Oroszországból szeretettel - 2017.08.08
Krekó Péter szerint Magyarország veszélyes játékot játszik amikor Oroszországot tartja a legfontosabb szövetségesének. A politológus a Reggeli Gyorsban beszélt az amerikai-orosz viszonyról is.
A politikai szakértő szerint Amerikában az orosz-amerikai viszony az egyik legfontosabb téma, de mivel a hidegháború vége és a Krím bekebelezése között nem volt az egyetemeken orosz szakértő képzés, ezért mostanra nincsenek orosz-szakértők. A Political Capital ügyvezető igazgatója ezt úgy magyarázta, hogy békeidőben nem volt erre igény és 2011 után egyértelműen a terrorizmus volt az amerikai fókuszban és nem Oroszország. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Putyini Oroszország logikájában, ideológiájában merőben különbözik a Szovjetuniótól, ugyanakkor imperialisztikus törekvéseiben, a titkosszolgálati szervezeteknek a külpolitikát formáló tevékenységében több a folytonosság, mint a váltás. „Sok hidegháborús tudás használható most is, de az nagyon fontos, hogy van a szakértőknek egy olyan új generációja, ami már alapvetően a putyini rendszer logikáját igyekszik megérteni Szénási Sándor kérdésére, hogy mivel lehet magyarázni, hogy egyre másra fedeznek fel a hatalomhoz kapcsolódó orosz szálak? Krekó Péter azt válaszolta, ebben a kérdésben nem látunk kellően tisztán. Hozzátette, hogy az amerikai médiában ez a vezető téma, de inkább a hatalom hiteltelítésére használják, amit az is jelez, hogy a baloldali liberális média, amely a leghangosabban hangoztatja, az a vádat, hogy Trump összejátszik az oroszokkal korábban nem nagyon foglalkozott az orosz témával. 

Személyes véleményét így fogalmazta meg: „valóban nagyon sok ponton kimutatható kapcsolat. Legalább 10 az elnökhöz köthető személyre derült ki, hogy egyez etetett orosz diplomatákkal és ennek a mértéke illetve a titkossága kérdéseket vet fel. Az biztos, hogy Oroszország részéről volt egy erős szándék arra, hogy összezavarja az amerikai választásokat, Putyin egyik kedvenc gondolata, hogy Amerikában nincs demokrácia, az elektori rendszer nem demokratikus mindent a pénz ural a nagyvállalatok jelöltjei győznek. Minél nagyobb káoszt teremtenek, annál jobban átmegy ez az üzenet, és egy új hidegháborús viszonylatban jól kijátszható ez a kártya.” 

Krekó Péter szerint Oroszországban nem feltétlenül számoltak Donald Trump győzelmével, így nem is nagyon tudnak mit kezdeni a helyzettel. De az bizonyított, hogy álhírekkel igyekezetek befolyásolni a kampányt - mondta a szakértő. Az ilyen támadások elleni védekezésről a politológus azt mondta: Európában csak most állítottak fel egy olyan csapatot, ami figyeli az orosz szervereket; Amerikában is van ilyen, de megkésve állították fel. Európa és Közép-kelet Európa előrébb jár ebben a kérdésben. „Több olyan kezdeményezés van, ami ezt az információs befolyást igyekszik felderíteni és csökkenteni. Csak, amíg a cseh és szlovák kollégák munkáját az állam segíti, forrásokkal, morális támogatással, nyilatkozatokkal, addig Magyarországon úgy kell végezni ezt a munkát mintha az állam ellenségei, lennének. Természetesen, ha valaki Vlagyamir Putyint tekinti legfőbb szövetségesének, akkor nem örül annak, ha valaki ellenséges propagandát folytat vele szemben. Kelet Európában nem csak a magyarok, de a csehek nagyon veszélyes játékot folytatnak azzal, hogy az orosz érdekeknek szinte teljes érvényesülést biztosít. A régióban, amely nagyon nem elnéző amerikai vagy európai befolyásolási kísérlet ellen, de ha Oroszországból jön, akkor mintha becsukódnának a szemek és mindent szabad."

Szénási Sándor azzal folytatta, hogy Oroszország nem ismer mást, vagy alattvalót, vagy ellenfelet, amivel Krekó Péter egyetértett. „Azoknak, akik még mindig próbálnak abban hinni, hogy Orbán Viktor formálja a külpolitikát annak érdemes megnézni a legutóbbi Putyin látogatás sajtótájékoztatóját, azt a kérdést, ami arra vonatkozott, hogy kiváltható-e a Paks 2-höz felajánlott orosz hite. Orbán Viktor azt mondta, hogy nem volt szó erről a sajtó tájékoztatón, Putyin azt mondta, hogy de, és azt is mondta, hogy Oroszország kész lenne az egész projektet finanszírozni. Ez azért fontos, mert Oroszország a hitelei révén további befolyást és zsarolási alapot vásárol".

(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Szunyogh Szabolcs
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »