Példa? Van! - 2017.12.19
Visszafelé számolom a napokat december végéig. A családi ünnepségeken túl ugyanis roppantul várom azt a csodát, ami akár néhány napon belül bekövetkezik. Ötcsillagos, szuperluxus hotel lesz ugyanis az egykori Balettintézetből, vagy ahogy korábban nevezték, a Dreschler-palotából. Az Andrássy úton az Operával éppen ellentétben levő, ma még lerobbant külsőt mutató épület homlokzatán ugyanis ott a büszke felirat: megnyitás 2017 negyedik negyedévében. Vagyis most, vagy pár napon belül.
Csodavárásomat az sem kedvetleníti el, hogy az egykor pompás épületet rohadó álványerdő burkolja, és az sem, hogy látszólag semmi sem történt ott évtizedek óta.

Csoda pedig lesz! - erősködöm magamnak, hiszen pár éve erre buszozott a főpolgármester és a kormányfő. Ez utóbbi az épületre mutatva ellentmondást nem tűrő hangon adott utasítást a szegényfolt eltörlésére. Talán éppen ennek folyománya az átadás időpontjáról tudósító táblácska… Ki tudja?

Realista, kíváncsi énem a terézvárosi önkormányzatot hívta telefonon, ahonnan írásban érkezett a válasz: fogalmuk sincs mikor és mi lesz az épületből, ők is csak az újságból tudnak az arab tulajdonos terveiről. A sokat ígérő polgármesteri válaszon felbuzdulva további szellemtanya-épületek sorsát firtattam a szószátyárnak nem mondható polgármesteri hivataltól.

Pár utcányira a Belettintézettől bezárva áll az egykori Divatcsarnok, vele szemben roskadozik egy hatalmas lakóház, az Eötvös utcában pedig vagy tíz éve egy palotát teljesen elbontottak úgy, hogy csak a homlokzat maradt meg, azóta ott sem történt semmi… És még hosszan sorolhatnám a példákat.
Az illetékesek mindezekről ugyan tudnak, de hogy a kerületi csúfságok mikor tűnnek el, nos ez ügyben a terézvárosi ügyek gazdája minimum bizonytalan. Gyanúm, hogy semmit.

A VI. kerületi látlelet érvényessége viszont az egész belvárosra kiterjeszthető. Elég végigmenni a Kossuth Lajos utcán, bepillantani a Váci utcába és folytatni a sétát a Kecskeméti vagy a Bécsi utcákban. Mindenütt bezárt üzletek, szemetes kapualjak, alkalmi hajléktalanszállóként üzemelő bejáratok.

Tavaly ezek sorsát az V. kerületi önkormányzattól szerettem volna megtudni, ugyanilyen sikertelenül. Egyik szervezet sem érzi magáénak azt az alapvető kötelességet, hogy az önkormányzati tulajdonban levő boltokat kiadja, a mocskos kirakatokat letisztítassa, a félbemaradt építkezéseket befejeztesse. Minderre nincs lehetőségük - mondják akarjukat széttárva. Egészen más  lehetőségeik vannak mondjuk a tilosban parkolók megfegyelmezésére, ingatlanadó kivetésére vagy az étterem-tulajdonosok megsarcolására, hogy csak néhány ellenpéldát említsek.

Mindez eszembe sem jutott volna, ha nem hallok egy érdekes hírt. Egy magyar város polgármestere ugyanis úgy döntött, hogy elege van a belvárost csúfító üres boltokból, és lerobbant épületekből. Tüstént levelet írt az érintett tulajdonosoknak, akik kétféle lehetőség közül választhatnak. Vagy önerőből két éven belül rendbe rakatják ingatlanjukat, vagy ha erre nincs pénzük, akkor a város kamatmentes hitellel segíti ki őket, de a két év az fix. Amennyiben ez idő alatt nem tudják befejezni a renoválást, vagy nem tudják kiadni és helyrepofozni üzlethelyiségüket, dupla ingatlanadót vet ki rájuk. Ha  pedig ez is hatástalan, és a harmadik évben sem változik a helyzet, akkor  akár négyszeresre emelkedik az adó összege…

És láss csodát! A tulajdonosok többsége a levél kézhezvétele után szinte azonnal felújításba fogott, így nemsokára megszépül a történelmi belváros. Mondom, ez egy magyar városban történt. Csak azt felejtettem el hozzátenni, a települést úgy hívják Nagyvárad. Úgy öt kilométerre van a határtól. Keletre…
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Pikó András
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »