„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Volt igazságügyi miniszter: A veszélyhelyzet Orbán játszóterévé válik

22/04/2020 17:45

| Szerző: Klubrádió

Nem magával az operatív törzzsel van baj, hanem azzal, ahogyan működik; nem politikai, hanem szakmai feladatokat kellene ellátnia – mondta Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszter. Szerinte az egész járványügy és a veszélyhelyzet Orbán Viktor miniszterelnök személyes ügyévé, egyszemélyes játszótérré válik.

2020. április 22. Reggeli személy / részlet, Forgács Imre (20.04.22.)
19:23
00:00

Mi az operatív törzs, mit tehet meg, mi a jogi háttere a működésének – erről kérdeztük Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti minisztert. Közölte: ez nem magyar találmány, fejlett országokban a jogszabályok rendelkeznek arról, hogy veszélyhelyzetekben (nemcsak járvány, hanem földrengés, árvíz és hasonlók idején) különleges közigazgatási szerveket lehet létrehozni. Ezek olyan koordinációs testületek, amelyek nagyon szerteágazó feladatokat látnak el. Ennek a jogi háttere szerinte Magyarországon is rendben van (leszámítva a koronavírusra reakcióként adott felhatalmazási törvényt). 

Nem magával az intézménnyel van tehát a baj, hanem azzal, ahogyan működik. Úgy látja, mintha az egész járványügy és a veszélyhelyzet a miniszterelnök személyes ügye lenne, egyszemélyes játszótérré válik, ezért az operatív törzs nem azzal foglalkozik elsősorban, ami a dolga lenne. Ezt Forgács Imre szereptévesztésnek nevezte, mert nem hiszi, hogy egy miniszterelnöknek az a feladata, hogy maszkot öltsön a kamerák előtt, védőfelszereléseket pakoljon egy repülőből vagy kórházban védőruhában adjon instrukciókat. A miniszterelnöknek és a kormánynak azt a hátteret kell biztosítania, amely a munka érdemi részét végző egészségügyi szakembereknek szükséges. Arról kell gondoskodnia, hogy egyen elég védőfelszerelés („tudjuk, hogy még ma sincs elég” – fogalmazott), legyen elég tesztelés és az ehhez szükséges laboratóriumi kapacitások is rendelkezésre álljanak.

Koronavírus - Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 


Két kulcsszóban foglalta össze az operatív törzs vagy koordinációs testület (a miniszerelnök szereti a katonai kifejezéseket) jelentőségét. Az egyik az időhiány, mert a válsághelyzetek rendkívül gyorsan törnek rá a lakosságra, gyorsan kell cselekedni. A másik a koordináció, bonyolult feladatokat kell összehangolni, szakmai protokollokat kiadni, a bentlakásos intézményekben élőkről gondoskodni (ezt láttuk, hogy „nem nagyon sikerült” – fűzte hozzá), rendkívül fontos, hogy a stratégiai ágazatok, energiaszolgáltatók, közművek működjenek, megoldják a hulladékszállítást (különösen a veszélyes hulladék, használt védőfelszerelések esetében), és így tovább.

Az operatív törzs szelektálhat kérdések között? Ez Forgács Imre szerint sem helyes, és emlékeztetett: hosszú ideig kellett könyörögni, hogy mondjanak legalább megyei adatokat (ez egy fejlett országban szerinte elképzelhetetlen), pedig a lakosság viselkedése egy veszélyhelyzetben a tájékozottságon múlik. Hogy mit közölnek, abban szerinte egészen biztosan a politikai szempontok érvényesülnek, és ebből adódik az az elfogadhatatlan helyzet, hogy senki se érti a kórházi ágyak „felszabadításának” mértékét, hogy miért kell hazaküldeni ellátásra szoruló betegeket, miközben ez ellentmond a fertőzésről szóló hivatalos adatoknak.

Konkrét veszélyei vannak a titkolózásnak, a vírustérképre például azért lett volna szükség, hogy az emberek ne menjenek olyan helyekre, ahol gócpontok vannak. Az Egyesült Államokban az nem kérdés, hogy naponta részletes adatokat szolgáltat például New York állam kormányzója. Donald Trump elnököt „elég nagy pojácának” tartja Forgács Imre, de még őt se látta elmenni egy kórházba, beöltözni védőruhába és instruálni a valóban hősies munkát végző kórházi dolgozókat. És itt nem a miniszterelnök népszerűségéről van szó (annak adott esetben használnak ezek a médiaszereplései), a koronavírus-járvány komoly ügy – tette hozzá.

Az operatív törzs rendészeti és egészségügyi vezetőkből áll, kulcsfontosságú posztokon lévő emberekből,  de nekik nem politikai, hanem szakmai feladatokat kellene ellátniuk, erről szól a jogszabályi felhatalmazásuk – közölte a volt miniszter. Feltételezi például, hogy a miniszterelnök politikai megfontolásból döntött az óriási ágyszám kiürítéséről, véleménye szerint azért (és ez vélhetően nem az operatív törzstől származik), mert el akarja kerülni, hogy ne legyen elég ágy a koronavírusos betegek fogadására. Ez racionális megfontolás, de nem lehetne ilyen szakmaiatlanul kivitelezni – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/kormany.hu

Reggeli személy/Forgács Imre
2020. április 22., szerda 09.15
riporter: Para-Kovács Imre