Támadástól tart több külföldi támogatást élvező szervezet - külföldi lapszemle - 2017.01.11
Hallgassa meg
Támadástól tart a hivatalos Magyarország részéről több, külföldi támogatást élvező szervezet, köztük olyanok, amelyeket a liberális emberbarát, Soros György segít, mert úgy gondolják, hogy a jobboldali-populista kormányt felbátorítja Trump győzelme - írja a Guardian.

A hatalom azt tervezi, hogy az NGO-k vezetőit is vagyonnyilatkozat megtételére kötelezi, amit azok a civil társadalom megfélemlítéseként értékelnek. A lépés az utolsó fejezet Orbán Viktor kampányában, mármint hogy illiberális államot építsen ki, ami nemzetközi bírálathullámot váltott ki a demokrácia lebontása miatt. Azért is éles elmarasztalások érték, mert sokan úgy látják, hogy 2010 óta a szabad sajtó elhallgattatásán és a bírói függetlenség korlátozásán dolgozik. Krekó Péter azt mondja, az új amerikai elnök győzelme után a kormányfő bizonyosan úgy érzi, hogy civil-ügyben most már egy oldalra került az Egyesült Államokkal, mivel Trump és Soros ádáz ellenfelek, illetve hogy a washingtoni Külügyminisztérium, illetve a budapesti nagykövetség ezután nem fogja megvédeni a nem kormányzati szervezeteket. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottságtól úgy látja, hogy Orbán szerint megnőtt a mozgástér olyan intézkedések végrehajtásához, amelyek a másik oldal szemében gátolják a demokratikus irányítást és a jogállamot. Továbbá hogy a franciáknál, hollandoknál és németeknél olyan pártok futnak be, illetve erősödnek meg a választásokon, amelyek erősítik a magyarok helyzetét az EU-ban. A civil társadalom vezetői félnek, hogy most bürokratikus akadályok következnek, amelyek megbénítják az érintett szervezeteket, így azok nem tudják betölteni vezető szerepüket az állami korrupció feltárásában, a menekültek védelmében, az emberi jogok előmozdításában. Kapronczay Stefánia emlékeztet arra, hogy Oroszországban és Egyiptomban is e csoportok lejáratására használják fel a külföldi szálat. Chris Stone, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke ragaszkodik ahhoz, hogy ők kitartanak Magyarországon, ám az unió valószínűleg vizsgázik. Mármint, hogy mit tesz, ha a magyaroknál rosszabbra fordulnak a dolgok - olvasható a lapban.

Kovács Zoltán a kormány nevében megerősítette a Reuters-nek, hogy a civil szervezetek ügyében az a hivatalos álláspont, amit Németh Szilárd nyilvánosan kifejtett. Ha pedig valaki a részletekre is kíváncsi, akkor olvassa el azt az interjút, amelyet Orbán Viktor a múlt hónapban adott a 888.hu-nak. Mint emlékezetes, abban az áll, hogy Sorost az idén kiszorítják minden európai országból, és hogy a civil szervezeteket vizsgálatnak vetik alá, mert meg akarják tudni, kiknek az érdekeit képviselik. A TASZ úgy reagált az alelnök tegnapi bejelentésére, hogy cseppet sem ijednek meg.

A Bloomberg szerint Magyarország le akar csapni a Soros által támogatott összes civil szervezetre, most, hogy Trump hamarosan beköltözik a Fehér Házba. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor volt az első európai vezető, aki a kampányban nyilvánosan a republikánus politikus mellé állt. Figyelmen kívül hagyta a Bizottság és az Obama-kormányzat bírálatát az orosz, kínai és török tekintélyelvű modellt koppintó illiberális állam miatt. Két éve személyesen utasított a vizsgálatra a Norvég alapnál és azt állította, hogy a külföldi forrásokat élvező civil csoportok fizetett politikai aktivisták. A miniszterelnök és kormánya gyakran támadta a Soroshoz kapcsolódó NGO-kat. Trump szintén azzal vádolta a milliárdost, hogy az része a világméretű hatalmi szerkezetnek, amely kirabolta a munkásosztályt, megfosztotta gazdagságától az Egyesült Államokat és ezt a pénzt egy maroknyi nagy cég, illetve politikai szervezet zsebébe tömte. A Megkülönböztetés ellen harcoló Liga bírálta a leendő elnök egyik választási hirdetését, mert a film olyan témát érintett, amit az antiszemiták időtlen idők óta meglovagolnak.

A Neue Zürcher Zeitung arról ír, hogy a Fidesz egyik vezető politikusa azt sürgeti, hogy tiltsanak be bizonyos, a kormánytól független civil szervezeteket. A követelés elsősorban azokra a csoportokra vonatkozik, amelyek a liberális amerikai emberbarát, Soros György támogatását élvezik. A hatalom azt tervezi, hogy az első félévben kezdeményezi a vonatkozó törvény módosítását, de részletek még nem ismeretesek.

A Guardian szerint a magyar és a lengyel populista jobboldal megerősödése félreverte a vészharangokat az európai demokrácia jövője miatt, mivel folyamatos támadások célpontja lett az alkotmányos biztosítékrendszer, a média sokszínűsége, valamint a civil társadalom. De van egy másik fenyegető jelenség is, ami azonban nem tűnik azonnal szembe, ez pedig a román korrupcióellenes hadjárat. Az unió ugyan példaként állítja minden érintett elé az állami pénzek elsikkasztásán dolgozó bukaresti testületet, ám a minap a Henry Jackson Társaság nevű kutató intézet azt állapította meg, hogy a Korrupció-ellenes Igazgatóság visszaél a felhatalmazásával. A kommunista időszak módszereit alkalmazza és a vonatkozó törvényeket politikai vérbosszúra használja. Az ilyen ügyekben a vádlottak 92 %-át elítélik, de főleg azért, mert megsértik az eljárási szabályokat. Pl. büntetlenséget ígérnek a tanúknak, ám azok vallomásait nem vetik egybe. Vagy megzsarolják a perbe fogottakat. A titkosszolgálati eszközökkel szerzett anyagok rendszeresen kiszivárognak a sajtóhoz, hogy előre lejárassák az érintetteket. A legsúlyosabb vád azonban az, hogy a korrupció-ellenes hatóság szoros kapcsolatban áll a Securitate utódszervezetével. A DNA el is ismerte, hogy a titkosszolgálat időnként maga is kezdeményez vizsgálatokat. Amikor az EU becsukja a szemét a hatalom részéről elkövetett visszásságok láttán, másokat is a román példa követésére ösztökélhet, vagyis, hogy a demokratikus normák meggyengítésének álcázására vesse be a vesztegetések elleni küzdelmet. Ez a legjobb táptalaj az olyan lopakodó tekintélyelvűség számára, amit a magyaroknál és a lengyeleknél látni.

A Der Standard arról ír, hogy Magyarországon fokozott érdeklődést váltott ki Ghaith Pharaon halálhíre, mert a befektető az Orbán-család üzleti partnere volt. Az FBI ugyan bankcsalás és pénzmosás miatt 1991 óta körözte, ám a kőgazdag vállalkozó az utóbbi időben többször is járt magyar földön és különféle ügyleteket kötött a miniszterelnök famíliájával. Megvett pl. egy olyan céget, amely Tiborcz Istvánhoz, a vejhez kötődik. Fényképek bizonyítják, hogy a kedves rokon tárgyalt Pharaon ügyvédjeivel. Hogy a vállalkozó felbukkant Magyarországon, arról a sajtó tavaly április óta cikkezett és ez láthatóan zavarba hozta a kormányt. Vitatták, hazudtak, félretájékoztattak, pl. amikor Pintér Sándor azt állította, hogy nem lehetett ujjlenyomatot venni az üzletembertől, merthogy megsérültek az ujjbegyei. Nem tisztázódott az sem, miként esett meg, hogy Pharaon luxusjachtja tavaly nyáron, Splitben éppen az Orbán kedvenc oligarchájának számító Mészáros Lőrinc hajója mellett parkolt. Fölöttébb elképzelhető, hogy Budapesten most egynémely hatalmasság fellélegzik az imidzs-rongáló üzletfél halálával.

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Berecz Anna
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »