„Klubrádió
Eurozóna

Zsiday Viktor: Magyarország nem akar eurót

2/08/2019 13:38

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor a 2008-as gazdasági válságból egy következtetésre jutott: félni kell minden külső függéstől.

2019. augusztus 02. Eurozóna - részlet 19.08.02. Zsiday Viktor
17:46
00:00

Kettősség van a világgazdaságban. A legtöbb helyen, főleg a fejlett országokban lelassult az ipar, recesszióba süllyedt, a szolgáltató szektor pedig vígan megy tovább, noha már eddig is nagyobb méretű volt, mint a hagyományos ipar. Nehéz megjósolni, hogy melyik tendencia lesz erősebb a jövőben. A minapi amerikai kamatcsökkentés azt jelzi, hogy egy ciklus közepén lévő lassulást tapasztalhatunk, és a mélyebb recesszió veszélye nem látszik. Azt azonban sokan szorgalmazzák, hogy valamilyen tartalékot kell képezni (még a magyar pénzügyminiszter is beszél ilyesmiről), hogy a következő válság következményei elviselhetőbbek legyenek. Minderről Zsiday Viktor befektetési szakember beszélt az Eurozónában.

Miért nincs infláció?

Komolyabb pénzromlás akkor következik be, ha jön egy nyersanyagár-robbanás, vagy tartós, jelentős bérnövekedés van. Nos, a válság után mindenki óvatos volt, a gazdaság szereplői is, meg a lakosság is, például alig vettünk fel hitelt. Viszont ahol elfogy a munkaerő, ott emelni kell a fizetéseket, és ez előbb-utóbb áremeléshez vezet, vagyis megjelenik az infláció. Magyarországon pár éve már emelkednek a bérek.

A házunk és a jegybank

Az ingatlanárak még emelkednek, de egyre biztosabbnak látszik, hogy elapad a fizetőképes kereslet. Ennek lehet az a következménye, hogy csökkenni fognak az árak, de lehet más is. Magyarországon és a térségben magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya, 80-90 százalék, Nyugaton ez 50-60. Zsiday Viktor szerint lesz egy átrendeződés a magas árak miatt, azaz sokan áttérnek a bérlésre. Egyébként a magas lakásárak a jegybankok kamatpolitikájának is a következményei. Ha alacsony a kamat, nem érdemes befektetni, a pénz egyszerűen elmozdul az ingatlanpiac felé.

Ne álmodjon az euróról!

A most megjelenő Állampapír Plusz már egészen érzékelhető kamatot fizet, amivel a kormány azt akarja elérni, hogy ne kívülről kelljen finanszírozni az országot, a hazai lakosság legyen a hitelező. Ráadásul a kamat is itthon marad. Ez érthető cél, de világosan jelzi, hogy Orbánék rettegnek mindenféle külső függéstől, nem akarnak kívülről bevonni tőkét. Éppen ezért a szakember nem lát esélyt arra, hogy pár éven belül bevezetnék az eurót. Akkor nem lehetne variálni a kamatszinttel, szóval az is függést jelentene. Viszont Szlovákiában már van euró, Horvátország szeretné, Románia szeretné, ha a szomszédaink már az eurozóna tagjai lesznek, akár 20-30 éves távlaton belül is, akkor Magyarország sem maradhat ki. Egyszerűen nem lehet egyedül maradni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Eurozóna
2019.08.02. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter