Erősúlyok és kommunikáció szempontjából az oroszok nyertek - interjú Zgut Edittel - 2017.07.11
Bár sok kritikát fogalmaztak meg a G20-szal kapcsolatban, még mindig ez a legbefolyásosabb szervezet a világon – vélte Zgut Edit. A Political Capital elemzője szerint részsikereket értek el a hétvégi csúcstalálkozón. Szénási Sándor a hétfői Reggeli gyorsban először a G20 csúcstalálkozóról kérdezte a vendéget, aki úgy fogalmazott: a találkozó „pici részsikereket eredményezett mindenkinek”. A szakértő kiemelte, hogy 2008 óta most először nem sikerült konszenzusos zárónyilatkozatot elfogadni, de Angela Merkelnek, akinek az egység volt a fontos, sikerült az a 19 tagállamot összehozni az Egyesül Államok ellen.
„Az Egyesült Államok részéről volt olyan törekvés, hogy tárgyalják újra a klímaegyezményt, de ez nem történt meg, ellenben kinyilvánították, hogy a törekvések változatlanok és tudomásul vették, hogy Amerikai kimarad ebből.” A másik fontos napirendi pont, a szabadkereskedelem fenntartása viszont felemás sikert hozott: „egyrészt legitim eszközként ismerték el a zárónyilatkozatban, hogy vannak olyan védőintézkedések, amelyeknek létjogosultságuk van” – vélte Zgut Edit. „Ez nyilván az Egyesült Államok nyomására és protekcionista hozzáállása miatt került be a nyilatkozatba, amelybe az is belekerült a, hogy a protekcionizmust, mint olyat, az elítélendőek tartják. Ennek az egésznek az a fonákja, hogy most ki mit ért protekcionizmus alatt. Abban azonban nem lehet nagy vita, hogy a Donald Trump által hangoztatott America first protekcionista hozzáállás.” 

Az amerikai és az orosz elnök közötti tárgyalásról a szakértő azt mondta: jelzésértéke volt annak, hogy az egyik legfontosabb téma, a klímaegyezmény megtárgyalásakor vonultak el kétoldalú egyeztetésre. Hozzátette, hogy ez a kétoldalú találkozó magát a csúcsot is beárnyékolta, mivel „elvitte a showt”. 

„Az erősúlyok, a kommunikáció szempontjából az orosz adminisztráció nyert” – mondta el az elemző, aki ezt úgy fejtette ki: „Ha ezt a pár napot vizsgáljuk, illetve azt, hogy milyen pályát írt le az Trump Varsótól Hamburgig, akkor az válik világossá, hogy egyfajta geopolitikai húzd meg ereszd meg játékot játszott. Elment Varsóba, - fontos volt a számára, hogy ezen a platformon beszélhetett – hozta a kötelező kűröket, amin érezhető volt az adminisztráció befolyása. Markánsan eltérő volt ez a beszéd, attól, ahogy Hamburgban kommunikált.” 

Szénási Sándor kérdésére Zgut Edit azt is elmondta: „Elválhatnak egymástól az elnök személyes preferenciái és stratégiái az adminisztráció egészétől. Ezt láttuk már többször is, Trump néha leválik arról az irányvonalról, amit az ő háttérbázisa képvisel. Itt részben ezt láthattuk. Sokan megnyugodtak a varsói beszéd után, ami arról szólt, hogy a szövetségeinkkel együtt azon fogunk dolgozni, hogy az orosz befolyást csökkentsük. Ezután egy 180 fokos fordulat következett, azzal, hogy barátkozott. És egyetért a sajtó abban, hogy ebből az orosz elnök jött ki jobban.”
Zgut Edit kiemelte, hogy ezen a találkozón született egy tűzszüneti megállapodás Szíriával kapcsolatban, ami sok ember életét megmentheti. Illetve a kiberbiztonsági együttműködésről is tárgyaltak, amiből most úgy tűnik, hogy nem lesz semmi, még pedig republikánus nyomásra.”

Európa jövőjéről az szakértő azt mondta: mind Emmanuel Macron mind pedig Angela Merkel azon felül, hogy próbálják összefércelni az unióról kialakult képet, igyekeznek új alapkora helyezni az együttműködést. „Be kell látni azt, hogy az USA jóval elzárkózóbb világhatalommá vált Donald Trump megválasztásával. Erre tett utalásokat München sörsátras beszédében Angela Merkel, amikor azt mondta, hogy Európának saját kezébe kell venni a sorsát. Bár ezt a beszélget sokan Amerika ellenes beszédnek tartották, de ebben a beszédben inkább Németország szerepét is pozicionálta újra a kancellár.”

„Többirányú átrendeződésnek lehetünk a tanúi. A Brexittel olyan mozgások indultak el az EU-n belül, a tárgyalásokkal párhuzamosan, amelyekben jól jön egyfajta kiállás Németország részéről. Hónapok óta zajló közös gondolkodás van arról, hogy mik legyenek az irányok és van egyfajta határozottság Berlin részéről arra, hogy van hasalandóság, kipróbálni a többsebességes, vagy más szóval több sávos Európát.”
 
Zgut Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy ősszel választások lesznek Németországban: „Hogy mi történik a választások után, senki sem tudja megmondani. De akkor kiderülhet, hogy Európa tényleg többsávos lesz-e. De ha így alakul majd, kitenni akkor sem lehet senkit, legfeljebb olyan nyomást gyakorolni rá, hogy ne érje meg számára bennmaradni.”

A V4 országokról a szakértő azt mondta: „Ha az EU jövőéjről van szó, akkor azt látjuk, hogy a V4 országok hozzáállása alaposan eltér. A lengyelek és a magyarok a leginkább távolságtartóak, mindennel kapcsolatban, ami föderalisztikus irányba mutat. Szlovákia viszont kilóg ebből a mintázatból: a találkozó után Fico azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Szlovákia az eurozóna érdekeit képviseli. Ez eltér attól a politikától, amit Magyarország, vagy Lengyelország képvisel és valószínűleg a csehek is a szlovákok felé tartanak, gazdasági racionalitás okán.” 

Van-e értelme a G20-nak? – tette fel a kérdést Szénási Sándor

„Sajnos nagyon rosszul mutatott, amikor azokat a képeket mutatták a német sajtóban, ahogy a világ vezetői ülnek egy csodálatos koncert teremben és Angela Merkel lehunyt szemmel hallgatja a zenét, miközben a tüntetők szétverik Hamburgot. De minden kritika ellenére jelenleg a G20 a legbefolyásosabb a szervezet.”
(Klubrádió)
Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Rózsa Péter
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
Az ügyvédi kamara elnöke tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Idők nevű napi periodika elkezdte listázni az ügyvédeket, konkrétan azokat, akik Soros bérencként, vagy egyszerű mezei ballibként folytatják bűnös üzelmeiket »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015
Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »