„Klubrádió
Lég-Kondi

Visszakozott a kormány műanyagügyben – mi áll a háttérben?

23/05/2020 11:34

| Szerző: Klubrádió

Lehet-e zöldebb a koronavírus utáni Budapest? Dorosz Dávid alpolgármestert kérdeztük a Lég-kondi legutóbbi adásában. Ahol arról is szó volt, hogy a kormány visszatáncolt, nem tiltja be az egyszer használatos műanyagokat a hazai iparra tekintettel. A Greenpeace szakértőjével beszélgettünk arról, mi lehet a háttérben.

2020. május 22. Lég-Kondi (2020. május 22., péntek 15:00)
43:37
00:00
Műsorvezetők: Fórizs Mátyás Szerkesztők: Árva Brigitta

Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk? Minden megy tovább a régiben? A klímáért aggódók egyre gyakrabban teszik fel ezt a kérdést, miközben a koronavírus megrázó és negatív hatásait nem vitatják. Vajon lehet-e zöldebb a koronavírus utáni Budapest, újra lehet-e indítani úgy a fővárost, hogy a klímavédelem szempontjai erőteljesebben érvényesüljenek? Dorosz Dáviddal, a főváros klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettesével készítettünk interjút.

 kép: Flickr.com
 
 


Előtte pedig arról beszéltünk, hogy a kormány a héten visszavonta saját javaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. A lépést azzal magyarázták, hogy bár elkötelezettek a környezetromboló termékek hazai korlátozása mellett, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez kell, hogy jussanak. A Greenpeace szerint azonban más áll a háttérben. Simon Gergelyt, a zöld szervezet vegyianyag-szakértőjét kérdeztük.

Adásunk utáni információ: a Fidesz-frakció pénteken arra kérte a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy Magyarországon a lehető leghamarabb meg lehessen szabadulni az egyszer használatos műanyagoktól, újrahasznosítható termékekkel váltva fel őket. Böröcz László parlamenti képviselő azt is mondta: olyan megoldást kell találni, amely segíti az érintett cégek technológiai átállását és az ott dolgozók munkahelyének megőrzését is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Flickr.com

Lég-Kondi
2020. május 22., péntek 15:00
Műsorvezető: Fórizs Mátyás