Scsi leves; Töltött tök kaporszósszal; Tejfölös málnás piskóta
Scsi leves; Töltött tök kaporszósszal; Tejfölös málnás piskóta


Scsi leves


border=0
border=0 border=0
Hozzávalók: 3 közepes fej hagyma, 3-4 sárgarépa, 1-2 fehérrépa (petrezselyem, zöldjével),1 kis zeller, 1 kis fejes káposzta (férfi ökölnyi), ½ kg krumpli,
2-3 paradicsom, Petrezselyem- és/vagy zeller zöld/és vagy lestyán
1 csirkecomb ( vagy más hús: csirkeszárnyak, far-hát, - sertés húsos csontok- marha leveshús) Hús nélkül is készíthető. 3 leveskocka, só, bors,
A tálaláshoz tejföl, petrezselyem

Elkészítése: Kis olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzá tesszük a felkarikázott, elnegyedelt sárgarépát, fehérrépát, zellert. Egy ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, beletesszük a csirkecombot, vagy más húsokat, leves kockákat,a borsot és a paradicsomokat. Cérnával összekötözünk petrezselymet, zeller levelet, esetleg lestyánt és beletesszük. Nyáron egy kis paprika is gazdagíthatja az összhatást. Fedő alatt megpuhulásig főzzük. Utána hozzátesszük a felkockázott krumplit és a fejes káposztát. (félbe vágjuk, kivágjuk a torzsáját, 2-3 cm-es csíkokra vágjuk, majd merőlegesen ugyanígy) Még 20 percig főzzük együtt. Egybe kivesszük az összekötözött zöldségeket, a paprikát, a paradicsom héját. A csirkehúst apró darabokra vágjuk, és úgy tesszük vissza a levesbe. Sok tejföllel, apróra vágott friss petrezselyemmel tálaljuk.


Töltött tök kaporszósszal


border=0
border=0 border=0
Hozzávalók: 2 közepes tök, 3 nagy csokor kapor, ½ kg darált hús (csirke vagy pulyka, sertés), 1 ½ csésze rizs, 2-3 közepes hagyma, 1-1½ nagy pohár tejföl,
½ liter tej, só, bors, 2-3 fej fokhagyma
pár szelet szalonna a tökök tetejére

Elkészítése: Meghámozzuk a zsenge tököket, megsózzuk és úgy vágjuk ketté, hogy az alsó fele öblösebb legyen, mint a teteje. Kivájjuk a magokat belőlük. Rizst főzünk: olajon megpirítjuk a 1 ½ csésze megmosott rizst, sózzuk, esetleg fűszerezzük (provence-i fűszerkeverékkel vagy babérrel ), majd felöntjük 3 csésze forró vízzel. Fedő alatt 10-15 perc alatt megfő. Elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a darált húst, az apróra vágott hagymát, a főtt rizst, sót, borsot, összezúzott fokhagymát, és megtöltjük vele a tököket. Ha jut, akkor a felső „tökfedőbe” is teszünk, és néhány vékony szelet szalonnával betakarjuk. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy nem csúszik szét a tök, akkor érdemes hústűvel vagy fogvájóval összetűzni az alsó és a felső részt. Kis vizet melléöntünk, letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben közepes lángon sütjük kb. 1 órán keresztül. A végén fólia nélkül sütjük még, hogy szebb legyen, meglocsolva a saját szószával.
A kapor szószhoz olajon megpirítunk pár kanál lisztet, s mikor már rózsaszínű, beledobjuk az apróra vágott kaprot és felöntjük tejjel. Beledobunk 2 leveskockát, és fokozatosan belekeverünk 1 nagy pohár tejfölt. Fekete bors, ízlés szerint, zúzott fokhagyma gerezdből 2 belefér, kicsi cukor sem árt. Ha felforrt, csomómentesre keverjük.
A töltött tök szeletekre merünk kapor szószt, és együtt fogyasztjuk.
Készíthető vegetariánusoknak darált hús helyett beáztatott szója granulátummal is.


Tejfölös málnás piskóta


border=0
border=0 border=0
Hozzávalók:1 csomag 25 dkg-os jó minőségű babapiskóta, ami könnyen puhul, ½ -¾ kg málna, 1- 1½ nagy pohár tejföl, kb. 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: Összekeverjük a tejfölt a cukorral, vaníliás cukorral. Rétegesen leteszünk 1 sor babapiskótát, rá tejfölt, majd málnát. Addig rétegezzük, amíg kitart a hozzávalókból. A teteje málnás tejföl legyen. Jégszekrényben minimum 2-3 órát kell állnia, mire összeérnek az ízek. Még jobb, ha egy éjjelt van a jégen.

 

border=0
border=0 border=0
Készíthető eperből, barackból ribizliből jostából, és ezek keverékéből is. Télen felaprózott gerezdű narancsból, banánból stb. Nagyon gyors és nagyon finom.
Ha ezt a menüt készítjük, érdemes a málnás piskótával kezdeni, hogy mire a többi étel elkészül, az is összeérjen.

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »
FÓRUM: Új téma indítása »
HÍREK
MŰSOROK
MUNKATÁRSAK
FÓRUM
MÉDIAAJÁNLAT
IMPRESSZUM

Az Ön e-mail címe:
English
Debrecen, Esztergom, Gyöngyös, Kecskemét, Tatabánya
Válassza ki, melyik mûsorra kíváncsi!
Törtei Takács Kriszta
Válassza ki, melyik műsorvezetőre kíváncsi!
L
Főúr, fizetek! Volt ötven »
KÖZLEKEDÉS
GAZDASÁG
HADD SZÓLJON
BULVÁRIA
VILÁG
VÉLEMÉNY
HÍRFORRÁS
English
2009-ben superbrand lett a Klubrádió
Díjat nyert a Klubrádió!
2015

Elérhetõség: 1037 Budapest, Bokor u. 1-3-5., Fax: 437-6738
Hallgatói telefonszámok: 2406-953, 2407-953, 30-3030-953, SmS szám: 30-3030-953
Fórum házirend », Jogi következmények és adatvédelmi politika »