A kelet-európai határzárak miatt kihalhatnak a farkasok és a hiúzok - külföldi lapszemle - 2017.01.10
A The Times szerint a kelet-európai határzárak rettenetes következményekkel járnak az állatvilágra és egyes körzetekben kihalással fenyegetik a farkasokat és a hiúzokat. A norvég Természetkutató Intézet azt közölte, hogy az utóbbi másfél évben létesített kerítések, köztük a jó 300 kilométer hosszan húzódó magyar szakasz, elvágja az állatok táplálékbeszerző, illetve párzási útját. A legsúlyosabb a helyzet a szlovén-horvát határon.

Szakértők azt mondják, bizonyos fajták esetében egyenesen a túlélést veszélyezteti, hogy a szögesdrótot természetvédelmi területeken is felhúzták. A hiúzokat 1973-ban egyszer már újratelepítették a Dinári-hegységben, mert az ember miatt szinte teljes egészében kihaltak a természetes közegben élő példányaik, ám a kerítés most ismét megadhatja nekik az utolsó lökést. Más jelentések szerint ugyanakkor eddig legalább 100 szarvas szenvedett ki, mert beleakadt az akadályba és nem tudott kiszabadulni. Így vagy elvérzett, vagy a kimerültség végzett vele - írja a The Times.

A Washington Post olyan jelzőkkel festi le az Egyesült Államok leendő elnökét, amit talán a kőbunkó ősbarom fogalommal lehet a legjobban összefoglalni. A kommentár szerint megválasztása óta Trump egy cseppet sem csitult, továbbra is hazudik, pl. az ügyben, hogy az oroszok beleavatkoztak az amerikai demokráciába. A feje tetejére állítja a dolgokat, az ő szemében nem Oroszország, hanem a tengerentúli titkosszolgálatok terjesztenek hamis híreket. És nem lehet azt remélni, hogy majd a munkatársai mérséklik. A politikus már 70 éves, azt hiszi, hogy tévedhetetlen, egyfajta világi pápa, és győzelme csak még inkább meggyőzte az igazáról. Így a helyzet csak tovább romlik. Ám nehéz lesz ellene törvényszegési eljárást indítani – ez az ún. impeachment – az még egyetlen elnök esetében sem sikeredett. Viszont az Alkotmány 25. kiegészítése értelmében az alelnök a miniszterek nagy részének, vagy más testületek, pl. a Kongresszus fő tisztségviselőinek egyetértésével elmozdíthatja hivatalából, ha úgy ítéli meg, hogy alkalmatlan feladata ellátására. Persze nem valószínű, hogy idáig eljutnak az események, alighanem végig kell csinálni az egész elnöki periódust Trumppal. De azért nem szabad elfelejteni, hogy nem sokra tartja az alaptörvényt és idáig nem tett semmit, hogy eloszlassa a kétségeket rátermettségét illetően. Az egyetlen tehát, ami gátat szabhat ténykedésének, az a saját kormányzata. A megválasztott elnök elcseszte, mert jó emberek is vannak a testületben.

A Reuters arról ír, hogy több tucatnyi menekült, köztük sok gyerek is a magyar határ szerb oldalán, összetákolt táborban várakozik az iszonyatos hidegben, hogy bejusson Magyarországra. Szerbiában összesen 7 ezer migráns rekedt, de folyamatosan jönnek újak is. A részükre kijelölt szállások tele vannak a kemény télben, de ezekbe leginkább csak asszonyok és kicsinyek jutnak be, a férfiak javarésze ott tölti az éjszakákat, ahol tudja. Akik Horgosnál és Tompánál, a szabad ég alatt vesztegelnek, azok az Orvosok Határok nélkül képviselője szerint igen súlyos megfázással küszködnek, közülük azonban csak naponta 10-10-et engednek be a magyar hatóságok. Korábban még 15-15 előtt nyílt meg a tranzitövezet kapuja, az átlagos várakozási idő 6-7 hónap. Magyarország egyértelművé tette, hogy nem kér a migránsokból. Tavaly 15 ezer kérelmet fogadott be, csaknem 20 ezren pedig illegálisan próbálkoztak a határátlépéssel.

A Süddeutsche Zeitung kiegészítette múlt szombati cikkét, amelynek lényege, hogy egyre inkább orbanizálják a magyar sajtót és már leginkább csupán néhány kisebb netes portál áll ellent annak,hogy a propagandagépezet része legyen. Dehát ahogy Dési András, a felszámolt Népszabadság munkatársa mondja, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a kormányfő kezdettől fogva nagy szerepet szán a médiának a többség fenntartásában. Ezt a törekvést csak kevés orgánum élte túl és számuk egyre fogyatkozik. Most arról szólnak a hírek, hogy Andy Vajna átveszi az ATV-t is. A televízió a menekültválság csúcsán ráállt a hivatalos irányvonalra, valószínűleg azért, mert jókora hasznot húzott az állami hirdetési kampányból. Urbán Ágnes a Mérték Médiafigyelőtől azt mondja, Orbán közvetlen környezetének vállalkozói azért teszik rá a kezüket egyre több szerkesztőségre, mert szavazatokat igyekeznek szerezni a választásokra és a miniszterelnök semmit sem bíz a véletlenre. Nem akarja kockáztatni, hogy olyanok vezéreljék a tömegtájékoztatást, akiket kényes helyzetben nem lehet ellenőrizni.

A Der Standard a dacos körmendi jó pásztorként mutatja be a helyi katolikus papot, aki saját egyházával szembemenve menekülteket fogad be a közeli sátortáborból. Németh Zoltán Karácsony előtt értesült arról, milyen állapotok uralkodnak a Bevándorlási Hivatal létesítményében, vagyis arról, hogy fagyoskodnak az ott élő emberek. Merthogy csak fával lehet fűteni, így a kályha gyorsan kihűl. A lelkész emlékezett arra, amit Ferenc pápa másfél éve, az akkori menekültválság csúcspontján mondott, hogy minden egyházközség fogadjon be egy-egy családot. Jelenleg 8 menedékkérőnek ad szállást, jóllehet Magyarországon a nagy egyházak messzemenően támogatják Orbán Viktor elutasító menekültpolitikáját. De pl. Várszegi Asztrik Pannonhalmát megnyitotta a migránsok előtt, a makói pap pedig a múlt ősszel nyilvánosan elítélte a kormány uszítását. Egyébként a hívők közül sokan Körmenden is félnek az idegenektől és elutasítják azokat. Ezért a lelkészi hivatal egy elkülönített szárnyában alszanak a menekültek. Németh Zoltán azt mondja, lelkifurdalása van, mert Európában az egyház napjainkban egyfajta katasztrófaturizmust folytat. Ez azt jelenti, hogy csak nagyon kevesen hajlandóak segíteni, a többség csak lesi, hogy végre történjen valami.

A lap arról is ír, hogy Paul Lendvai tanácsosnak tartaná, ha Európa odafigyelne arra, amit a minap nyilatkozott a távozó bolgár elnök, hogy ti. a Kreml megpróbálja belülről aláásni az EU-t, épp ezért támogat ultranacionalista, Európa-ellenes pártokat. Plevneliev hangsúlyozta, hogy akárcsak egykor a Szovjetunió, a mostani orosz vezetés is igyekszik meggyengíteni a földrészt és kétséget támasztani a jogállam és a demokrácia értékeit illetően. A politikus egyúttal bírálta azokat az államokat, amelyek eltérnek a közös irányvonaltól, mert rövidtávú előnyöket remélnek az oroszbarátságtól. Az elemző szerint a megjegyzés kimondatlanul is vonatkozik Magyarországra, annál is inkább, mert februárban ismét baráti látogatást tesz Budapesten Putyin. Orbán Viktor, aki politikai pályafutását éles, szovjetellenes beszéddel kezdte, jelenleg az orosz államfő őszinte csodálója és üzleti partnere. De a jelek szerint társul hozzá Trump is.

Az Euractive azt jelentette, hogy a Bizottság adott tippet Magyarországnak a Paks-2 ügyében folyó uniós vizsgálat leállításához. Egészen pontosan belső papírok igazolják, hogy csaknem egy éve az energiaügyi vezérigazgató igazította útba Sonkodi Balázst, a stratégiai ügyek államtitkárát, hogy mire kell hivatkozni, mert az addigi érvekkel nem lehet igazolni, miért maradt el a közbeszerzés a beruházás kapcsán. Az uniós tisztségviselő emlékeztetett arra, hogy egy hasonló francia ügyben az EU visszalépett a kötelezettségszegési eljárástól, mégpedig a műszaki kizárólagosságot tartalmazó klauzula miatt. Azt akkor lehet alkalmazni, amikor csupán egyetlen cég van, amely képes eleget tenni az összes technikai és biztonsági követelménynek. Ezek után rukkolt ki a magyar kormány az új indokkal, bár hogy pontosan mikor, azt egy brüsszeli szóvivő nem kívánta elárulni, mondván, hogy az eljárás teljesen bizalmas. Csakhogy Magyarország eredetileg több ajánlatot akart bekérni. Az amerikai Westinghouse pedig azt mondja, ő is tudna megfelelő reaktort szállítani. Jávor Dénes EP-képviselő sajnálatosnak tartja, hogy az EU tudomásul vette a hamis magyar érvelést és nem kérdezett meg más piaci szereplőket.

(Szelestey Lajos/Klubrádió)

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Kárpáti János
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »