„Klubrádió
Megbeszéljük...

Volt főépítész: a főváros nem akadályozhatja meg a Liget-projektet

24/06/2019 18:43

| Szerző: Klubrádió

Schneller István, Budapest volt főépítésze szerint a kormány mindenre gondolt és bezárta a kiskapukat a budapesti vezetés előtt azért, hogy ne fújhassák le a Városliget jelentős területeit beépítő Liget-projektet.

2019. június 24. Megbeszéljük / részlet, Schneller István volt főépítész (19.06.24.)
01:05
00:00
Nem ért egyet Karácsony Gergellyel Budapest volt főépítész, Schneller István a Megbeszéljükben azt mondta, tudomása szerint a Fővárosi Közgyűlés nem tud beavatkozni a Liget-projektbe. 

Egyrészt van egy Városliget-törvény, amelyet a parlament hagyott jóvá, és abban minden létező helyi jogszabályt hatályon kívül helyeztek, tehát gondoltak arra, hogy a főváros esetleges ellenállása esetén is meg tudják csinálni. Hatályon kívül helyezték az építési törvényt és a budapesti fejlesztési szabályzatot.

Liget Budapest Projekt - Épül a Magyar Zene Háza
 
Budapest, 2019. április 25. A Városliget Zrt. által 2019. április 30-án közreadott kép: daruk a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Házának építkezésén. A Fudzsimoto Szu japán építész tervei alapján készülő épületet 2021 végén veheti birtokba a közönség.
Fotó: MTI/Városliget Zrt.
 


A főváros létrehozta a városligeti építési szabályzatot – ha még ezt a szabályzatot meg is változtatnák, akkor se lehetne visszamenőleges hatállyal, mert úgynevezett jóhiszeműen szerzett jog sérelmével járna. Ezt politikai eszközökkel lehetne megakadályozni, esetleg az UNESCO közreműködésével, de a magyar jogszabályi környezet tudomása szerint nem alkalmas erre.

Az interjú részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük... 
2019. június 24., hétfő 16:00
Műsorvezető: Bolgár György