Kósa - 2017.09.19
Immár hivatalos: Gulyás Gergely a Fidesz-frakció új vezetője a posztot két éve betöltő Kósa Lajos után. A döntést amúgy maga Kósa Lajos, a Modern városok programért felelős leendő tárca nélküli miniszter jelentette be.
Azt már régen rebesgették, hogy Orbán Viktor fontolóra vette Kósa lecserélését, mert a hivatalos szöveg szerint a választás közeledtével ezt a pozíciót látná megfelelőnek a korábbi debreceni polgármester számára. De azért az mindenképp kérdés, még ha így is van, miért várt ilyen sokáig vele. Hisz Kósa már két éve frakcióvezető, a választásokig alig pár hónap van hátra. Igaz, a 3500 milliárd forintnyi fejlesztést tartalmazó, 2022-ig tartó és 23 várost érintő Modern Városokért program nagy pénzosztásai és szalagátvágásai csak most kezdődnek, eddig inkább a tervezés részleteit és promóciós szövegeket lehetett hallani. 

Így aztán maradtak fontos feladatok, az egész váltás mégis mintha arról szólna: hogyan és hova menekítsük ki Kósát. Ha ugyanis Orbán számára valóban a program menedzselése lenne az elsődleges indok, akkor a váltásról szóló döntését jóval korábban, minimum egy évvel ezelőtt meghozta volna. Ahogy az is kérdés, miért pár hónappal a választások előtt alakítja át a kormányát és hoz létre egy önálló minisztériumot, amely lépés sokkal indokoltabb lett volna a program beindításkor. 
 
Épp ezért talán más ok is állhat a döntés mögött. Azt hallani: Kósa frakcióvezetőként nem végezte rosszul a dolgát, erős kézzel irányította a csapatot, kibeszélés nem nagyon volt. Csak épp ő volt az, aki ha nem is klasszikus értelemben, de mégiscsak kibeszélt. Mármint szórta azokat a hatalmas poénokat, amelyeket az ember nem tudott röhögés nélkül végighallgatni, Nem volt egy olyan sajtótájékoztatója, ahol ne hozott volna személyes történeteket, vicceket, poénokat, beszólásokat, a nagy klasszikusokról, a fémkupakügyről vagy a közpénzjellegét elvesztő alapítványi pénzekről szóló szövegről nem is beszélve. Nem bírom ki, hogy ne idézzem szó szerint a legjobbakat. Amikor kijelentette: a magánszféra attól magánszféra, hogy magánszféra. Vagy: Az alapítványi pénz alapítványi pénz. Vagy a terelésről szóló hasonlata: a diák az egeret húzta, aztán elkezdett beszélni a tevéről, mert hogy állat állat. És a véget nem érő kínos összekeverése a Tuszi hutik tiszu, hutu szavaknak.

Mindezekkel örökre beírta magát a legemlékezetesebb frakcióvezetők közé. Minapi, egyik utolsó frakcióvezetői sajtótájékoztatóján a Velencei-tó partján azt mondta: kár célozgatni Magyarországra, hogy esetleg nem tartja be az Európai Bíróság kvótás ítéletét, mert "Magyarország minden európai bírósági döntést végrehajtott. Ezért mindenfajta ezzel kapcsolatos, Magyarországra vonatkozó utalgatás, az Jean-Claude Juncker és a belga sör kapcsolatával magyarázható." Ki tudna ilyen mesterien célozni arra, hogy a bizottsági elnöknek esetleges alkoholproblémái lehetnek, s mindezt a kvóta üggyel is ilyen ügyesen összekapcsolja? 

Majd mikor megkérdezték tőle, hogy a frakcióból kinek vagy kiknek jutott eszébe, hogy legyen újabb nemzeti konzultáció, azt mondta:

„Nem tudok megnevezni ötletgazdát, a frakció ezt a döntést hozta. Bárki egyébként szívesen vállalja az ötletgazda szerepet, csak nem lenne tényszerű, hogy ha azt mondanám, hogy X. Y. Mert tudja, ki találta fel a kereket. Valaki biztos feltalálta, mert nem volt előtte kerék, most meg van. Azt sem tudjuk, hogy a kereket ki találta fel, valószínűleg nagyon sok mindenki…”

Hát nem véletlen, hogy még Orbán is azt mondta róla, hogy Lajos mindig is szórakoztató.
Csakhogy a kampányhajrában nem lesz szükség szórakoztatásra. Sőt, pont arra nem lesz szükség. A Fidesz kommunikációból amúgy is kezd teljesen kiveszni a humor, Kósa távozásával és Gulyás érkezésével pedig végleg megszűnhet. Nincs már szükség poénokra, csak a kőkemény, lebutított, egyértelmű kampányszövegekre. Nem jön jól egy véletlen baki, egy szerencsétlen poén, egy rosszul sikerült elszólás, ezek nem kedveznek a Fidesznek. Csak belekötnek, kielemzik, mém vagy videó lesz belőle, a közösségi médiában azonnal elterjed, finoman szólva is ciki lehet. Így aztán úgy tűnik, Orbán sem kockáztat, még régi harcostársával, Kósával sem tesz kivételt. Most a kampányhajrában legyen minden inkább szürkébb és unalmasabb, de ne csússzon be semmi baki, humorbomba vagy véletlen elszólás. Gulyás Gergely érkezésével pont ilyen embert helyezett erre a posztra. Ő egészen más stílusú politikus: bírja ugyan az újságírók kérdéseit, nem rohan el előlük, igaz, nem is mond soha semmi átütőt vagy lényegeset. Rutinos sajtótájékoztató tartó, feledhető stílussal, de józan, megfontolt szövegekkel. Poénokra tőle egész biztosan nem számíthatunk. Amire viszont igen, az a kormányzati szövegek pontos visszaadása, az üzenetek szó szerinti közvetítése, a hiba esélye nála szinte kizárt. Biztosabb, de jóval unalmasabb sajtótájékoztatók lesznek. A kupakos poénok azért hiányozni fognak.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsa Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »