A 2015. május 11-én ajánlott könyvek - 2015.05.12
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Hallgassa meg

Balázsy Panna

Csuromvíz, Manó Könyvek Kiadó

1. hang

border=0
border=0 border=0
Sziasztok!

Szentesi Szandra vagyok, és egész szerencsés, mert a 3. B-be járok, jófejek az osztálytársaim (a fiúk nem mindig), az osztályfőnököm (általában), sőt még a szüleim és a tesóm is. Imádom a fagyit (a csíkoskétgombócost apával), és a csőnacit (kivéve színházban). Nálunk épp minden a víz körül forog, mert beneveztünk a környezetvédelmi versenybe. Olyan jó lenne nyerni!

Na, most megyek, mert annyi minden van: gyakorolni a pohárkoncertre, almát vinni a hajléktalan bácsinak, kideríteni, hogy Juci miért olyan fura, bagolylevest főzni...

Szerintem olvasd el a Csuromvizet és megérted! :-)

 

 

Emil Hakl

Szűlőkről és gyermekekről, Typotex Kiadó

2. hang

border=0
border=0 border=0
Prága, augusztusi kora este, kocsmából ki, kocsmába be – a megszokott hrabali idill. Legalábbis első pillantásra. A 72 éves apa és 42 éves fia kocsmatúrája nem csak Prágán vezet végig, hanem kettejük történetén is. A könyv teljes egészét kitevő dialógusuk, az egymásnak mesélt anekdoták roppant szórakoztatóvá teszik a művet. Szó van világháborús repülőgépekről, nőkről, a gyermekkor elveszett és az apa elmúlt fiatal korának emlékeiről, de még a Kurszkról, az orosz atom-tengeralattjáróról is. A fiúból előtörő érzelmek különös élményeket hoznak a felszínre. Ezek a „bevillanások” fontos szerepet kapnak az könyvben és mélységet adnak a történetnek, de egyben mulatságosak is, mint amikor a fiú egy gyerekkorában tönkretett dolog miatt magyarázkodik az apának negyven évvel a történtek után. Mind a történet földhözragadtsága, mind sajátos intimitása révén mindenki a saját szülő-gyermek emlékei és beszélgetései közepén találhatja magát. Hakl egészen különleges módon festi elénk két generáció portréját.

 

 

 

Helikon zsebkönyvek, Helikon Kiadó

3. hang

-

 

Leslie Morgan Steiner

Védtelen szerelem, Norman Könyvklub

4. hang

border=0
border=0 border=0
Az ifjú Leslie Morgan született túlélő. Huszonkét éves korára sikeresen megbirkózik felhőtlennek épp nem nevezhető gyermekkorával, és maga mögött hagyja családi viszályokkal, alkoholfüggőséggel és anorexiával sújtott kamaszéveit. Az élet tálcán kínál neki újabb esélyt, amikor Amerika egyik rangos ifjúsági magazinja szerződteti. New Yorkba költözik, ahol hamarosan az egyik legígéretesebb újságíróvá növi ki magát, ezzel végleg pontot téve a múltban vívott csaták sokaságára, és - immár tisztán és józanul - győztesként tekinthet a fényes jövőbe.
Álmában sem gondolná, hogy a neheze csak ezután következik, amikor egy esős éjszakán megismerkedik Conorral, élete szerelmével, a férfival, akinek az övénél is küzdelmesebb múltja lelki társakká, szövetségesekké kovácsolja őket, és aki éveken át tartó bántalmazás után egy este, éppen karácsony előtt, kis híján megöli őt.

 

 

 

Laik Eszter

Abszurd, bravúr, celeb; Móra Kiadó

5. hang

border=0
border=0 border=0
Az olvasó, akár gyerek, akár játékos kedvű felnőtt 100 gyakori idegen szó verses magyarázatát találja meg e rendhagyó „idegen szavak szótárában”. A köznapi szóhasználatban, a beszélgetésekben, az interneten, a hírekben, az iskolában, a tankönyvekben nap mint nap előkerülnek ezek a kifejezések, amelyek könnyen megakaszthatják a megértést, ha jelentésükkel nincs tisztában, aki hallja vagy olvassa őket.

A lexikon forgatható hagyományos verseskötetként is, amelyben vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel, a Jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig. A versek humorával – és az olvasóval – összekacsintó, egyszerre kacagtató és elgondolkodtató illusztrációk Kárpáti Tibor munkái.

Az idegen szavak verses szótárában vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel a Jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig.

 

Szerzői ajánló

E kislexikon elsősorban gyermekverskötet, de optimistán a gyerekek közé számlálom a játékos kedvű, nyelvi fogékonyságukat megőrző felnőtteket, legyenek akár a nagyszülői generáció tagjai. A világra való rácsodálkozás első nagy élménye, a nyelvvel való ismerkedés ugyanis egy életen át tartogat tanulságos és szórakoztató felfedezéseket.

A kötetben található versek valójában szómagyarázatok: a sorokba beleszőve, színessel kiemelve olvasható az egyes címekben szereplő idegen szavak magyar szinonimája. A versek emellett igyekeznek felvillantani a bennünket körülvevő világ ellentmondásos, mókás vagy misztikusvonásait, nem megkerülve az olyan „kényes” jelenségeket sem, mint például a korrupció, aterror vagy a szex.

A válogatás természetesen szubjektív, ám kifejezetten gyakori szavakból áll, amelyek lépten-nyomon felbukkannak életünkben. A szókincs hozzávetőlegesen a 6–14 éves korosztály ismereteire épül, ám e határok tetszőlegesen tágíthatók, az egyénenként eltérő verbális készségeknek megfelelően.

S bár alapvetően verseskötetről beszélünk, a szótárnak nem titkolt szándéka a szókincs bővítése, afantázia felcsigázása, a ritmikai fogékonyság és a gondolkodás fejlesztése, az etimológiai érzék bontogatása, ami a nyelvtanuláshoz is fontos kellék. Igyekszik azonban a kötet messze elkerülni a tanáros okítást, hiszen a nyelv – és ezen keresztül a világ – rétegeinek felfedezése a lehető legszórakoztatóbb dolog. Ezt bizonyítják Kárpáti Tibor zseniális rajzai is, amelyek tökéletes összhangban működnek a versekkel.

Laik Eszter

 

Az oldalt szerkesztette: Zagyvai Gábor

 

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Csepelyi Adrienn
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »