„Klubrádió
Esti gyors

Virológus: A gyorsaság miatt nem kell aggódni az orosz vakcinánál

21/01/2021 20:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Az orosz Szputnyik V vakcina átment az OGYÉI ellenőrzésén, így hamarosan, veszélyhelyzeti engedéllyel megkezdődhet vele az oltás. Ezt az oroszok beadták engedélyezésre az európai hatóságnak is, de a magyar eljárás gyorsabb volt. Rusvai Miklós virológus meggyőződése szerint nincs nincs ok aggodalomra a gyorsaság miatt, mert az oroszhoz hasonló elven készülő AstraZeneca vakcinát az angolok vészhelyzeti használatra szintén előbb engedélyezték, mint az EU.

2021. január 21. Esti gyors / részlet, Rusvai Miklós (21.01.22.)
06:23
00:00

Úgy tudni, hogy a Moszkvába utazó Szijjártó Péter külügyminiszter egymillió adag orosz Szputnyik V vakcina beszerzéséről állapodhat meg pénteken. Az orosz készítmény átment az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ellenőrzésén, így hamarosan, veszélyhelyzeti engedéllyel megkezdődhet vele az oltás. Ezt az oroszok beadták engedélyezésre az európai hatóságnak is, de a magyar engedélyezés gyorsabb volt. A gyorsaság miatt van-e miért aggódni? – kérdeztük a szakértőt az Esti gyorsban.

Rusvai Miklós virológus azt mondta: meggyőződése szerint nincs. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló elven készülő AstraZeneca vakcinát (amely szintén úgynevezett vektorvakcina) is vészhelyzeti használatra előbb engedélyezték az angolok, mint az európai ügynökség. Ugyanezt Svájcban is használják – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Európában és világszerte is nagy vakcinahiány van. Szlovéniától Írországig ez a helyzet, vakcinából, ezen belül a Moderna és a Pfizer vakcinából hiány van. Jelen szabályok szerint ezeket az Európai Unió osztja el lakosságarányosan, teljesen igazságosan, ahogy ezt mindenki előre tudta. A nyugati vakcinák közül van még az AstraZeneca, amely megkapta az engedélyt.

Ezeken kívül olyan vakcina, amely befejezésközeli állapotban van, a harmadik fázisú klinikai tesztelés már lezajlott külföldön, nemcsak a gyártó országban, jelenleg két országban van: Oroszországban és Kínában. Tehát ha valaki valahol vakcinát akar beszerezni (akár a magyar kormány, akár a németek, az olaszok, a szerbek, és így tovább), ezekhez az országokhoz fordulhat – mondta Rusvai Miklós.

A virológus arról is beszélt, hogy az említett vektorvakcinákat, tehát az AstraZenecát, a Szputnyikot és a Johnson & Johnson vakcináját nem kell mínusz nyolcvan fokon tárolni, plusz 4 fokon is elvan hónapokig a megfelelő körülmények között.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. január 21., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Kárpáti János