„Klubrádió
Esti gyors

Zacher: Ne húzzuk le a régi oltásokat a vécén!

12/01/2022 20:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Bár a WHO arra figyelmeztet, hogy olyan védőoltásokat kellene készíteni, amelyek kifejezetten a koronavírus mutációi ellen védik az embert, Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos azt mondta, a régi oltásokat sem kell lehúzni a mellékhelyiségben. Több tanulmány is alátámasztja, hogy igen jó hatásfokkal védenek a kórházba kerülés ellen. Szerinte a negyedik oltás bevezetése Magyarországon is nagy valószínűséggel „be fog következni”.

2022. január 12. Esti gyors / részlet, Zacher Gábor (22.01.12.)
05:27
00:00

A WHO egy közleménye szerint új vakcinára lehet szükség, az pedig nem megoldás, hogy az eredeti vakcinákból negyedik és adott esetben további oltásokra legyen szükség.

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvost kérdeztük az Esti gyorsban. Szerinte lehetett erre számítani, hiszen az új variánsok akár ki is tudják cselezni az oltásokat. A Pfizer márciusra készen lesz az új oltással, elkezdődhet az omikron ellen is jól működő vakcina tömeggyártása.

De mielőtt a „régi” oltásokat lehúznánk a mellékhelyiségben, azt tudni kell – mondta –, hogy egy dél-afrikai tanulmány szerint (amely a színvonalas New England Journal of Medicine-ben jelent meg) a két oltást kapottaknál fél éven belül 70, egy angol vizsgálat adatai szerint pedig 90 százalékos a védettség a kórházba kerüléssel szemben (ez nem azt jelenti, hogy nem esik valaki a betegséget). De az omikronról látják, és némi saját tapasztalatuk is van már, hogy elsősorban a felső légutak érintettek, a torokfájás, a hörgőgyulladás jelentkezik, sokkal kevésbé olyan tünetek, mint a delta variánsnál, hogy légzési elégtelenséget, halált okozó tüdőelváltozások vagy más szervi elváltozások alakulnak ki. Tehát a régi oltásokat nem szabad elfelejteni, és nagyon fontosnak tartják, hogy minél többen vegyék fel a harmadik oltást.

Azt tapasztalják, hogy az aktív, munkaképes korosztály és a gyerekek jobban érintettek jelenleg, mint a korábbi hullámoknál. Az omikron fertőzőképessége sokkal nagyobb, mint a deltáé volt. Saját példáját is említette, hogy szeptemberben kapta meg a harmadik oltást, és mivel az egészségügyi dolgozók különösen veszélyeztetettek, „érik” a negyedik ideje.

Szerinte egyébként a különböző szakmai adatok alapján a negyedik oltás bevezetése Magyarországon is „be fog következni”. Ez fontos, mert ha egészségügyi dolgozók százai esnek ki – adott esetben nem is súlyos megbetegedéssel, hanem felső légúti hurutos, megfázásos tünetekkel – az nagyon keményen érintené az egészségügyi ellátórendszert, nem csak a covidos betegekkel foglalkozó részét.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. január 12., szerda 18:20
Műsorvezető: Szénási Sándor