„Klubrádió
Eurozóna

2018 – A káosz éve

28/12/2018 15:22

2001. szeptember 11-e óta szinte minden év különleges volt a világpolitikában, de az idei talán még izgalmasabb, ha nem is olyan fordulópont, mint 1968.

2018. december 28. Eurozóna 2018. 12.28.
00:00
00:00

Csak az utóbbi hónapokban számos olyan esemény történt a világban, amelyek történelmi jelentőségűek, ezeket értékelték az Eurozónába meghívott szakértők. Trump amerikai elnök bejelentette, hogy kivonják a csapataikat Szíriából, lemondott a védelmi miniszter. Oroszország kis híján háborút robbantott ki Ukrajnával. Amerikai-Észak-koreai csúcstalálkozót tartottak. Merkel német kancellár megkezdte „tervezett visszavonulását” a politikától. Orbán Viktor középhatalmi álmokat dédelget.

Nagy Gábor, a HVG vezető munkatársa és Dési András, az egykori Népszabadság volt külpolitikusa nem a konkrét eseményeket, hanem a trendeket is elemezte. Véleményük szerint a makrogazdaság már kiheverte a 2008-as válságot, ám az emberek ezt még nem érzik. A lecsúszástól való félelem uralja a közhangulatot, ezért nyerhet teret a populizmus. Főleg Nyugat-Európában a politikai közép, a nagy, gyűjtő néppártok napja van leáldozóban. Németországban jön föl a szélsőjobb, Franciaországban jelentős tüntetések vannak, amin a szakértő egyébként nem csodálkozik, mert a lázadás ott benne van a néplélekben.

Összességében 2018. a káosz és a politikai trollok évének nevezhető. Troll Donald Trump, aki ösztönösen cselekszik, úgy rombol, Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes és Vlagyimir Putyin, aki viszont nagyon tudatosan igyekszik felborítani a világ rendjét.

A műsor szerkesztő-műsorvezetője Zentai Péter. A felvételt a fenti ikonra kattintva hallgatja meg. FOTÓ: Pixabay