Gáz van - 2016.12.07
Most már látni, Orbán kicsit leszáll a menekültügyről és feltámasztja a rezsicsökkentést.
Ez egyszer már bejött, miért ne lódulna neki a kampánycsapatával újra. 2018 elég közel van ahhoz, hogy addig kitartson a néphülyítés. Addig még kontroll nélkül elhitethető a választókkal, hogy a gáz, áram és a hulladékszállítás hatósági ára kedvezőbb, mint a piaci ár. Ez ugyan nem igaz, és mára sok, időnként gondolkodni és mérlegelni is hajlandó ember számára világossá vált, hogy a 2012-ben begyújtott rezsibomba a világpiaci áraknál magasabbra lökte a hazaiakat. A narancsszínű gáz-és áramszámlák azonban elhomályosították az emberek többségének a látását. A számlákon szereplő összegek helyett a narancsos bűvölet hatott rájuk. 

A háttérben viszont ennek a rezsiháborúnak voltak áldozatai. A multik kiszálltak a lakossági szolgáltatásból. Az állam vásárol, eloszt, pénztbeszed, és nem csinál semmi mást. Azaz még ennyit sem csinál, mert a pénzbeszedést egy olyan holdingra bízta, amely mögött magánérdekeltséggé válik a közérdekű feladat: begyűjteni a szolgáltatások díját a lakosságtól, majd leosztani a pénzt a feladatot elvégző cégeknek. Kinek, mennyit?! Tisztára mint a közoktatásban a KLIK, ahol tavaly emiatt is milliárdos hiányok és elsorvadó iskolaépületek mutatták a szép jövőt. A gáz-, villamos ipari és hulladékszállító vállalatok is szépen kezdenek legatyásodni. 

Talán elfelejtette a választók többsége, milyen állapotban volt Magyarország tanácsi lakásállománya, a települések víz- és csatornarendszere, 1990-ben? Elfelejtette, hogy a szocialista egypárti diktatúrában mivé lett az állami tulajdon? Megint meg kell várnunk, amíg az újjáépített állami tulajdon kifullad, és megint a „begyűrűző” világpiaci hatásokról kezdjen magyarázkodni a kormány? Mint Kádárék anno? És kezdhetjük majd valamikor elölről az egészet, hogy asszongya a legrosszabb tulajdonos az állam, kezében lepusztulnak az eszközök, az épületek maga az egész rendszer, mert piaci verseny híján nincs nyereség és tartalék sincs a felújításra, modernizációra? Közgazdasági 1x1, mégis újra kell tanulni?
A rezsicsökkentés tisztán politikai termék. Nincs mögötte semmilyen gazdasági racionalitás. Be is van rezelve Orbán attól, hogy az Európai Unió meg kívánja tiltani a hatósági árképzést. Máris háborúról beszél, hogy ő bizony ennek ellent fog állni, mert akkor oda a rezsicsökkentés. Bár csak így lenne, bár csak ne kellene éveket várni arra, hogy az EU egy olyan szabályt alkosson, ami alapjaiban védi a piacot, a versenyt. Pedig évekbe telik, amíg ez a jogszabály megszületik, addig Orbán lezavarja a 2018-as választást és a nép jótevőjeként felülhet ismét a trónra. Hacsak – hacsak egy apró esemény fel nem nyitja az emberek szemét, hogy itt valami baj van. Például szivárogni kezd a gáz egy elöregedett, már rég cserére szoruló gázcsapnál. Nem volt, aki időben ellenőrizze a rendszert a házban. Azért, mert 3.5 millió fogyasztási hely van Magyarországon és 1100 szakembernek kellene ezeket rendszeresen vizsgálni, karbantartani. Azért csak ennyi, mert a nagy felelősség és a kicsi bérek miatt elmennek az emberek a gáziparból, Gázszerelő szakmunkásnak pedig már szinte nem is jelentkezik senki. Na, már most egy lakásban, egy zárt helyen 2 perc szivárgás után kialakul a levegőben a robbanó elegy. Elég hamar berobbanhat az egész. És akkor ledől egy fél, vagy egy egész ház. És akkor azt fogják írni az újságok, hogy mert elmaradt az ellenőrzés, hogy nincs elég szakember, hogy mindez azért van, mert az állam tulajdonosként lezüllesztette ezt az egész iparágat. Orbán addig ugyan a rezsiháborúval megnyerhet egy választást, de aztán meghalhat akár hány ember, elpusztulhat akár hány épület a tönkretett gázszolgáltatás miatt. Ez lesz csak a férfimunka. És még szemrehányást sem tehetünk majd neki, hiszen közben tömegek támogatták abban, hogy ide jussunk. Hacsak – mondom, hacsak előtte nem kezd el szivárogni valahol, és be nem robban az egész!
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bencsik Gyula
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »