyre több embernek lett elege. Mert ez nem csak egykét törvényszegést jelent, hanem azoknak az alapvető értékeknek a valóságos és szisztematikus megsértését jelentik, amelyek nemcsak az Európai Unió, de a mi közös pártunk, a Néppárt alapjait is megrengették.”


Másik nyilatkozóként Deutsch Tamást idézték: A határozati javaslat a baloldali, de legfőképp a magyar baloldali pártok kezdeményezése a magyar választások befolyásolására. A mi véleményünk az, hogy a határozat hazugságon, a tények elferdítésén alapul – fogalmazott az Európai Néppárt Fideszes tagja. Megjegyezzük, az amerikai média azért vette át, mert a határozattervezet szerint a kormánynak egyezségre kellene jutnia az amerikai intézményekkel is annak érdekében, hogy a CEU Budapesten maradhasson.  Az AP amerikai hírügynökség anyagát vette át a legtöbb médium, így a US News and World Report is, amely szerint könnyen megeshet, hogy megvonják hazánktól az uniós szavazati jogot. Egy liberális képviselő nyilatkozata pedig kitér a média – és a vallásszabadság korlátozására is, valamint a jogrendszer kormányzati ellenőrzés alá vételére, amelyek szintén nagy súllyal estek latba a Magyarország elleni szavazáskor.

 
S az amerikai média érdeklődése már csak azért is figyelemre méltó, mert azok után, hogy Donald Trump és a Fehér Ház nagy válságban van, hisz az elnök nagy valószínűséggel az igazságszolgáltatást befolyásolta, és vizsgálatot fontolnak ellene a kongresszusban, s aminek következtében kisebb gondja nagyobb lehetne a magyar 7-es cikkelynél. De nem. Az angol nyelvű arab hírügynökség, az Al Jazeera is külön beszámolt a Strasbourgban történtekről, kiemelve, hogy a szavazás jelzésértékű: Magyarország szigorú monitoring, ellenőrzés alá kerül ezentúl. Azonban ez az Unió tesztje is, mennyire képes megvédeni a saját alapértékeit. A nacionalista Orbán Viktort azonban Lengyelország vétója az utolsó körben megmentheti. Az Al Jazeera azonban a megkezdett uniós procedúra legfőbb okát az igazságszolgáltatás megbénításában és az elharapózott korrupcióban jelöli meg.


Ezt meg is előlegezi Beata Szydlo lengyel kormányfő, aki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Varsó nem fogja megengedni Brüsszelnek, hogy migránsok befogadására késztesse. Hangsúlyozta, hogy nem csak Lengyelország, hanem több más uniós ország is ugyanezen az állásponton van – számolt be a részletekről az orosz TASZSZ hírügynökség. Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a görög bevándorlásügyi uniós biztos Magyarországgal együtt Lengyelországot is szankciókkal fenyegette meg.

A Fankfurter Allgemeine Zeitung írását pedig csak azért hoznám fel, mert az EP-ben történtek kapcsán a cikk szerzője párhuzamot vont Orbán és Putyin valamint Erdogan között, mint olyanok között, akik elnyomás alatt tartják a hazájukat. Az amerika Tax News – Adó Hírekben jelent meg a Nemzetközi Valuta Alap javaslata és egyben figyelmeztetése is számos adó jogszabály módosítására. Már a cikk címe is beszédes: Magyarország visszautasította az IMF javaslatait – többek között az ingatlanadó középtávú megváltoztatására, az adókivételek számának, a szektorális adó mértékének a csökkentésére és a sokféle áfa-szabályok egyszerűsítésére és egységesítésére vonatkozóakat. Az utolsó bekezdésben pedig kitér arra, hogy a magyar üzleti környezeti hangulaton és bizalmon jelentősen lehetne javítani a korrupció felszámolásával, az átláthatóság biztosításával, a kiszámítható jogi környezet megteremtésével.

(Klubrádió/Csernyánszky Judit)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kelen Károly - Rab László
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »