Megosztva - 2016.11.28
Teljesen irracionális világba kerültünk – mondta a Hetes stúdió második részében egyik szakértő elemzőnk.
Ezzel a többi között arra utal, hogy Donald Trump személye és mindaz, amit mond, teljesen mindegy, hogy kifejez-e valamilyen értelmes célt, programot, elég, ha itt és most jól mutat, és jól hangzik. Akkor az van, ami éppen jól hangzik, függetlenül annak valóságtartalmától. Ez az, ami miatt bajban van a sajtó világa is. Szerkesztői kontroll, forrásellenőrzés, egy-egy hír több szempontú ellenőrzése – mindaz, ami egy normálisan működő readakcióban a szakma alapjait jelentette, mára nem fontos. Kinek nem fontos? A nagyközönségnek, a fogyasztóknak. Érdekes, hogy miközben egy női, téli csizma vásárlásakor az emberek képesek órákig böngészni a neten, hogy a legjobb, minőségben és ár-érték arányban a leginkább megfelelő darabot megtalálják, addig egy jól hangzó Twitter vagy Facebook bejegyzésre azonnal rámozdulnak, nem elemzik, nem mérlegelik, általában elhiszik de legalábbis elfogadják, az élet részének tekintik és többnyire osztják is tovább. Még az is lehet, hogy véleményt posztolnak róla. Nem tudják, eredetileg ki írta, ki mondta, ki tette közzé, van –e egyáltalán valamilyen köze a leírtaknak a tényleges dolgokhoz. Elég, hogy tessen, jól hangozzék, legyen az bármilyen baromság, már mehet is tovább a világháló biztosította nagy nyilvánosságba.
Egyfelől korlátlan nyilvánosság, másfelől persze teljes gondolati beszűkülés. Ez az ellentmondás feszít szét ma minden racionalitást. És minden hagyományt. Például az értékek mérlegelésének, a kognitív gondolkodásnak a hagyományát. Ma bárki, lényegében minden következmény nélkül terjeszthet maga gyártotta magyarázatokat, állításokat, álhíreket, és mert különösségük, extremitásuk miatt azonnal felkeltik sokak figyelmét, és e sokak kezében is ott van a továbbítás, a megosztás, a még nagyobb nyilvánosság azonnali elérésének lehetősége, így minden hagyományos médiaorgánumnál több embert képesek befolyásolni, beállítani, rávenni, fellázítani, vagy valamit támogatni – vagyis tömegek akaratát kanonizálni. A hamis dolgok egyre erőteljesebben, egyre nagyobb- mondhatni példányszámban jutnak el a fogyasztók és a tovább osztók elé. Amikor pedig az ezekkel ellentétes, vitatkozó posztok megjelennek, szerzőiket ki lehet tiltani az oldalról. Ezáltal az egy oldalon maradók egyre növekvő táborában az egynemű vélemények boldogságában lehet lubickolni. A Facebook gurujai rendesen meg is ijedtek az eredmény láttán – jól tudták, a közösségi oldalon több millió olyan információ jelent meg – többnyire Hillary Clintonról – amelyek nettó hazugságok, rágalmak voltak, de sokaknak nagyon tetszettek és sokan ezek hatására voksoltak Trump mellett. Itt állunk a teljes véleményszabadság világában ahol a teljes elbutulás, a korlátok közé szorított gondolkodás „élményét” kapjuk.
Mintha megint össze lehetne törni a kőtáblákat. Minek a tanulás, a tanítás, minek a szabályokat, a parancsolatokat megszívlelni, minek az olvasottság, a tájékozódás eszközeivel tovább csiszolni az agyakat, minek az egyéni örömöket összemérni a kisebb –nagyobb közösségek, más emberi sorsok tanúságaival, minek itt egyáltalán bárki intésére, véleményére, bármilyen nagy történelmi tapasztalatok és megfigyelések alapján megszülető intenciókra figyelni. Jönnek a hírek, mennek a hírek, Megosztás, Enter- oszt annyi.
Mondjam, hogy Orbán milyen jól ráérzett erre a világra? Mennyire sikeres, hogy mindig éppen azt mondja, ami a legjobban hangzik, ami pillanatnyilag a leghasznosabb, a legcsábítóbb a híveinek. Ma fenyegetem a tömegeket az iszlám megjelenésével, holnap iszlám bankárok előtt a muszlim kultúra magasrendűségéről papolok – így megy ez, és ettől megy ma előre a világ. Vagyis, nem tudom hová tart, merre van előre és ott mi van.
Nekem lámpást adott kezembe az úr Pesten – mondta Jancsó Miklós, illetve adta ezt a címet a filmjének. Keresem én ezt a lámpást - nagyon.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Göczey Zsuzsa
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Marslakó elégedetten csettintett mind a három nyelvével, amikor észrevette, hogy a Margit-szigeten milyen praktikus kis leszállópályát alakítottak ki neki a fák és bokrok kivágásával »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »