Külföldi álláskeresők itthon - 2014.02.16
Több mint 45 ezer külföldi állampolgár dolgozik Magyarországon, törvényes keretek között. Közülük, mintegy 40 százaléknyi a romániai állampolgár. A magyarországi kínaiak számát pedig 20 ezerre becsülik. Mihez kezd egy Magyarországra került külföldi, ha itt akar dolgozni – ennek lehetőségeiről számolt be Deák Andrea, a hazai és külföldi szakmai körökben ismert fejvadász, a GreenSearch vezetője.
Pályafutása során már sok-sok külföldi munkavállaló kereste meg Deák Andreát, hogy segítse itthoni álláskeresésüket, beilleszkedésüket a hazai gazdasági életbe. Tapasztalata szerint az egyik típusba azok a csúcsmenedzserek, szakemberek, mérnökök tartoznak, akiket egy külföldi cég küld ide, a magyarországi leányvállalatához. Az ő helyzetük könnyebb, egyszerűbb. Itteni munkájukhoz nem szükséges feltétel a magyar nyelvtudás.
Sokkal többen vannak, akik úgy kerülnek hazánkba, hogy házasságot kötöttek és munkát keresnek esetleg itt tanultak és szintén egy kapcsolat miatt itt ragadnak vagy éppen meg tetszett nekik az ország. Az ő helyzetük már sokkal nehezebb, mint annak akit ideküldtek cégcsoporton belül. Hiába volt az illető mondjuk egy vezető állásban Németországban előtte, automatikusan nem tud elhelyezkedni ha nem beszél magyarul és nincs pár év helyi tapasztalata. Magyar nyelvtudás nélkül azonban alkalmazottként elhelyezkedni szinte lehetetlen. A vállalkozóknak is szükségük van a nyelvtudásra, hiszen az üzleti életben, egy-egy tárgyaláson a részletek, nüanszok megértése is fontos lehet, enélkül nincs jó üzlet. Az ő „karrierjük” is általában a nyelviskolákban kezdődik. Sok külföldi menedzser akit a házasság hoz ide, ha nem tud elhelyezkedni, vállalkozásba kezd legyen az egy étterem vagy egy szolgáltató cég. Vagy próbál megkeresni olyan cégeket saját hazájában akik be akarnak jönni Magyarországra és felajánlja, hogy ő képviseli őket.
Kisebb pozíciók esetében a szakembereknek, mérnököknek vidéken még jobban lenne lehetőségük külföldiként, de a legtöbben ragaszkodnának a fővároshoz - mondta Deák Andrea.
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Bóta Gábor
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »