Celofánvilág - 2017.04.10
A hír futótűzként terjedt a házban, olyan gyorsan, hogy még a negyediken lakó Varsányiné is lekiabált a gangról örömében.
Többen hitetlenkedve csődültek össze az udvari poroló mellett, hogy megbeszéljék a csodát, vagyis azt, hogy Horváthék a másodikon állítólag színes tévét vettek.

Nem lapos vagy okostévét, s nem is 3D-s masinát, akkoriban,a hetvenes évek elején ugyanis ezek tudományos fantasztikus könyvekben szerepeltek, a Keravill boltokban nem. 

Ott ugyanis csak fekete-fehér Videoton vagy Orion tévékészülékeket árultak - feltéve ha éppen jött szállítás.
A szerencsésebbek orosz - akarom mondani szovjet magánimportól származó Junoszty készüléket birizgáltak esténként - kivéve a hétfőt, mert akkor ugye adásszünet volt.

Este aztán mindenki saját szemével győződhetett meg a csodáról. Horváth lakása előtt stokedlivel és sámlival felszerelkezett lakótársak gyülekeztek, hogy együtt, közösen csodálják meg az esti filmet. Volt aki egy üveg bikavérrel szerette volna megünnepelni a jeles napot, s volt olyan is, aki csatos üveg kőbányait szorongatott.
És, nyílt az ajtó. A nagyszobában pedig horgolt terítővel letakarva ott állt maga a színes tévé. A házigazda nem kis büszkeséggel egy kattintással életre lehelte a szerkentyűt - és tényleg a kékes villódzás helyett színes képernyő fénye töltötte be a teret. De Dombi bácsi szinte azonnal csalódottan felüvöltött:

Ez csalás! Ez bizony csalás! - és rábökött a képernyőre, ami bizony tényleg csak álszínes volt. A normál, azaz fekete-fehér képernyő ugyanis úgy lett color, hogy eléje egy szivárványszínű celofánpapírt ragasztottak. A látvány mondhatni érdekes lett, hiszen a bemondó - úgy emlékszem éppen Takács Marika - haja vörös, szája kék, blézere pedig zöld színben pompázott. A feldühödött vendégnézők ezt látva magukból kikelve simfölték Horváthot, aki nem átallotta behülyíteni az egész házat. A csalódott lakótársak aztán meg sem várták az esti film végét, bosszúsan és morogva hagyták ott a második emeleti csodát, meg a csaló Horváthot.

Mindennapjaink bármilyen furcsa kísértetiesen hasonlítanak az akkori álszínes tévéhez. A valóság ugyanis továbbra is fekete-fehér - de többnyire inkább szürke, amit nap mint nap feldob valamivel a derék szomszéd.
Hol menekültek hadával fenyegetőzve, hol napilapot megszüntetve, hol rezsiharcot hirdetve, hol pedig civil szervezeteket ügynöközve. 

A kormányzati szivárványos celofán ráadásul nem csak négy alapszínt tartalmaz, hanem igen széles spektrumon játszik! 

Van hely ebben az oligarchák mókás egymásnak ugrasztásának, az orvos-beteg küzdelem hálapénzes kiélezésének, az adószabályok változatos módosításának vagy az üzletláncok megregulázásának.
Hozzájuk képes Horváth úr igazán kispályás volt, hiszen csak egy celofánnal takarta le az akkori állami tévé szocialista híradóját - vagyis az akkori valóságot. 

De kormányunk virtuóz módon nem csak a színeit váltogatja, hanem a mögötte levő tévét is jócskán átalakította. Így aztán már színes celofánra sincs szükség - a készüléken látható állami program mondhatni színpompás.
 
Celofánozásra így nincs szükség, mert a nézők jó része kifejezetten ilyen adásra vágyik, és meg sem fordul a fejében, hogy a színes csíkok mögött ott van a fekete-fehér valóság. 

Ennek szemlélése ugyan jobban igénybe veszi a szemet, a villódzás pedig kifejezetten kellemetlen, de legalább valódi és ezért nem hamisított, mint amit nap mint nap a fejünkbe akarnak tömni.

Horváth úr celofánpapírja és a kormány médiakábítása végül is ugyanarra a srófra jár. Amíg meredten nézzük a képernyőn kavargó való világot, nem gondolkodunk és nem háborodunk fel. A maszlag eltölt elégedettséggel és bizonyossággal arról, hogy itt minden rendben megy - kivéve persze a liberálisokat, a civileket, a Sorost, meg az Európai Uniót, akik nap mint nap ránk törtnek. Dombi bácsi ma nem háborodna fel, csak hümmögve és legyintve markolná meg a sámlit. Ugyanis megszokta már hogy színes celfonfánvilágban élünk, ahol a hazugság és csalás nem csak a képernyőn látható.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Sugár Ágnes
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »