„Klubrádió
Hetes Stúdió

Webertől kérnek segítséget az MTA túléléséhez

8/06/2019 13:00

| Szerző: Klubrádió

Több száz tudós csatlakozott egy petícióhoz, amellyel Manfred Weber néppárti politikus támogatását kérik az MTA megmaradásához; egyre nagyobb bajban a BKV; egy amerikai kutatás szerint óriási előnyt jelent a közmunkások szavazatainak megvásárlása; és milyen volt a Kádár-kor utolsó éveinek kulturális élete. Ezekről a témákról beszéltünk a Hetes Stúdióban.

2019. június 08. Hetes Stúdió / részlet, ajánló (19.06.08.)
01:47
00:00
Sok százan csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amelyet Kertész János fizikus, akadémikus kezdeményezett, s amelyben Manfred Weber néppárti frakcióvezető támogatását kérik ahhoz, hogy az akadémia megmaradhasson. Ezzel együtt a professzor nem fűz sok reményt a túléléshez, de mindent meg kell próbálni továbbra is szerinte.

A Tarlós István vezette főváros közlekedési cége, a BKV sok-sok milliárdos hiányt halmoz fel évente, a kormánytól kapott normatív támogatás csökken, a hiány nő, ezért aztán régi járműveken kell utazni, nincsenek fejlesztések, nem lehet számítani ara, hogy meghosszabbítják a  metróvonalakat – állítja király Dávid, a Republikon Intézet  várospolitikával foglalkozó kutatója.

A közmunkaprogram a legveszélyesebb és legkártékonyabb eleme a magyar választási rendszernek, mert a szegény falvakat szavazatvásárlással megnyeri magának a kormányzó erő - írja Isabel Mares, a Yale Egyetem politológusa most közzétett tanulmányában, amelyben a magyar rendszer specifikumait vizsgálta. Számításai szerint az effajta anomáliák 16-18 százalékos eltérést produkálnak, azaz ennyi pluszt jelentenek annak, aki ezt a programot menedzseli, legyen az fideszes vagy független polgármester az adott településen.

Mit lehetett szeretni a Kádár-kor utolsó és a rendszerváltás első éveinek kulturális életében és mi történt a Dire Straits budapesti koncertjén, ami miatt egyértelmű volt, hogy hamarosan összeomlik a Szovjetunió? Erről az időszakról beszélgetett Török András, Vágvölgyi B. András és Wessely Anna, a Politikatörténeti Intézet kerekasztalánál.

És végül megbeszéltük a hét eseményeit Berecz Annával, Ónody Molnár Dórával és Bolgár Györggyel.

Hetes Stúdió
2019. június 8., szombat, 15h