Manilai halálkanyar - 2017.04.03
Két kérdés az e heti politikai show-műsorról: Egy: - Miért fűzi szorosra a magyar kormány a Fülöp- szigetekkel a kapcsolatát? Kettő: - Miért meri azt állítani igen magabiztosan Orbán miniszterelnök, hogy a Közép Európa Egyetem csaló?
Nézzük a Fülöp szigeteket! Az államfő, Rodrigo Duterte tavaly azt üzente nyilvánosan az Európai Uniónak – szó szerint idézem: „ Basszátok meg!” Előtte pedig az Európa Tanácsnak szólt be így: „ Bolondok, kurafiak! Ne üssétek bele az orrotokat a dolgainkba.” Magyarország mindkét lesajnált intézmény teljes jogú tagja. Tehát Szijjártó Péter vajon a héten azért ment el a Fülöp-szigeteki államfőhöz, hogy alávesse magát e két fenyegetésnek? És vajon milyen dologról van szó, amelyektől a fenti, keresetlen szavakkal tartaná távol az EU-t Duterte úr? Hát arról, hogy ő vissza szeretné állíttatni a halálbüntetést, ami nyilván nem szimpatikus a normális európai ember számára. Duterte e büntetőjog visszaállítása nélkül is szabadon gyakorolja a halálosztást , hiszen az eddigi vallomások és feltárások nyomán tudni róla, hogy az elmúlt években több ezer ember kivégzését rendelte el, néhány likvidálásnál pedig maga is asszisztált. Így harcol a drogkereskedők és drogfogyasztók ellen. Egy volt katonatiszt arról vallott, hogy zsebtolvajokat és drogfüggőket kellett Duterte parancsára megöletnie úgy, hogy a szerencsétleneket krokodilokkal falattak fel. Amikor Szijjártó ezzel az emberrel, széles mosolyok közepette parolázott, nyilván nem érezte a halálosztó tenyér nyirkos tapintását…Azért tudnia csak kellett arról, amiről a világsajtó is beszámolt! Duterte maga mesélte el, hogy polgármesterként korrupción kapott embereket helikopterrel vitt Manila föle és ott kilökte őket. Direkt kereste a konfliktust, hogy ölhessen – idézi e nagyszerű államelnököt egy lap. Szóval, mit keresett itt a magyar külgazdasági és külügyminiszter? És miért nyitja meg Magyarország az 1995-ben bezárt manilai nagykövetséget? És miért nyitnak az Eximbankban egy olyan számlát, amit majd néhány magyar vállalkozás használhat a leendő Fülöp-szigeteki befektetéseikhez. Minek és milyen hídfőállást épít a magyar kormány itt. Kik, milyen összegeket rejtő aktatáskákkal fognak majd rajta átsétálni? Ezek csak kérdések, mert nehéz felfogni, hogy egy lényegében tömeggyilkosságokat elrendelő és maga is a gyilkolásban örömét lelő emberrel miért ölelkezik az a Magyar kormány, amelyik természetes szövetségeseivel sorra rombolja le a normális, diplomáciai kapcsolatait.

CEU: Orbán szerint csaló. Így egyszerűen. Mert a magyar miniszterelnöknek nincs szüksége tényekre és érvekre amikor ítélkezik. Politikai termék számára egy-egy ilyen, agyon szajkózott vád. Jól jön, híveiben erősíti az együvé tartozás érzését, a harci kedv megmarad, nincs akadály, a mi vezérünkkel az élen mi mindent lenyomunk, amit mások – akiket mi nem szeretünk – tisztelnek, becsülnek. Orbán ilyen lépéskor arra szeret hivatkozni, hogy a választók felhatalmazták arra, hogy Magyarországot megreformálja, átalakítsa. Ez nyilván hamis hivatkozás, a választásokon a győztest arra hatalmazták fel a rá szavazók, hogy a többség javát szolgálja, a közjót szolgálja, arra semmiképpen nem, hogy uralkodjon kormányzás helyett. Akkor viszont ki hatalmazta fel Orbánt, hogy egy minden kétségen felül jól teljesítő, a felsőoktatásban vezérhajónak tekintett, nemzetközileg is igen magas ázsiójú intézményt, a CEU-t minden alap nélkül csalónak mondjon és ellene megsemmisítő támadást indítson. Rossz – vagy éppen nem rossz nyelvek szerint, lehet, miniszterelnökünk ismét Putyin kottájából játszik? Mert tegyük fel a kérdést végre, kinek jó, kinek használ a CEU elleni akció? Mi a nyereség ebben? A törvénymódosítás teljesíthetetlen feltételeket – például magyar-amerikai államközi szerződést – írna elő. Ez nyilván még az álmunkban sem fog teljesülni ergo, a CEU-t megszüntetik. Ki, mit nyer ezen? Legfeljebb azok, akik a nyitott, demokratikus társadalom, az önálló, döntésképes, szakmailag magasan képzett emberek, egyáltalán a szellemi elit és az ezeket képző, kormányoktól független egyetemek, intézmények ellenségei. Ez már azért jobban megrajzolható kör, aminek közepén talán maga Vlagyimir Putyin áll, aki elsőként kezdte üldözni a nyugati támogatással működő tudásintézményeket és a civil szervezeteket. Legjobb tanítványként követi őt Orbán Viktor – bár maga sem tudna felsorolni egyetlen igazi érvet a CEU elleni támadás igazolására. Csak hazugságot, például, hogy csaló. Ezt mondja. Ezt fogja papagájkórusa is mondogatni a következő hetekben. Csaló és kész. Tények nem számítanak, jogok, törvények sem, mint újsütetű, manilai barátjánál, a gyilkosságok sorozatát vezénylő Duterténél, aki csak a maga igazságában hisz, másoké nem zavarják.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szakonyi Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »