„Klubrádió
Reggeli gyors

Závecz: Már a falvakban is gyengül a Fidesz

22/11/2019 13:11

| Szerző: Klubrádió

Csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, és, mondja Závecz Tibor, a friss közvélemény-kutatást készítő Závecz Research alapító-ügyvezetője, a falvakban is átlagon felüli a gyengülés. 

2019. november 22. Reggeli gyors / részlet, Závecz Tibor (19.11.22.)
09:00
00:00

A téma a Závecz Research friss kutatása volt, amelyet a hvg ismertetett. Gyorsan fussuk át a főbb számokat: a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent, a biztos szavazóknál 54-ről 49-re. A Momentum erősödött az ellenzékből a legnagyobbat, 3 százalékpontot.

Závecz Tibor a Reggeli gyorsban elmondta: megszokottá vált, hogy a Fidesznek a társadalom minden szegmensében nagy a támogatottsága, és most, a veszteségek révén kirajzolódik az átlagos Fidesz-szavazó képe.  Negyedmillió szavazót vesztettek a legutóbbi, szeptemberi felméréshez képest, a 30-as, 40-es, 50-es korosztályban 10 százalékpontot, az érettségizettek, diplomások között 8-9 százalékpontot, a budapestieknél 15 százalékpontot.

Érdekes fejlemény, hogy a falvakban is átlag feletti a visszaesés, 8 százalékpont. A falvakban több a bizonytalanság az emberekben, az egzisztenciális lehetőségek rosszabbak, a kormány tevékenységének jobban kitettek ezek az emberek – mondta Závecz Tibor.  Szerinte az ideológiai harcra annyira nem vevők a falvakban élők. Hozzájuk is eljutott annak a híre, hogy a fővárosban és a nagyobb városokban az ellenzék előretört, a várakozásaihoz képest veszített a Fidesz. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – az alacsony, alsó közép-státuszú vidéki városi, idősebb embereknél erősödött a Fidesz.

Akik elfordultak a kormánypárttól, azoknak egyelőre nincs második opciójuk, nem is várható, hogy átmenjenek a másik oldalra, és a Mi Hazánk kivételével minden párt a másik oldalon van. A Momentum erősödött, de nem tudott profitálni a Fidesz gyengüléséből.

A többi pártot elnézve országosan az az összkép, hogy a DK és a Momentum szoros versenyt fut a második helyért, a teljes népességen belül 1 százalékpont a különbség. A Momentum a fiatalok, magasabb státuszúak körében népszerűbb, a DK az idősebbeknél. A Jobbiknál hullámzásokat lehet látni, föl-le ingadozik egy-két százalékpontot a támogatottságuk, most nagyjából ugyanott állnak, mint szeptemberben, 6 százalékon, talán valamivel aktívabbak a szavazóik.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggel gyors
2019. november 22., péntek 07.40
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert