„Klubrádió
Esti gyors

Volt amerikai nagykövet: a Fidesz hihetetlen hatalmat szerzett

18/10/2019 18:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Fidesz hihetetlen hatalmat ragadott magához, és mindig tudta, mire kell rátennie a kezét, de az önkormányzati választások eredménye megmutatta, hogy a választók képesek hallatni a hangjukat - nyilatkozta Eleni Kounalakis volt amerikai nagykövet a Klubrádiónak. A diplomata külön örömmel üdvözölte rádiónkat.

2019. október 18. Esti gyors / részlet, Eleni Kounalakis-interjú (19.07.05.)
06:53
00:00

Csodálatos, hogy a Klubrádió még van, még szól az éterben – kezdi kérdezés nélkül az interjúnkat Eleni Kounalakis, aki az Egyesült Államok nagyköveteként 2010 és '13 között Budapesten szolgált. Jelenleg pedig Kalifornia állam alkormányzója, méghozzá az 50. De ami ennél is fontosabb, az első nő ebben a pozícióban az államban. A Klubrádiót illetően rögtön rávágom, az, hogy működik, a hallgatóknak köszönhető elsősorban, akik az épp most befejeződött túlélési kampányban 80 millió forintot gyűjtöttek össze a rádió következő félévi működésére.

 
Eleni Kounalakis
 
Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, Kalifornia alkormányzója (wiki)
 

Majd elmondja, azért is örül, hogy hívtuk, mert jó ideje nem adott interjút a magyar médiának. A Klubrádió pedig tényleg a szíve csücske, mert nagyköveti időszakában a rádió mindig korrekt volt vele. Majd ráfordulunk tulajdonképpeni témánkra, a hétvégén zajlott önkormányzati választásokra.

EK: Nem igazán volt meglepetés a számomra az eredmény, mert mindig is tudtam, hogy a magyarok képesek érdekeiket érvényesíteni, értem ezen azt, hogy ha egyszer elégedetlenek az őket képviselő politikusokkal, akkor annak hangot is adnak, ha eljön az ideje. Nos, ez eljött.

KR: Ugyebár az ellenzéknek kétségei voltak mindvégig, tekintve a korábbi választási eredményeket, alapvetően a sajtószabadság elfojtása miatt, a választási törvény olyan módosításai miatt, amelyek nem jellemezőek nyugati demokráciákban.

EK: Igen, ebben igaza van. A Fidesz hihetetlen hatalmat volt képes magához ragadni és mindig tudta, mire kell rátennie a kezét. Ahogy említi, a sajtó valóban ezen területek egyike, amely a választásra befolyással volt. A kérdés tehát itt az volt, vajon eljut-e a választókhoz kellő információ arról az emberről, aki megváltoztatja a választói preferenciát. Ám az önkormányzati választáson számomra az is kiderült, hogy a választók mégiscsak képesek hallatni a hangjukat, ha ők ezt fontosnak tartják. Ez fantasztikus.

KR: Vajon az ellenzék győzelme azt is jelenti, hogy megragadta a pillanatot és innen egyenesen vezet az út a 2022-es parlamenti választásokig?

EK: Én itt nem elsősorban kormány és ellenzék összefüggésében értékelném a helyzetet, sokkal inkább a választói akarat sokszínűségében. Hogy a politikai spektrum minden szegletéből választottak a szavazók és született meg az eredmény, hogy tudtak miből, kiből választani.

KR: Könyve (Madam Ambassador: Three Years of Diplomacy, Dinner Parties, and Democracy in Budapest) Nagykövet asszony címmel nem kis érdeklődést és meglepetést is keltett Magyarországon, hazájában hogy fogadták?

EK: Hasonlóan ahhoz, ahogy önöknél is. Ráadásul mi is ráfordultunk a választásokra, persze ez önöknél az szinte folyamatosan téma. Remélem ez a könyv is hozzájárult ahhoz, hogy a politikusokról valós képet kapjanak a választók, s így adekvát legyen a szavazatuk is. Most mi is ezen a folyamaton megyünk keresztül.

KR: Amerika sem panaszkodhat, hacsak azt nézzük, mi megy a Fehér Házban, hogy elmérgesedett a viszony a demokrata vezetésű kongresszus és az elnök között. A magyarországi politikai rendszert populizmusként írják le szakértők, de ez mintha az önök országára is állna, nem gondolja?

EK: Azt gondolom, a populizmus ma világjelenség, amelyet alapvetően a digitális tömegkommunikációs formák termeltek ki. Hanyatlóban vannak a hagyományos hírforrások, nemcsak a nyomtatott sajtó. Az emberek egyelőre a saját identitásukat igyekeznek megtalálni az online kommunikációban. Hisz most annyira kinyílt globálisan a kommunikációs tér, hogy egy-egy ember nem találja benne meg magát. Vagy amikor azzal találja magát szembe valaki, hogy közlik: majd én megmondom ki vagy. Te magyar vagy, te amerikai, osztrák, lengyel… és amikor az interneten beleolvadsz a közegbe, akkor az identitáskeresés szerintem egy pozitív kényszer, mert azzal szembesülsz, a világ hihetetlenül nagy. Fura időket élünk, de abban bízom, hogy a józan ész ezen is felülkerekedik. Mert mit is akarunk mindannyian? Igazságot, stabilitást és a családunknak biztonságos életet. Ami a boldogságot jelenti.

KR: Mi az Ön forgatókönyve a 2020-as választásokig? Impeachment az elnök ellen?

EK: Egyelőre minden a megszokott mederben történik. De úgy érzem, soha nem volt még olyan magas választási részvétel, mint ami majd 2020-ban várható. Remélhetőleg a választás lebonyolításakor minden rendben lesz. Abban viszont szinte teljesen biztos vagyok, hogy nemcsak Kaliforniában, de a Fehér Házban is győzelemünnepet ülhetnek majd a demokraták. Mert remélem, végre egy olyan elnökünk lesz, aki meg fogja érteni, hogyha te irányítod az országot, akkor az nem azt jelenti, hogy a saját érdekedet juttatod érvényre. Mert te az emberek képviseletében ülsz ott, és nem azért választottak, hogy ne vedd tekintetbe a szavazók akaratát. Nem lehet visszaélni a hatalommal, mint ahogy ezt ma látjuk a Fehér Házban. Remélhetőleg a következő elnök tiszteletben tartja a demokratikus intézményrendszereket, tisztában van hatalma felelősségével és a választók jelentette kötelezettségeivel. Ez az, mit helyre kell hoznunk nagyon gyorsan ebben az országban – nyilatkozta a Klubrádiónak Eleni Kounalakis, volt amerikai nagykövet, jelenleg Kalifornia állam alkormányzója.

(Címlapi kép: Wikipedia)

Esti gyors
2019. október 18. péntek 18.15
Műsorvezető: Lampé Ágnes