Megvan mikor lesz az előrehozott választás Ausztriában - 2017.05.16
A parlamenti pártok vezetői kedd délután megegyeztek abban, hogy október 15-én tartanák az előrehozott parlamenti választást Ausztriában. A két kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökei az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Zöldek, Neos és a Team Stronach párt vezetőit fogadták kedden délután.
Az erre vonatkozó indítványt szerdán terjesztik a parlament elé, amelynek legkésőbb június 30-ig kell szentesítenie azt. Ausztriában 2018 őszén tartották volna a parlamenti választást, azonban az osztrák kormánykoalíció válsága miatt hamarabb rendezik meg.Reinhold Mitterlehner eddigi alkancellár a múlt héten jelentette be, hogy lemond minden tisztségéről. Mitterlehner a kisebbik kormánykoalíciós párt, az ÖVP elnöke is volt, továbbá betöltötte a tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszteri posztot is az alkancellári megbízatás mellett. Vasárnap este a kisebbik koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése a konzervatív párt új elnökének Sebastian Kurz külügyminisztert választotta.Kedden Christian Kern osztrák kancellár elfogadta a koalíciós partner által javasolt jelölteket az alkancellár és gazdasági miniszter posztjaira. Mint mondta: folytatni kívánja a kormányzati munkát. Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) új elnöke Wolfgang Brandstetter igazságügyi minisztert javasolta az alkancellári pozíció betöltésére, a gazdasági miniszteri posztra pedig Harald Mahrert, a néppárti gazdasági államtitkárt jelölte. A két új kormánytagot szerdán iktatja be hivatalába Alexander Van der Bellen osztrák államfő. Sebastian Kurz kedden parlamenti felszólalásában reményét fejezte ki, hogy a választási küzdelem rövid, intenzív és igazságos lesz. Kern pedig arról beszélt, hogy a parlamenti munka előmozdítása érdekében a kormánykoalíciós ÖVP-n kívül más pártokkal is keresné az együttműködéstl, amitt az ellenzéki pártok "nagy lehetőségének" nevezett. Mint fogalmazott: az most másodrangú kérdés, hogy ki tölti be az alkancellári posztot. Az ellenzéki pártok keddi parlamenti felszólalásaik során bírálták a kormányt és az utóbbi napok történéseit. Eva Glawischnig a Zöldek vezetője szomorúnak nevezte az elmúlt napok eseményeit és kifejtette, hogy a politikusok az választópolgárok "alkalmazottai", akiket munkáért és nem az állandó vitákért fizetnek. Egyúttal bírálta Wolfgang Sobotka néppárti belügyminisztert, miszerint ő robbantotta ki a politikai válságot, és torpedózta meg a kormányzati munkát. Heinz-Christian Strache az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Sebastian Kurzot támadta és arról beszélt, hogy Kurz az ÖVP-vel együtt egy régi pártot akar újként eladni. Strache szerint Kern és Kurz ugyanannak a "hamis éremnek" a két oldala és "mindketten felelősek az országban kialakult káoszért".Az FPÖ a kormány ellen, a Zöldek pedig Wolfgang Sobotka belügyminiszter ellen nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, azonban a parlament kedden mindkettőt elutasította. (MTI, Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Berecz Anna
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »