Köt(v)ény - 2017.06.15
Azért népszerű, mert olcsó, gyors és egyszerű az ügyintézés,
nem vizsgálják a készpénz eredetét, nincs különösebb vizsgálat, és a magyar hatóságok nagyon elnézők – nyilatkozta a magyar letelepedési kötvényekről Anna Chen, az egyik legnagyobb befektető cég ügyvezető igazgatója az Investment Migration Forum genfi konferenciáján. A rendezvényen a világ szinte minden országából jelen voltak azok, akik az üzleti migráció területén számítanak.

De Larry Wang, a Well Trend United elnöke is hasonlóan ütőset mondott előadásában. Méghozzá azt, hogy ő maga személyesen tárgyalt Budapesten a magyar kormány képviselőivel arról, hogy milyen feltételek mellett vezesse be hazánk a letelepedési kötvényprogramot. Elmondta a magyar kormány illetékeseinek, hogy mit várnak a leendő kínai ügyfelek: gyors, olcsó és egyszerű ügymenetet. Ők pedig, mármint Rogán Antalék megfogadták a tanácsát, a kötvényprogramot és annak szabályozását lényegében ezeknek a kínai elvárásoknak a mentén valósították meg 2012-ben.

Mindez pedig azért érdekes, mert rávilágít a Fidesz okosan kitalált és trükkös, amúgy más területen is használt módszerére. Hisz a konstrukció elvileg jó, külföldön bevált, az állam kereshet vele, nem is keveset. A későbbi kritikákra a kormány nem véletlenül végig arra hivatkozott, hogy ők a nemzetközi példákat követve vezették be a programot, és ezért nem értik, mi a gond vele. Hát épp az, hogy nem a magyar költségvetés, hanem a kínai kritikákat vették alapul és a befektető számára nehezítő körülményeket egyszerűen kiiktatták. Külföldön ugyanis, mondjuk épp Nagy-Britanniában, a letelepedési kötvény megszerzése valós befektetéshez, munkahelyteremtéshez kötött, brit értékpapírokba kell befektetni a pénzt, a kezelési költség az államnál marad, és csak öt év után lehet kérvényezni a letelepedést.

Nálunk a költségvetés szempontjai nem érdekesek, sőt, egészen egyedi módon az állam veszít az üzleten, a számítások szerint eddig legalább öt milliárd forintot. A hasznot külföldön alapított, beláthatatlan hátterű offshore közvetítő cégek nyúlják le. A konstrukcióban a 300 ezer befektetett euróból 29 ezret lenyúl a közvetítő, 45 ezer pedig az un. kezelési költség. A különbözetet később az állam állja, a mi pénzükből. A levett sáp pedig eltűnik a közvetítő cégek külföldi bankszámláin. A fizetős kínai, orosz és arab üzletemberek, azonnal tartózkodási engedélyt, fél év után pedig letelepedési engedélyt kapnak, amivel szabadon utazgathatnak.

Ha pedig nincs vizsgálat és elnézőek a hatóságok, még jó, hogy idejönnek vásárolni a sokszor szintén felderíthetetlen hátterű üzletemberek. Hisz nem kell befektetniük, sem munkahelyet teremteniük, sem várni. Az ügymenet valóban gyors volt: a Rogán Antal vezette gazdasági bizottságon pikk-pakk átment a tervezet, a parlament megszavazta, az offshore cégek gyorsan megalakultak. Az üzlet virágzott, 2013-2016 között 17 ezer darab kötvény kelt el, nagyjából 1,3 milliárd euróért. Itt csak a pénzről szólt minden.

Amikor pedig a Jobbik az kvótanépszavazás érvénytelensége után az alkotmánymódosítás megszavazásának feltételeként a letelepedési kötvények kivezetését szabta, a kormány és a Fidesz azonnal azt kommunikálta: máris kivezeti a programot. Az egész ügynek a migránsokhoz, az ország biztonságához, védelméhez, bevándorlókhoz pedig természetesen semmi köze, hisz a magyar gazdaság helyzete a kötvényprogramnak köszönhetően is, már stabilizálódott.

És itt a trükk, mármint ebben a szövegben, hisz semmi köze a kötvényekhez. Viszont lehet rá hivatkozni. Miközben egy ciprusi ügynök a már említett konferencián elárulta: teljesen bevett szokás, hogy egy országban, ahol kritikát kap az állam letelepedési programja, simán szüneteltetik, a választások után meg újraindítják. A kormány tényleg nem vonta vissza a letelepedési programot lehetővé tevő jogszabályt, az Államadósság-kezelő Központ egyelőre csak szünetelteti a kötvénykibocsátást, ami bármikor újraindítható. Ez ennyire egyszerű.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Nemes Nagy Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »