Tartós a hőszigetelés - 2014.02.18
Tovább él a hőszigetelés, mint az épület – ezt derítették ki egy közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálat adataiból. A svájci St. Galleni EMPA kutatóintézetben vizsgálták meg alaposabban az elmúlt évtizedekben beépített homlokzati hőszigetelő termékek jellemzőit, s hasonlították össze azokat.
A Magyarországon is legelterjedtebb polisztirol szigetelőanyag kitűnőre vizsgázott - tájékoztatott a vizsgálat eredményeiről Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője.
Több jellemzőt is megvizsgáltak. Az egyik legfontosabb a hővezetési tényező megállapítása volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a legrégebbi, 35 éves lemezek szigetelőképessége megegyezett a legújabb anyagokéval. Vizsgálták a polisztirol lemezek nyomószilárdsági értékét is. Eszerint a 35 éve beépített termékek szilárdsági paraméterei mindössze 7 százalékkal csökkentek, a névleges értékhez viszonyítva. Egy másik intézetben pedig a polisztirol szigetelések várható élettartamára a kutatások, több mint 75 évet adtak meg. Mivel az épületek átlagos, tervezett élettartama 50 év, a szigetelő lemezeké tehát több mint a védendő épületeké – mondotta Kruchina Sándor.
Magyarországon az Austrotherm Kft. 1991 óta gyártja a polisztirol hőszigetelő anyagokat. Az első szigetelt épületek egyike a győri Nyugdíjasok Háza volt. Egy újravakolás ennél az épületnél is esedékes, de a vakolat alatti hőszigetelés még több évtizeden át szolgálja az energiatakarékossági célokat.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Fon Gabi
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »