Az apokaliptikus jóslatokra nagyon fogékonyak a magyarok – Krekó Péter - 2018.05.09
Hallgassa meg
Hallgassa meg
Amit az ember sokszor hall, azt hajlamos elhinni igaznak, ezért lett a korábban ismeretlen Soros Györgyből egy mindenkinél jobban gyűlölt figura – ezt Krekó Péter, a Tömegparanoia című könyv szerzője mondta a Klubrádióban. A szociálpszichológus szerint Orbán Viktor bravúrja az, hogy nyolc év hatalommal a háta mögött is el tudja hitetni az emberekkel, hogy a nép egyszerű gyermeke, aki megvédi az országot az elnyomóktól.
Mi az igazság?

„A tematika, amiről írtam a választások miatt is előtérben volt, és bár örülnék, hogy ha az álhírek és összeesküvés-elméletek Magyarországon ismeretlen fogalmak lennének, a jelenség, ami korábban marginálisnak tűnt, mára a mainstream része lett” – mondta a Reggeli gyorsban a Tömegparanoia című könyv szerzője. Krekó Péter szerint az emberek nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy folyamatosan hamis információkkal bombázzák őket, evolúciósan nem készültek fel arra, hogy fel lehet építeni egy teljesen virtuális környezetet, teli valóságalap nélküli információkkal.
 
„Ha valamit sokat hallunk, annak ellenére igaznak hisszük, hogy eredetileg nem tartottuk érvényesnek.”
 
A szociálpszichológus szerint hogyha nincs elég információnk ahhoz, hogy igaznak fogadjuk el egy meredek elméletet, azt inkább utasítsuk el. Annak ellenére is, hogy először összeesküvés-elméletnek látszó dolgokat sokszor végül igazol a történelem.

„Az, hogy valami kinek az érdekében állt, mindig egy logikusnak ható és vonzó kérdés, de az a helyzet, hogy egy-egy dolog nagyon sok mindenkinek jó lehet. A logika, hogy valamit csak egy valaki követhetett el, sokszor nem állja meg a helyét” – magyarázta.
 
 
Összeesküvések márpedig vannak
 
Krekó Péter az erős demokratikus intézményekben, a független bíróságokban, az erős sajtóban lát garanciát arra, hogy a politikai összeesküvések esélye minimális maradjon. Szerinte az, akinek sok hatalom van a kezében, előbb-utóbb vissza fog élni azzal, a demokratikus rendszer egyik funkciója éppen az, hogy az összeesküvések esélyét minimalizálja.

„A magyar ügyészség az egyértelmű, Fideszhez köthető korrupciós ügyekben kisebb éberséget mutat, mint az ellenzékhez kötődő vélt vagy valós ügyek feltárásában. Az ÁSZ csak az ellenzéki pártokat bünteti, itt tehát egyértelmű, hogy van valami összeesküvés, összejátszás a kormány és az állami szervek között.”
 
Krekó szerint attól, hogy egy adott hatalom hajlamos az összeesküvésekre, nem minden róluk terjedő elmélet lesz igaz, már csak azért sem, mert a politikai vezetők általában számolnak azzal, hogy egy meredek, konspiratív lépés kiszámíthatatlan hatásait nem biztos, hogy tudják majd menedzselni.

 
Milyen a jó összeesküvés-elmélet?
 
Krekó Péter a legfontosabbnak az adott közönség igényeinek kiszolgálását tartja, ezért szerinte például a Klubrádióban másfajta összeesküvés-elméleteket lehetne hatásosan terjeszteni, mint a közmédiában. Szintén fontos, hogy ki az ellenség, ugyanis az, hogy az elméletet igaznak fogadják-e el az emberek, azon múlik majd, hogy milyen érzelmeik vannak azzal kapcsolatban, akiről szól.
 
„Akik hittek abban, hogy Oszama bin Laden még mindig él, hajlamosabbak voltak azt is elhinni, hogy már halott volt, amikor az amerikai katonák megtalálták. A két történetben a közös elem az, hogy ellentmond a hivatalos információnak, ez is egy fontos szempont.”
 
Krekó Péter kiemelte, hogy az összeesküvés-elméleteknél mindig van egy anti-elitista elem, amiből következik, hogy a nemzeti vagy nemzetközi elit gonosz praktikái állnak a dolgok mögött. „A legfontosabb az ellenségképp, hogy ha vannak erős félelmeink, előítéleteink, gyűlöleteink, akkor ezeket lehet kihasználni, ez tesz minket manipulálhatóvᔠ– magyarázta.


A valóság hátrányban van, avagy miért lett Soros az ördög
 
A szociálpszichológus szerint a valóság sokszor ellentmondásosabb és kevésbé elégíti ki a világnézetünket, mint az összeesküvés-elméletek, amik nekünk kényelmes módon magyarázzák meg a világ működését, úgy szolgálják ki a véleményünk alapján az igényeinket, mint egy gyorsétterem jó előre elkészített, erős fűszerekkel telerakott ételei. Az összeesküvés-elméletek vonzereje, hogy nagyon sok mindent meg tudnak magyarázni a világból.

„Gondoljunk arra a gondolatra, hogy mindenért Soros György a felelős. Ezek az elméletek mindent próbálnak felülről, egy logika mentén megmagyarázni. Épp ezért vonzóak, mert úgy érezzük, hogy megértjük belőlük a világot.”

Krekó Péter véleménye szerint a propaganda pontosan úgy működik, mint a XX. században, az emberiség kritikai képessége nem fejlődött. Ha sokszor találkozunk egy információval, azt hajlamosak vagyunk igaznak elfogadni.

„A kampány kezdetén Soros György nem volt közismert és gyűlölt figura, mára azzá vált. Úgy tűnik, van igény arra a fideszes világképre, hogy a fenyegető nyugati hatalmak a nemzeti szuverenitásunk ellen törnek, elözönlenek a migránsok, meg kell védeni a hazát” - fogalmazott a szakember, aki szerint a nemzethalál-vízióra, az apokaliptikus jóslatokra nagyon nagy fogékonyság van Magyarországon.
 
„Orbán Viktor érdekes bravúrja, hogy nyolc éve van hatalmon, óriási befolyása van, mégis el tudja játszani a szabadságharcos szerepet, amiben a nép egyszerű gyermekeként lép fel az elnyomó hatalmak ellen” - fogalmazott Krekó Péter, aki szerint mindez jól illeszkedik valamiféle nemzeti mitológiába.

 
Történelmi okok
 
„A kontroll érzés hiánya, a csökkent vagy nem létező szuverenitás évszázadokon keresztül jelen volt Magyarországon. Egyéni szinten is ha az ember úgy érzi, hogy nincs kontrollja az események felett, hajlamos paranoid módon összeesküvésekben gondolkodni. Az viszont, hogy ki a gonosz, szinte szabadon változtatható” - mondja Krekó.

Szerinte az áldozat identitásnak is van oka és hagyománya, amit a politikusok szítanak és erősítenek. Az Orbán-kormány ellensége először az ellenzék volt, aztán az IMF, Brüsszel vagy Soros György. Velük szemben nem volt meg az alapvető ellenszenv az emberekben, a Fidesz-szavazókban mégis sikerült feléleszteni.
 
„Ilyen a propaganda logikája, hogy ha van egy alapvető hajlam az áldozat identitáson alapuló összeesküvés-elméletre, a főszereplőket szinte szabadon tudjuk megválasztani.”
 
Krekó Péter úgy látja, hogy az ellenzék teljes önfeladását jelenti, ha elkezdenek a hatalomhoz hasonlóan kommunikálni, persze a dilemma jogos, hiszen a menekültellenességre a baloldali tábor egy része is fogékony volt.

„Az az érdekes a kormányzati kampányban, hogy egy olyan országban, ahol nincsenek menekültek, sikerült ezt vezető témává tenni. Ha ezt elkezdi visszhangozni az ellenzék, akkor téma nélkül maradnak, pedig lehetne másról is beszélni” – vélte a szakember.

Az interjú a május 9-i Reggeli gyorsban hangzott el, a riporter Pikó András volt.

/fotó: www.vasárnapihirek.hu/
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szabó Kati
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »