Orbán megállíthatatlan - külföldi lapszemle - 2017.03.20
Nem állítja meg Orbánt Viktort a kerítésépítésben sem az ENSZ, sem az Emberi Jogok Európai Bírósága. Pedig utóbbiak ebben reménykedtek – írja a brit The Guardian. Orbán Viktor ellenben megállítja a menekülteket. Áder János aláírta az új menekültügyi törvényt, amely a rendőrségnek is szabad kezet ad a menekültek Szerbiába történő kitoloncolására.

Panaszkodik a szerb határőrség parancsnoka, hogy hétezren akarnak Nyugat-Európába utazni, és befogadó állomásaik beteltek, sőt a megengedettnél többen tartózkodnak ott, mert Magyarország naponta csak öt menekültet fogad. Egy kétgyerekes, terhes anyuka nyolc hónapja vár a határátlépésre. A fogékony gyerekek némelyike pedig már megtanult szerbül is. Az anya elmondja, úgy tudják, más táborokban sokan öngyilkosok lettek. A gyerekek nem járnak iskolába, nem tudják, mi vár rájuk. És amikor meghallották, hogy új törvényt fogadtak el Magyarországon, elsírták magukat. Elfogy a pénzük és a végén Magyarországon rekednek. Egy fiatalember azt mesélte el, hogy amikor átvágva a kerítést sikerült átjutnia a határon, egyenruhások meztelenre vetkőztették és megverték. A Pew Center tavalyi felmérése szerint a magyarok a legkevésbé toleránsak a menekültekkel szemben Európában. A Helsinki Bizottság tagjai továbbra is jogi segítséget nyújtanak, és Strasbourghoz fordulnak az embertelen bánásmód miatt.

A Fox News az AP amerikai hírügynökséget idézve ehhez még hozzáteszi, hogy a kormány fellebbezést nyújtott be Strasbourghoz, amit Bakondi György közölt – idézi őt a Washington Post is.
Az egykor Orbánnak tanácsot osztogatott, majd polgármester-jelöltként megbukott Gorka Sebestyén ismét az amerikai média célkeresztjébe került, miután kiderült, hogy állítólag hűségesküt tett a magyar Vitézi Rendnek. Utóbbit az amerikai külügyminisztérium a náci Németországgal kollaboráló szervezetként tart számon. Ha Gorka Sebestyén ezt elhallgatta amerikai állampolgárságát kérve, akkor törvényt szegett. Három demokrata képviselő a hétvégén felszólította a Fehér Házban Trump nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozó Gorkát, hogy azonnal mondjon le tisztségéről – számol be többek között a Newsweek. New York állam képviselője pedig arra kérte Donald Trumpot, hogy Gorka állampolgársági papírjait küldjék meg a kongresszus jogi bizottságának ellenőrzésre. A brit The Telegraph megszólaltatta Gorka Sebestyént, aki tagadta a hűségesküt. A Vitézi Rend jelvényét pedig apja emlékére viseli. Akiről elmondja, hogy az MI6-nek gyűjtött információkat a kommunista rendszerről, elkapták, bebörtönözték, de sikerült 56 után Angliába menekülnie. Neki pedig, miután 1970-ben született, semmi köze a Vitézi Rendhez. Az apjára pedig roppant büszke.

Irán és Magyarország agráripari és technológiai együttműködéséről és a két ország közti kapcsolatok szorosabbá tételéről egyeztetett Pálinkás József, az MTA volt elnöke, most a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs hivatal elnöke valamint Sorena Sattari, a Tudományok és Technológia ügyeiért felelős iráni alelnök. Erről az Iráni Központi Hírügynökség számolt be. Több eseményen is részt vettek a tárgyaló felek, ahol az iráni partner azt hangoztatta, hogy országa mezőgazdasága erős, de a kutatás és fejlesztés terén segítségre és más országokkal való együttműködésre van szüksége, és ebben Magyarország partnere lesz.
A SPD kongresszusán szűnni nem akaró vastapssal értékelték Martin Schulznak, az Európai Parlament volt elnökének elnökjelölti beszédét. Az Angela Merkel kihívójaként esélyesnek tartott kancellárjelölt Schulz a rátermettségét bizonyította, amikor gyakorlatilag a delegáltak 100 százaléka, a teljes kongresszusi tagság megválasztotta a párt új elnökének.

Die Welt a beszédéből idézve kitér azokra a passzusokra is, amelyekben a szabadság, a demokrácia és a sajtószabadság ellenségeiről beszél, s itt Schulz Trumpot épp úgy intő példaként hozza fel, mint Erdogant és Orbán Viktort. A felsorolásból Lengyelország sem marad ki. Megígéri, ahogy eddig az Európai Parlamentben, úgy ők a szocdem pártnak is az ellenségei lesznek, akik ellen a szabadság nevében töretlenül harcolni fog.


(Klubrádió/Csernyánszky Judit)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bódy Gergő
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Egész életemben rettegtem a repüléstől »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »