Megfoglak-megzsarollak - 2017.03.14
Arra már nem emlékszem, hogy mikor álltam meg az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának kapupjában.
De, az biztos, hogy hirtelen elhatározással döntöttem és kikértem a rólam szóló dossziét. Nem elsősorban azért, hogy kiderüljön melyik jó barátom figyelt meg és jelentett rólam még anno, hanem inkább azért, hogy kiderüljön: mit rejtenek a titkosszolgálati archívumok a kartonom-nevem alatt. 
 
Több, mint egy évet vártam az eredményre, ami lesújtó volt: alig három papírköteggel - és persze némi meglepetéssel lettem gazdagabb. Arra gondoltam ugyanis, hogy végre kiderül - amit egyébként sejtettem - hogy melyik gimnazista osztálytársam jelentett fel az igazgató elvtársnál, amelynek következtében kis híján kirúgtak a Kaffka Margit Gimnáziumból, vagy az, hogy kinek az áldásos közreműködése akadályozta meg három alkalommal is egyetemi felvételemet … de nem ez történt.

Arra derült fény ugyanis, hogy kinek adtam el egy nyugatról behozott számítógép alkatrészt - elárulom egy később büntetőperbe fogott cégvezetőnek, hogy miért nem ebédeltem a brit nagykövetség sajtóattaséjával amikor KISZ kongresszusról kellett tudósítanom, és még egy hasonló fajsúlyú komoly titkosszolgálati megfigyelés eredménye…

Hogy ez most miért eszembe? 

Nos, speciel azért, mert az új párt, a Momentum és az LMP is az ügynökakták nyilvánosságra hozatalával kampányol. Ezzel befejeznénk a rendszerváltást - mondják. Ezt a maszlagot szerintem már csak nagyon kevesen veszik be. Nem hiszem ugyanis, hogy a Kossuth tér legszűkebb környékén túl bárkit is érdekelne az, hogy ki volt 3/3-as ügynök, tartótiszt vagy besúgó. 

Ott, a nagy politikai rőzsetűz környékén persze már eddig is sokan sütögették az ügynökparázson saját vagy pártjuk pecsenyéjét. 

Aki éppen hatalmon volt vagy jó tempóban szerzett meg adatokat prímán tudott szivárogtatni zaftos történeteket közismert emberekről az elmúlt években. Medgyessy Péter egykori miniszterelnökről, Szabó István filmrendezőről, Boros Imre egykori szocialista Állami díjas bankárról, Tarr Sándor íróról és a többi, és a többi.
Volt aki tiltakozott, volt, aki beismerte - ám végül nem történt semmi. 
A lebukottak tulajdonképpen nem vesztettek semmit, a még fedésben levők - mondjuk egykori szállodaigazgatók, cégvezetők és persze ma is aktív vezető politikusok tovább sunnyognak, vagy rettegnek.
Mindezt joggal, hiszen bármikor kiderülhet róluk: egykor részesei és résztvevői voltak az akkori elnyomó rendszernek, és persze az is igaz, hogy akik ezt tudják róluk azok bármikor megzsarolhatják az egykori titkos ügynököket. … és ugye nem kizárt, hogy ezt meg is teszik, csak éppen nem tudunk erről…

A két kispárt jól érzi, hogy a megfoglak-megzsarollak rendszer remekül működik és talán azt is, hogy az amúgy teljesen passzív és visszahúzódó értelmiség egy része is vevő erre a kampányelemre - már csak azért is, mert az ötvenen felüliek naponta találkoztak az akkor fedett ügynökökkel iskolaigazgatók, párt titkárok vagy villogó külkereskedők formájában.
Szóval ők vélhetően még támogatják is az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát. De ez minden. Budapest határán túl - márpedig a szavazók többsége ott található! - a kutyát sem érdekli, hogy valaki a kisátkosban jelentett-e a szomszédjáról vagy sem. 

Arról nem is beszélve, hogy a rendszerváltás kifejezés sem jelent számukra semmit. Talán, ha egy picit átalakítjuk. 

A gengszterváltás ugyanis már mond valamit - mert ugye ezzel szembesülnek nap, mint nap. Meglehet, talán erről kellene beszélni és ezzel kampányolni…
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Árpási Bence
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »