„Klubrádió
Megbeszéljük...

Závecz: A Fidesztől több kell, ha nem akar rétegpárttá válni

28/01/2020 01:26

| Szerző: Klubrádió

Győrben az ellenzék majdnem pont úgy szerepelt, ahogy az európai parlamenti választáson, a Fidesz ottani győzelme ellenére  országosan még veszít szavazókat, kivéve az 55-60 év felettieknél – mondta Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője.

2020. január 27. Megbeszéljük / részlet, Závecz Tibor (20.01.27.)
12:31
00:00

Elsőként a győri választásról kérdeztük Závecz Tibor, azért is, mert felmérések szerint a Fidesz félmillió választót veszített. Tehát miért „erősödött vissza” Győrben, ha csakugyan ez a helyzet? Závecz Tibor szerint országos adatokból egyes helyi történésekre nem mindig lehet következtetni, különösen Győrben, amely nagyon egyedi helyszín Borkai Zsolt korábbi polgármester korrupciós és szexbotránya miatt.

De, mint mondta, annyira nem meglepő az eredmény. Most a fideszes jelölt 56, az ellenzék közös jelöltje 39 százalékot kapott, 5-öt elvittek mások. Az EP-választáson a Fidesz 59-et kapott, az ellenzék (nem számítva az együttműködésbe be nem szálló Mi hazánkat és a Kutyapártot) 41-et. 2014-ben Borkai 62-t, a négy ellenzéki összesen 39-et kapott, ezek nagyon hasonlítanak a mostani eredményre. Győrben vannak kialakult erőviszonyok, amelyek nagyon lassan változnak, az elmúlt öt évben nem nagyon. Tavaly október 13-án Borkai megrengette az országos politikát is, de még úgy is győzött.

Letargikus mondatokat, lehetett hallani, hogy az ellenzék összeomlott, jó, ha magába néz – Závecz jelezte, az ellenzék pont azt hozta, amit az EP-választáson. Szerinte ugyanakkor ha egy kicsit aktívabbak lettek volna az ellenzéki pártok, akkor szorosabb lehetett volna az eredmény, bár nem valószínű, hogy a győztes kiléte változott volna.

Azt gondolja, hogy vannak országnak olyan részei, ahol semmilyen hatása nem volt a Borkai-videó(k)nak, mások voltak a szavazás legfontosabb kérdései. Azt el tudja képzelni, hogy bizonytalanokra hatott, vagy akár szavazásban kevésbé biztos momentumosokat is aktivizált, de ez csak egy-két százalékpontot jelenthetett. Győrben viszont komoly hatása volt, ami látszik Borkai 61 helyett 45 százalékos eredményén.

Közölte: országosan lehetett látni, hogy vannak olyan csoportok, amelyek tagjai közül sokan elfordultak a Fidesztől, például nem a diplomások nyelvén beszél a párt, a fiatalok meg már tavaly év elején elkezdtek lemorzsolódni. De kisebb mértékben megfigyelhető ez a 30-as, 40-es, 50-es korcsoportokban is – tette hozzá. Ugyanakkor az 55-60 év felettieknél még erősödött is a kormánypárt.

Öregszik tehát és tolódik kifelé a nagyvárosokból a szavazótábor. Azt látszattevékenységnek nevezte a közvélemény-kutató, hogy egy 22 éves fiatal diploma nélkül neveztek ki helyettes államtitkárrá. A fiataloknak nincsen távlatuk az országban, ha a Fidesz nem akar rétegpárttá válni, akkor ennél többet kell tennie Závecz szerint. A mostani, előítéletekre építő kampányelemek legfeljebb a meglévő tábornak jó. csak azokat lehet például az ügyvédek elleni szólamokkal befolyásolni, akik nagyon kevés forrásból tájékozódnak.

Trianonról lesz-e kampány? Závecz Tibor szerint ezt is mérlegelik, ahogy mindent. Tekintetbe veszik a szomszédságpolitikát, például Románia nem barátja az Orbán-kormánynak, de a többi országgal se érdemes eszkalálni a konfliktusokat. Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatóján is inkább lehűtötte ezt a témát, persze hozott helyette mást, amelyben nagyon keményen fogalmazott.

Szerinte a konzervatív értelmiségi Fidesz-tábornak is vannak problémái, és ha ez továbbterjed, akkor lehet még erodálódás a kormányzó párt támogatottságában, zuhanás viszont nem valószínű. Azt látja, hogy az elmúlt hónapokban kísérletezik a Fidesz. Úgy véli, az se jött be, hogy „Európában nagyok vagyunk, mi formáljuk az európai politikát”, ettől se jöttek lázba a választók.

Megbeszéljük...
2020. január 27., hétfő 16:45
Műsorvezető: Szénási Sándor